To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Bel - Śro Sty 18, 2012 13:06

pszczółka, dżungarki i roborki robią takie cały czas :P
Ninek - Śro Sty 18, 2012 14:08

Od dzisiaj robie Amy troche wolnego od dzieci. Jest już bardzo zmęczona, okropnie chuda i wygląda jak swój własny cień. Więc zabieram dzieciaki do małego pojemnika na jakiś czas (dzisiaj było to 1,5 godziny, pospała w tym czasie)
Małe:

A w tym czasie mamusia:

Po powrocie do klatki co sie robi? Biegnie do michy :P

Mają pojemność :shock:

Anonymous - Śro Sty 18, 2012 14:37

Te ciapate są najpiękniejsze :serducho:

Nasz chom ma pudło typu samla, bez przykrywki bo z niego taka pierdoła, że nigdy sam by nie wyszedł. Bardzo kiepsko idzie mu wspinanie się na cokolwiek. Jego stała trasa to domek, kołowrorek (w którym najbardziej lubi siedzieć i jeść), piasek, miska z jedzeniem i rura babmusowa. Ma oprócz tego domek z trawy i kilka skrytek z rolek od papieru pochowanych w sciółce ale nigdy z nich nie korzysta. Tak jak nigdy nie kopie zadnych tuneli w podłożu a sciółki z siankiem ma na 10 cm. Myślę, że dla niego miejsca jest w sam raz, ale dla syryjka było by za ciasno. Nasz chom to w ogole mało ruchawy jest.

nezu - Śro Sty 18, 2012 15:12

Oczopląsu dostałam...
Alexis - Śro Sty 18, 2012 16:10

Ninek, co to za chomikowy gatunek? bo nie zwróciłam uwagi wcześniej :P a moooże kiedyś mnie najdzie na takiego... to są te mniejsze?
Bel - Śro Sty 18, 2012 16:14

Alexis, syryjki. I mniejsze nie są. To największy z chomików :lol:
Bambus :serducho: :mrgreen:

sachma - Śro Sty 18, 2012 16:31

to są syryjskie?! takie małe?! ja cały czas myślałam, że Ninek ma jakieś dzungarki czy inne takie :P
Alexis - Śro Sty 18, 2012 16:34

Bel, to strzeliłam jak kulą w płot :lol: to jakie są mniejsze? :D

chłopa mojego brat dostał chyba na urodziny chomika, taki szary ciemny z paseczkiem na grzbiecie i jasnoszarym brzuszkiem. słodziak :serducho: tylko go trzymają w za małej klatce, musze tam rzucić hasło, żeby się szarpnęli na coś większego :/

Bel - Śro Sty 18, 2012 16:44

Alexis, to jest Amelka- dżungarek

Roborki są jeszcze mniejsze-ale to tak jak myszy Pigmejskie-tylko do obserwacji bo palpitacji serca dostają gdy ktoś je chce złapać :lol:
sachma, małe...kurna tobie trzeba tłumaczyć? :P małe bo się niedawno urodziły :lol: a samica chomika przeważnie jest mniejsza ;) do tego dochodzą warunki w jakich się wychowywała.

Ninek - Śro Sty 18, 2012 16:45

Ej, one mają 17 dni, nie mogą być duże :-P

Zauważyłam ciekawą zależność, ZAWSZE co najmniej jedno siedzi w misce i żre :lol:

Te z paseczkiem to dżungarki ;)

Bel - Śro Sty 18, 2012 16:46

Ninek, roborki też mają pasek ;)
Ninek - Śro Sty 18, 2012 16:48

Bel, no mają, ale kolory inne :P
A to co Alexis opisała, to raczej dżungar.

Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 17:18

Bel napisał/a:
a samica chomika przeważnie jest mniejsza

ooo... u mnie dla odmiany wszystkie samice były większe od samców...

Bel, największe są europejskie :P

Oli - Śro Sty 18, 2012 17:39

nie u wszystkich odmian chomików samice są mniejsze ;)
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 17:43

U syryjczyków. U dżungarów różnica jedynie była wszerz :P Samice, nie wiem czemu zawsze więcej żarły ...

Edit: u roborków nie mam porównania ( miałam 3 samice)