Leczenie - Kłopoty skórne
Nakota - Sob Cze 05, 2010 20:22
Jak dla mnie to może być alergia. Moja Duszek tak ma, ale poza zmianą ściółki/karmy trzeba było wkroczyć z leczeniem. Dostawała dexametazon i coś jeszcze, nie pamiętam teraz. Niestety to lubi się nawracać. Także najbardziej byłaby wskazana wizyta u weta.
A krew na uszkach może być od rozdrapania sobie takowego strupka.
Anouk - Sob Cze 05, 2010 20:24
Tematy o strupach istnieją, mogłaś napisać w już istniejącym. Koniecznie idź do weta, dlaczego zwlekasz? Skoro pojawiają się od miesiąca, to raczej nic błahego
babyduck - Sob Cze 05, 2010 21:10
kaszka97, ale te tematy są właśnie po to, żeby się do nich dopisywać Scaliłam.
To może być świerzb. Świerzbowca raczej nie zobaczysz gołym okiem.
ratthemall - Czw Cze 17, 2010 18:26
No i nasze szczury dopadły jakieś pasożyty...
Przeszukiwanie internetu nie przyniosło żadnego efektu - nie wygląda to jak większość popularnych pasożytów.
Zdjęcie zrobione przez dość mocną soczewkę makro, to coś ma maksymalnie 1mm długości.
Może ktoś rozpoznaje?
nezu - Czw Cze 17, 2010 23:51
eee... szczerze mowiac nie wiem nic poza tym ze to jakis owad.
to chodzi po twoich szczurach? podgryza? maja strupy?...
ratthemall - Pią Cze 18, 2010 06:28
Chronologicznie: najpierw zauważyliśmy pojedyncze strupki (nie często, a po sprawdzeniu szczurów niczego na nich nie znaleźliśmy, wiec nie przypuszczaliśmy że to jakiś pasożyt), jakiś czas później zauważyliśmy jakiś poruszający się po ścianie punkcik (nie skojarzyliśmy tego ze strupkami) a ostatnio wypatrzyliśmy to na szczurach i ze 2-3 sztuki na ścianie za klatką
mrófka - Pią Cze 18, 2010 19:24
ratthemall, mi to podpada pod roztocze. Jest opisane na stronie drugiej tego tematu. Jeśli łazi poza klatką to może być roztocze pijące krew, które także atakuje człowieka. Koniecznie poczytaj post Falki o którym pisałam wyżej i odwiedź weta, a także napisz nam co powiedział.
Layla - Sob Cze 19, 2010 10:21
Nie za mało nóg jak na roztocza?
nezu - Pią Cze 25, 2010 11:05
To na pewno nie roztocza...
typowy owad...
3 pary odnóży, czułki, skrzydła.
Tylko za diabła nie umiem tego sklasyfikować.
martuś8805 - Czw Lip 01, 2010 21:49 Temat postu: ... mój pies mial kiedyś świerzba i grzybicę.. w takim wypadku do dezynfekcji dosłownie wszystkiego polecam MANOSAN.. kupuje się go u weterynarza,oni go używają,płyn jest bezpieczny (miałam kąpać w nim psa i myć nim ręce) do mycia klatki teraz go używam,zabija wszystko,.. naprawde polecam i warto go mieć w razie czego w domu. tylko nie wszyscy wet. chcą go sprzedawać. 500ml kosztuje u mojego około 20zł
Madzial98 - Wto Paź 19, 2010 13:40
Cześć! Mam problem. Jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch szczurków - Olo i Maniek. Mają sześć miesięcy. Od jakiegoś czasu Maniek ma dużo strupów. Myślałam, że drugi szczur go gryzie, ale okazało się, że w sierści ma mały brązowe robaczki i nie są to pchły. Ciągle się drapie. Zamierzam iść z nim do weta. Co to może być i czy trudno się leczy? Jakie mogą być problemy z tym związane? Proszę o rady.
Bel - Wto Paź 19, 2010 13:46
Madzial98, to wszoły.Wet zakropli iwetmektynę na kark w odstępie 7-10 dni(czyli dwa razy mniej więcej) i zginą na śmierć (wszoły rzecz jasna ) nie ma czym się przejmować.Ale oba ogonki musisz zakroplić.Klatkę zdezynfekować i czyścić co drugi dzień.Leczy się migiem to tylko pasożyty
Madzial98 - Wto Paź 19, 2010 13:56
believe_86, dzięki wielkie. Na pewno pójdę do weta.
zuzka-buzka - Wto Paź 19, 2010 19:44
Ja mam małe pytanko... Zauważyłam właśnie u szczurków taki brązowy "pyłek". Nie rusza się, szczury nie mają strupów, ale się drapią. Ktoś wie, co to może być? I czy może przejść na człowieka?
rysia.13 - Pią Paź 22, 2010 20:06 Temat postu: Dziwne krostki na uchu Pare dni temu zauwarzyłam u Hektora krostki na uchu
wygląda to tak :
http://www.fotosik.pl/pok...f41d7cd64f.html
http://www.fotosik.pl/pok...baa416ab1d.html
http://www.fotosik.pl/pok...8a5449f26a.html
http://www.fotosik.pl/pok...e7497a83f0.html
Ktoś wie, co to może być ?
Jeśli jest już taki temat to prosze o przeniesienie (szukałam- nie znalazłam)
|
|
|