Zachowanie, psychika i oswajanie - Uniwersalne, polecane sposoby na oswajanie szczurów
Firewarrior - Czw Wrz 23, 2010 23:19
Ślicznota
Mrófka ma racje, Twojej szczurze może niejako "odbijać z samotności"...
S - Pią Wrz 24, 2010 09:31
Czy szczurka łapie Ciebie zebami , czy gryzie?
Jeżeli łapie zębami to jest to zaproszenie do zabawy.
Tak jak piszą powyżej, druga szczurka rozwiąże kilka problemów: nuda, podgryzanie, itp.
quagmire - Pią Wrz 24, 2010 10:16
Do tego jak samiczka siousia na Twoich rękach, to nie musi oznaczać strachu, może po prostu Cię znaczyć, żeby była pewność że jesteś jej. Chyba że jest ewidentnie przestraszona.
Jeśli to Twoja szczurka na tym zdjęciu, to nawet jeśli to zdjęcie sprzed miesiąca, to ona na pewno nie ma 4,5-5 miesięcy - ona jest naprawdę malutka.
mal - Pią Wrz 24, 2010 14:29
gosik78k, raczej chce więcej czasu spędzić z tobą ,jest widać bardzo samotna......no i Klara na pewno nie ma ok 5 m-cy tylko dużo mniej postaraj się mieć więcej czasu dla niej,noś ją w kapturze (moje to uwielbiają),rozmawiaj z nią pozwól jej pozwiedzać twoje ciało ,kanapę itp i sama zobaczysz ,że będzie się o niebo lepiej czuła ,karą nic nie uzyskasz ,ale łagodnością i miłością do niej już tak
gosik78k - Pią Wrz 24, 2010 17:19
Bardzo dziękuję wszystkim za rady
Odpiszę kolejno: towarzyszka. Myślałam, o tym ;p po wczorajszym wieczorze, jak moja mała doprowadziła mnie do łez ( nie z bólu-bo mnie nie ugryzła) ale z powodu, że nie umiem się nią zająć, że nie wiem czego jej potrzeba To frustrujące Bardzo!
Towarzyszka? Nie powinna być z rodzeństwa? Połączenie dwóch różnych klas nie będzie problemem?
Po drugie: jeśli wezmę towarzyszkę, to czy nie skończy się gorzej? Czy wtedy nie będą się gryzły, i czy ja nie spadnę na drugi plan? Poza tym, wyszłam z założenia, że jeśli nie mogę dać sobie rady z jednym szczurem to co dopiero z dwoma
Piszecie, że jeśli jeden szczur podłapie, że CZŁOWIEK TO FAJNA ISTOTA, to ten drugi też. Ale jeśli oba podłapią, że nie?:( Nie robię im przecież krzywdy!
Wiek: pani w sklepie powiedziała, jak kupowałam małą, że młodszych niż 4 m-ce to się nie sprzedaje. Więc logicznie, Klara ma teraz 5 miesięcy ;p I rzeczywiście jest mała ;p
Dalej: nie gryzie mocno - nie do krwi, ale to nie wygląda na zabawę.
Ostatni post: zakup nowej towarzyszki mocno rozpatruję Liczę na pomoc (chciałabym zakupić/przygarnąć ogonka nie ze sklepu (bo tam są z różnych hodowli), ale od kogoś z was. Dość małego - Jak Klara, żeby się polubiły, ale takiego, który miał już kontakt z człowiekiem od urodzenia(!!!) Myślę, że to mi pomoże
Klara biega po wybiegu 3 godziny dziennie. To nie mało. I bawimy się. W kapturze raczej siedzieć nie lubi ;p W kieszeni tym bardziej... Chodzi pod bluzką, ale atakuje brzuch Czekam na dalsze odpowiedzi
I pytam: gdzie się zgłosić po towarzyszkę dla Klary, a jednoczenie pomocnicę dla mnie ;p (Jestem z okolic Łodzi)
quagmire - Pią Wrz 24, 2010 17:38
gosik78k, szczurki się oddaje do nowych domów jak mają 5 tygodni. 4 miesięczny szczur jest już prawie dorosły i naprawdę duży, a maluszek ze zdjęcia wygląda na 5 tygodni mniej więcej, może nawet mniej. Jeszcze ma dziecięce futerko, które często już się zmienia na dorosłe ok 7-8 tygodni życia.
Na forum jest dział Oddam - więc poszukaj sobie maluszka.
Tu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=8301 masz na przykład jedną samiczkę do oddania. Zapytaj, czy jest jeszcze wolna (najlepiej przez kontakt podany w tym poście lub przez PW), a jutro Justka jedzie z Warszawy do Łodzi, więc transport też nie powinien być problemem.
A poza tym poczytaj, poczytaj o stadności i łączeniu. Takie dzieciaki zazwyczaj się łączą bez problemu.
Ja mam w jednej klatce 12 szczurów każdy z innego miotu, a jednak mieszkają razem, a jak widzą człowieka, to szaleją z radości.
gosik78k - Pią Wrz 24, 2010 18:36
Wielkie dzięki! Czytam i się rozglądam
magnes - Pią Wrz 24, 2010 18:37
gosik78k, to super. Mam nadzieję, że szybko znajdziesz szczurce towarzyszkę i to pomoże również w oswajaniu.
gosik78k - Pią Wrz 24, 2010 19:18
Teraz szukam małej [:
mal - Sob Wrz 25, 2010 14:42
gosik78k, tutaj moje modelki maja 4 tygodnie , a twoja jest na pewno nie wiele starsza
modelki obecnie maja półtora miesiąca ale nie mam fotki byś mogła je zobaczyć i porównać
nie wiesz owej pani ,może się przesłyszałaś i ona powiedziała ,że ma nie 4 miesiące a 4 tygodnie
gosik78k - Sob Wrz 25, 2010 15:45
Rzeczywiście ;p Duże nie są, a moja większa od nich wiele nie jest ;p Dzięki za fotkę! Są śliczne! Rety!:P Dostałam fioła! Odbija mi! I wszyscy mi to mówią ;p Ale od kiedy mam Klarę jestem prze-szczęśliwa!
I SZUKAMY TOWARZYSZKI
mal - Sob Wrz 25, 2010 16:17
gosik78k, nie tylko ty tak masz
i powodzenia w szukaniu koleżanki dla Klary
kundziaxx - Nie Wrz 26, 2010 14:43
Mój szczurzyca też była na początku sama, na szczęście niedługo, bo była tak nieszczęliwa, że ubłagałam rodziców na jeszce jedną małą dziewczynkę. Nie było tak trudno jak myślałam, mama ma z nich tyle radości prawie tyle ile ja a małe strasznie się kochaja Mi też odbiło Mam nadzięję, ze Twoje szczurki też się szybko i bardzą polubią. Powodzenia
gosik78k - Pon Wrz 27, 2010 15:18
Witam Was ponownie
Potrzebuję ponownie waszej pomocy
Nie wiem już co robić Klara nadal gryzie. Nadal atakuje. Nie lubi mnie...
Mamie się odwidziało i chwilowo towarzyszki nie będzie (chociaż nadal przerabiamy ten temat).
Proszę o rady w sprawie oswojenia Klary. Próbowałam wszystkich waszych rad Nic nie poskutkowało Co robię źle?
Proszę pomóżcie .
S - Wto Wrz 28, 2010 08:57
gosik, czy Ty się jej boisz?
Jeżeli tak, to masz problem. Szczurka wie że się jej boisz i wykorzystuje to.
|
|
|