Archiwum - Psiaki XVI
katasza - Nie Kwi 07, 2013 16:23
Znam pare pudli i udalo sie je oduczyc szczekania
Bel - Nie Kwi 07, 2013 16:40
wiesz.. collakom podcina się struny głosowe
Nakasha - Nie Kwi 07, 2013 16:57
Dzisiaj byliśmy na spacerze z suką aussie, matką przyrodniego brata Shiry. O bogowie! Jak to-to szczekało. Na wszystko i na wszystkich. Przy niej Shira jest prawie niema.
sachma - Nie Kwi 07, 2013 17:10
katasza napisał/a: | Znam pare pudli i udalo sie je oduczyc szczekania |
większość psów się da, ale to nie znaczy, że każdego się da i że psy nie szczekają
PALATINA - Nie Kwi 07, 2013 17:17
Do szczekania da się przywyknąć!
sachma - Nie Kwi 07, 2013 17:26
PALATINA napisał/a: | Do szczekania da się przywyknąć! |
dokładnie chociaż ja nadal psy uciszam, ale nie dlatego, że mi przeszkadza szczekanie, ale dlatego, że jak przez kilka dni im pozwalam to się rozkręcają i szczekają z byle powodu i nie tak jak zawsze, czyli burcząc i poszczekując, ale zaczynają jazgotać - głośno i długo..
PALATINA - Nie Kwi 07, 2013 17:34
Też uciszam, ale i tak nie słuchają.
Moje na szczęście drą ryje tylko na spacerach. W mieszkaniu są cichutko (chyba, że dzwonek do drzwi słyszą, ale to jest OK. Pies ma szczekać, jak ktoś dzwoni! Suka moich rodziców nie szczeka).
sachma - Nie Kwi 07, 2013 17:44
Moje jak szczekają kiedy ktoś puka albo wchodzi bez pukania do domu - to ok, ale Lenny siedzi w oknie balkonowym i szczeka jak ktoś przechodzi ulicą i tego mu nie wolno, on dobrze wie, że nie wolno, bo jak wstaję/krzyknę/ podejdę to zaraz idzie na legowisko i burczy sobie pod nosem
Odie mało kiedy szczeka, ale jak już szczeka to ma o wiele donośniejszy głos niż Lenny - Lenny częściej burczy, ledwo go słychać z drugiego pokoju - jak Odie szczeknie to słychać go na na podwórku... Odie szczeka jak ktoś obcy idzie po naszym chodniku (tym prowadzącym ze wspólnego podwórka do naszego domu), albo kręci się po podwórku - ale tylko jak ktoś obcy, kogo nie poznaje.
agacia - Nie Kwi 07, 2013 19:40
Moje nie szczekają prawie wcale
mmarcioszka - Nie Kwi 07, 2013 22:42
Czarek nie umie szczekać Zdaża mu się za to czasem wyć
agacia - Nie Kwi 07, 2013 23:05
U mnie w sumie tylko Atos szczeka, ale tylko na dzwonek do drzwi i tez nie zawsze. Runa czasem szczeknie jak zaczepia któregos do zabawy, ale to sa pojedyncze szczekniecia. Za to jęczy typowo po haszczemu, jak jest w towarzystwie innych jęczących psów albo jak bardzo chce sie z jakims zapoznać lub jak dłuższy czas wpatruje się w zwierzyne w lesie. A Bari grubym głosem robi uuu uuu uuu, co niektórzy mylą z warczeniem
Ninek - Pon Kwi 08, 2013 12:00
Ja jestem zdania, że do szczekania sie nie da przywyknąć. Mam w domy idiotke, która od 8 lat mi jazgocze jak ktoś dzwoni do drzwi i gdy ktoś wieczorem chodzi po klatce schodowej. Mam ochote ją udusić, codziennie. Gdyby dało sie psu usunąć struny głosowe to z chęcią bym na to wyłożyła nawet grubą kase. Niestety żaden wet jakiego o to pytałam sie nie chciał podjąć Może kogoś znacie? xD
Majka ma koszmarny, jazgotliwy, mega donośny szczek. Żadne próby oduczenia jej tego nie przyniosły efektów. Jeszcze tylko antyszczeka nie wypróbowałam
PALATINA - Pon Kwi 08, 2013 12:15
Podobno nie działa, gdy się psu zabrania szczekania. Działa prędzej, gdy mu się w tym czasie każe robić coś innego.
Ale nie nigdy nie próbowałam, bo mi szczekanie nie przeszkadza (tzn. widocznie moje suki jednak mało szczekają ).
Nakasha - Pon Kwi 08, 2013 12:30
Ja też nie próbowałam oduczyć szczekania, bo moje prawie nie szczekają (tylko jak ktoś dzwoni do drzwi). Ale również słyszałam, że pomaga kazanie psu w tym czasie robić coś innego - tylko komendy muszą być dobrze wyuczone.
Szura - Pon Kwi 08, 2013 12:37
U mojego podziałało... chwalenie za szczekanie. Jak ktoś dzwoni, on zaczyna jazgot, mówię "super pies! Dziękuję, wystarczy".
Ma też od jakiegoś czasu fazy na szczekanie jak ktoś idzie po klatce, ale wtedy zabieram go do siebie do pokoju, odsyłam na miejsce i czekam, aż się sam wyciszy.
|
|
|