Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
nutaka - Pią Kwi 03, 2009 20:42
kurcze Maxica ma juz ok 13 lat a żyje przede wszystkim na mięchu i granulacie. Bez lampy. Ma naszczęscie duże akwa.Trzeba brata obudzic.To jego żółw. Lepiej późno niż wcale.
Mangusta - Pią Kwi 03, 2009 20:52
nutaka, ja mam ten sam problem - u teściów jest gigantyczny czerwonolicy, ma ponad 30cm w karapaksie i waży jakieś 2kg, w życiu nie widziałam takiego bydlaka a ściska się w 80L akwarium gdzie nawet ciężko mu się obrócić. bardzo ciężko ich przekonać o tym by zmienili nastawienie z "jak żył do tej pory to będzie żyć dalej" na "niech ma jak najlepiej"... a głupio żółwia zabierać, szczególnie że ja teraz buduję dwa gigantyczne terraria i na akwarium już braknie miejsca. dobrze że jeśli idzie o stepowego to dali mi wolną rękę, żółw został oczyszczony z grzyba i przypiłowałam mu pęknięty dziób, teraz nadrabiamy żywieniowe zaległości, w domu już czeka lampa do naświetleń.
magnes - Sob Kwi 04, 2009 19:37
Mazoku, jakie jedzenie jest najlepsze dla żółwi lądowych?(grecki) chodzi mi o karmę kupną, granulat itp. bo co do roślin to wiem
edyta/
jakie podłoże do terrarium jest najlepsze?
nutaka - Sob Kwi 04, 2009 20:04
Odpowiedz mojego brata:
"A jaką ja mam pewnośc, że tu mówią prawdę, na każdej sronie piszą co innego, na jednej np mięso polecali. Jakoś mu nic nie jest, a cały czas je te "niepolecane" rzeczy "
I jak mu odpowiedziec?
Mangusta - Sob Kwi 04, 2009 20:07
dzięki UWAGA, BĘDĄ FOTY! ale przedtem odpowiem na pytania
o granulatach zapomnij, zazwyczaj mają więcej szkodliwych chemikaliów niż składników odżywczych. wszystko co potrzebne żółwiowi do szczęścia to zróżnicowana zieleninka, możesz kupić mu nekton rep i posypywać raz na tydzień, plus dodawać zmieloną sepię. z suszków polecam mieszanki Herbal Pets, są już także dla gadów w zimie to będzie musiało wystarczyć.
co do podłoża to u każdego lądowego jest trochę inaczej, grecki o ile pamiętam potrzebuje większej wilgotności, czyli najlepiej wykopanej gdzieś leśnej darni, u stepiaka lepiej się sprawdza glina zmieszana z piachem. ale głowy nie dam, trzeba się dokształcić, na zolwie.net wszystko powinno być napisane.
terraria w budowie:
numero uno dla agam brodatych, nie patrzcie na te butelki, są tylko dla pokazania rozmiarów
numero duos dla draconów lub czegoś podobnego niewielkiego, z elektronicznym nawiewem w postaci wiatraczków od kompa.
oraz taki mały bonus...
Anonymous - Sob Kwi 04, 2009 20:08
ale to, że się rusza,to nie znaczy, że nic mu nie jest, po żółwiach trudno poznać, że coś im dolega..
edit. bonusa widziałam dzisiaj już na deviancie, fajne to to, ale wygląda jakby nie miało głowy ;p
Mangusta - Sob Kwi 04, 2009 20:10
nutaka, pokaż foty gada, zobaczymy czy tak mu "nic" nie jest... stawiam na to że ma krzywicę przynajmniej. przykre że nawet tak mały wysiłek jak zmiana diety na lepszą nie jest do przyjęcia przez takich ludzi...
nutaka - Sob Kwi 04, 2009 22:09
http://i279.photobucket.c.../Obraz052-2.jpg
http://i279.photobucket.c.../Obraz061-2.jpg
http://i279.photobucket.c.../Obraz062-3.jpg
Mangusta - Sob Kwi 04, 2009 22:23
dużo tu nie widać, ale jak na moje oko to są widoczne zmiany krzywiczne, płytki karapaksu są bardzo nierówne, popatrz na te nieregularne rowki i górki, tego nie powinno być. ten żółw jest bardzo mały jak na 13 lat, szczególnie że to samica. dużo jej już nie daję jeśli nie zmieni diety i zapewni UVki... mimo że czerwonolice żyją kilkadziesiąt lat to właśnie po kilkunastu od mięsa ssaczego siada im wątroba i nerki. jeśli zdechnie to nastąpi to nagle, w przeciągu dwóch-trzech dni. nie ma bata by zauważyć że coś nie tak się dzieje.
http://www.terrarium.com....nolicy-176.html niech Twój brat przynajmniej przeczyta ten opis. jeśli ma na tyle oleju w głowie by troszczyć się o swoje zwierzęta jak na normalnego człowieka przystało, a nie je zadręczać, to przemyśli te kilka zmian, bo na zmianę nawyków nigdy nie jest za późno.
nutaka - Sob Kwi 04, 2009 22:41
dzięki Maz.
magnes - Sob Kwi 04, 2009 22:44
mój żółw właśnie przez niewiedze przez kilka lat był iewłaściwie karmiony wet od gadów stwierdził że ma zmiany spowodowane początkową złą dietą. Na zmiane diety nie jest za póżno. Ja widze zmiane w wyglądzie żółwia po zmianie diety, zaczął szybciej i więcej rosnąć. Ja czekam aż dziadek przyjedzie na działke to zabierze Jacka, w ciepłe dni jest wypuszczany na swój wybieg na dworzu wygrzewa sie na słoneczku wtedy jest w siódmym niebie
[ Komentarz dodany przez: babyduck: Nie Kwi 05, 2009 00:54 ]
błąd poprawiony
Mangusta - Sob Kwi 11, 2009 21:00
Wytwórnia Mazokowych Pierdół przedstawia: "HORROR WIELKANOCNY!"
Króliczek wiedział co się dzisiaj święci...
do koszyczka wkradł się pomidorowy szatan
przyuważył króliczą przyczajkę....
i hojnym gestem się przywitał
baaardzo hojnym
kto by pomyślał, że Pomidor chciał się tylko uściskać z okazji świąt Wielkanocnych, bo w plastikowym futrze nie gustuje?
miałam jeszcze zrobić sesję naszej gwieździe, niestety z okazji świąt właśnie brała upiększającą kąpiel i zdecydowanie nie chciała pokazywać pyszczka do blasku fleszy...
nutaka - Sob Kwi 11, 2009 21:59
hłe! dobre
Anonymous - Sob Kwi 11, 2009 22:36
to mój ulubiony twój wonsz
Anonymous - Nie Kwi 12, 2009 17:38
a ja tam najbardziej lubie Mille i rzadam jej zdjec!
|
|
|