To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Nashi - Śro Sie 10, 2011 21:51

Fakt, drogo. Ale Vitapol zazwyczaj jest łatwo dostępny w zoologach, więc w razie biedy... ;) [/offtopic]
Gadom - Śro Sie 10, 2011 21:55

na Planeta-Zoo jest po 12,49zł
Nashi - Śro Sie 10, 2011 21:57

Plus koszty wysyłki, czyli się nie za bardzo opłaca. ;)
Gadom - Śro Sie 10, 2011 21:59

Dlatego patrząc jakoś tragicznej ceny w zoologicznym nie dali.
Nashi - Śro Sie 10, 2011 22:00

Chodziło mi raczej o to, że jest drogo w stosunku do innych dobrych karm, np. Tima, Uczta dla szczura...
Gadom - Śro Sie 10, 2011 22:03

Szczerze powiem jak wpadłem do zoologicznego rozglądałem się za karmami które wyczytałem proponowane, ale patrze na półkę a tam wszędzie Vitapol, patrze jest nowy Vitapol ,gdzieś czytałem ze jest zachwalany wiec mowie a spróbuje ;)
Nashi - Śro Sie 10, 2011 22:14

Gadom napisał/a:
Szczerze powiem jak wpadłem do zoologicznego rozglądałem się za karmami które wyczytałem proponowane, ale patrze na półkę a tam wszędzie Vitapol

To typowe, szczególnie dla mniejszych zoologów, zlokalizowanych w mniejszych miastach. Patrząc na karmę to wybrałeś najlepiej jak mogłeś. Nie miej jednak ja chwalę sobie zamawianie karm przez neta - większy wybór, nie spotkałam się jeszcze, żeby było drożej niż w sklepie stacjonarnym (podobno rzadko się to zdarza).

Afera1 - Wto Sie 23, 2011 20:18

Cytat:
Aferson, to masz szczęście korzystać ze sklepu, który prawdopodobnie ma jeszcze ceny promocyjne w Beapharze (była duża seria promocji jakiś niecały rok temu). Obecnie cena hurtowa za Care+ 1,5 kg to ponad 36 zł, więc nie wiem jak długo będziesz płacić 39,90.
W większości przypadków ceny w sklepach stacjonarnych są jednak znacznie wyższe. Choć faktycznie przy zakupie jednej paczki żarcia korzyść z zakupów przez internet może być znikoma lub nawet ujemna.

Od czasu kiedy kupiłam beaphara za 39, 90 zł minęło ponad dwa miesiące i wczoraj byłam w tym zoologu i ceny dalej te same, a karmy już są z nowej partii objętej promocją. Podobnie jest z kolbami Versele-laga crispy sticks - pojawiły się w sklepie niedawno i kosztują 4,50 małe a duże 8,40. Na animalii małe kosztują 5,25 a wg nich cena rynkowa to 7,50... dużych nie ma na animalii ani innych sklepach internetowych.

Co do vitapolu premium line - wg mnie jest naprawdę dobry, wygląda jak VL rat nature lub VL chamster crispy... nawet tak samo pachnie jak chamster crispy.
A tutaj zdjęcie tego premium line:

A i u mnie kosztuje 12 zł.

cytryn007 - Wto Sie 23, 2011 21:35

ja już od jakiegoś czasu niezmiennie kupuję JR farm uczta szczura, od jakiegoś czasu dokupuję także versele lage na wage, ogólna dla gryzoni i mieszam (2,5 kilki uczty i 1kg cersele lagi) wczoraj po operacji Tereski pani weterynarz spytała czym karmimy szczury bo świetna wątroba (tereska ma już prawie 2 lata), także gorąco polecamy :)
Gadom - Czw Sie 25, 2011 01:07

ja zobaczę jak szczury Timme polubią 2,5kg zamówione plus transporter. A tak nawiasem długo idzie dostawa z zooplusa?
cytryn007 - Czw Sie 25, 2011 09:03

Off-Topic:
Gadom napisał/a:
A tak nawiasem długo idzie dostawa z zooplusa?

różnie czasem 3dni czasem 1,5 tyg, choć najczęsciej poniżej tygodnia, przynajmniej ja tak miałam.

aneczka1-13 - Czw Sie 25, 2011 10:26

Jak ja zamawiałam to w 3 dni doszła. W końcu to przecież wysyłka z Niemiec :wink: . A kurierem to i tak szybko idzie. Te 1,5 tyg to chyba jak nie wyślą tego odrazu.
valhalla - Czw Sie 25, 2011 10:47

Z zooplusa dość szybko przychodzi dostawa. Nigdy chyba nie przekroczyli tygodnia, jeśli chodzi o moje zamówienia. A zwykle to ok. 4 dni.

Słyszałam niepokojące pogłoski o Timie, że ostatnio dają do niej za dużo ziarna... daj znać Gadom, jak już przyjdzie, ok? Bo ja mam jeszcze spory zapas (gdzieś z 6kg), ale kiedyś będę musiała znów zamówić i chcę wierzyć, że to była tylko słabsza partia, która trafiła się kilku osobom - wg moich szczurów to karma bezkonkurencyjna, więc lepiej, żeby nie spadła jej jakość ;)

Gadom - Czw Sie 25, 2011 12:49

Kurde to do piątku marna szansa ze dojdzie ;/ A mi się karma kończy ;/ No cóż i znów będzie trza kupić Vitapol do póki nie przyjdzie Timma.

valhalla, a słyszałem ze jest dużo ziarna,ale tez coś czytałem ze te ziarno akurat szczury jedzą :P Ale pewnie dam znać co i jak ;)

valhalla - Czw Sie 25, 2011 12:58

No, moje to ziarno jedzą, ale wolałabym, żeby nie było go już tam więcej, bo jeszcze bardziej lubią chrupki, słonecznika i dynię, zwłaszcza to ostatnie :)