To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Devona - Czw Sty 15, 2009 22:22

Oli napisał/a:
U mnie się przyczepiają trociny do hamaków, ale jest takie cudowne urządzenie jak zmiotka, którą zmiatam troty jak zabieram hamaki do prania. :mrgreen:
Także posiadam to cudowne urządzenie i niestety nie zawsze daje radę ;) . U mnie trociny "wchodzą" między włókna niektrórych szmatek, wtedy po praniu wszystkie inne też mają pełno trocinowych resztek poprzyczepianych, ale jakoś szczegónie mi to nie przeszkadza.
Dory - Pią Sty 16, 2009 12:07

Layla napisał/a:
wyczytałam, że żwirek też jest niedobry, bo szczury śmiertelnie się boją hałasu i szybko dostają odcisków :lol:

A wiesz, że odciski mogą się zdarzać? Moje białaski niestety miały podrażnione łapki po żwirku.
To chyba jest tak, jak z uczuleniem na siano - zdarza się, ale nie jest regułą :) Więc to że ja żwirku nie preferuję, nie oznacza, że jest szkodliwy.

Layla - Pią Sty 16, 2009 12:11

Dory, wiem, że się zdarzają, ale wg mnie dość rzadko i dptyczy to zazwyczaj grubasków.
Dory - Pią Sty 16, 2009 12:31

Layla napisał/a:
dptyczy to zazwyczaj grubasków

Nie da się ukryć :oops: :]

karolka - Pon Sty 19, 2009 13:07

jestem wlasnie na etapie probowania wszystkiego po kolei i wlasnie dzisiaj zakupilam zwirek benek uniwersalny granulowany zbrylający dla zwierzat... jak wsypalam go do klatki to szczuraski zaczely go kosztowac czy nic im sie nie stanie jak go troche zjedza??
Anonymous - Pon Sty 19, 2009 13:11

karolka, to zależy czy faktycznie zjadają (przełykają), czy tylko chrupia ale nie jedzą, wypluwają. Jeśli jedzą, to moga sie tym zapachać, pomijam juz fakt oczywisty, że zbryli im sie w przewodzie pokarmowym. Na forum polecane sa drewniane żwirki i trociny, także wyroby z kukurydzy, one nie zaszkodza na pewno.
Lotya - Pon Sty 26, 2009 01:13

Ja daję oprócz sianka i żwirku drewnianego, ścinki z niszczarki - moje szczury uwielbiają w nich grzebać i w nich spać. Raczej ich nie pożerają, a jeśli nawet trochę, to na dokumentach nie ma zbyt wiele tuszu.
Anonymous - Pon Sty 26, 2009 10:11

Lotya napisał/a:
ścinki z niszczarki
mnie się zawsze to podobało, fajny recyklingowy pomysł :D Ale jednak boję sie tuszu, choć nie jestem pena, czy te nowoczesne sa tak trujące.
Layla - Pon Sty 26, 2009 10:13

Ja też się boję, a tyyyle bym mogła z pracy zabierać. Zauważyliście, że na zagramanicznych filmikach i fotach mają często ścinki?
Anonymous - Pon Sty 26, 2009 10:14

Layla napisał/a:
Zauważyliście, że na zagramanicznych filmikach i fotach mają często ścinki?
no włąśnie to mnie stale zaskakuje, angole w tym przodują, wystarczy na fancy rats wejść. Ale angole maja rózne głupie narowy i teorie dt szczurów, więc im nie ufam za grosz. :D
baradwys - Pon Sty 26, 2009 11:26

mam pytanie co sądzicie o trocinach z torfem??
Anonymous - Pon Sty 26, 2009 11:30

Dla mnie torf odpada, jak zasikają, to sie zrobi cudowna breja brązowa. Brrr. :-P
baradwys - Pon Sty 26, 2009 11:37

ale z domieszką torfu... gdzieś czytałam że dobrze wchłania przykre zapachy i chciałabym wiedzieć na ile to jest prawdą i czy ktoś sprawdzał...
apsik - Pon Sty 26, 2009 12:21

A ja właśnie jestem po przetestowaniu trocin końskich Alpenspan. Są odpylone, odgrzybione itd. Trotki średniej wielkości. Moja szczurcia zadowolona. Spodobało jej się nurkowanie w nich i rozsypywanie po całej klatce ;-) i formowanie kopczyków.
Kupiłam bardziej z myślą o mojej śwince morskiej, bo to na nią sporo szło Pinio. Jestem bardzo zadowolona. Teraz prosiak ma czysto, po 3 dniach nie śmierdzi i jest sucho, nie widać tak tego brudu. Myślę, że taka paka trocin starczy na kilka dobrych miesięcy-bardzo wydajne. Zapłaciłam 39 zł.

Devona - Pon Sty 26, 2009 13:59

apsik, ile waży taka paczka za 39 zł?