To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

valhalla - Wto Sie 02, 2011 22:14

Podobno nowy Vitapol (premium line czy jakoś tak) jest lepszy - nie wiem, nie próbowałam, na zdjęciach jest podobny do VL Rat Nature.
Niamey - Wto Sie 02, 2011 23:22

dlatego pytałam się czy ten standardowy - bo tego premium line na oczy nie widziałam, więc nie będę z góry krytykować. Miałam raz z przymusu pudełko standardowego i nie polecam, neonowe chrupki i zboże, w dodatku bardzo nieekonomiczny.
Duality - Śro Sie 03, 2011 11:36

Coż, ja obawiam się, że mam ten standardowy... jest w sporawych opakowaniach, więc przeważnie uciekam się do niego. Oprócz tego dostają granulat i co dwa dni owoce, warzywa... takie smakołyki. Od czasu do czasu gerberek lub jakiś jogurcik.

Jeśli chcę zmienić karmę, to mogę z dnia na dzień?

Niamey - Śro Sie 03, 2011 11:55

Duality, to zależy od szczurów - jedne da się przestawić od razu, innym trzeba stopniowo dodawać nową. Większość szczurów, jeśli nie mają alternatywy, zjedzą taką karmę, jaką im sypniesz :)
Duality - Śro Sie 03, 2011 12:03

Zdarzało się, że czasami dawałam im inną, jednak również bez "alternatywy". Mam mnóstwo miseczek dla szczurków, więc udam się dziś do zoologa i kupię jakąś polecaną :3 Aktualnie mam jeszcze Tropifit, ale z niej połowy zawartości nie zjadają, więc stoi teraz niezużyta.

Napiszę na kartce te polecane i zaraz lecę do zoologa ^.^

Niamey - Śro Sie 03, 2011 12:30

Duality, jeśli w zoologu nie znajdziesz nic ciekawego lub ceny będą za wysokie, warte zajrzeć do sklepów internetowych, gdzie oferta jest całkiem bogata.
Nashi - Śro Sie 03, 2011 13:16

Moim zdaniem nie warto kupować jedzenia w zoologu, bo strasznie się przepłaca, a niektórych karm, np. JR Farm nigdy jeszcze w zoologu nie spotkałam. Do mnie wczoraj doszła paczka z VL Rat Nature - 2,5kg za 40zl w sklepie internetowym, darmowa wysyłka od 50zł, więc zamówiwszy coś jeszcze.
Afera1 - Śro Sie 03, 2011 13:27

Zależy, w którym zoologu się kupuje.
Ja kupuję beaphar care + rat w paczkach 1,5 kg w sklepie zoologicznym za 39,90 zł, natomiast ta sama karma w sklepach internetowych jest za 46 zł + do tego koszty wysyłki czyli PONAD 50 zł. Gdzie się lepiej opłaca? :)
Co do vitapolu premium line jest ok i jako dodatek do lepszej karmy może być. Dostałam za darmo paczkę tej karmy i wg mnie mieszanka jest porównywalna do VL rat nature.

Pyl - Śro Sie 03, 2011 13:46

Aferson, to masz szczęście korzystać ze sklepu, który prawdopodobnie ma jeszcze ceny promocyjne w Beapharze (była duża seria promocji jakiś niecały rok temu). Obecnie cena hurtowa za Care+ 1,5 kg to ponad 36 zł, więc nie wiem jak długo będziesz płacić 39,90.
W większości przypadków ceny w sklepach stacjonarnych są jednak znacznie wyższe. Choć faktycznie przy zakupie jednej paczki żarcia korzyść z zakupów przez internet może być znikoma lub nawet ujemna.

Afera1 - Śro Sie 03, 2011 14:59

Jeśli nawet zdrożeje to i tak będę kupować, bo wg mnie jest to jedna z najlepszych karm dla szczurów. Wiadomo, że do niej trzeba dodawać swoje własne dodatki, bo szczurom tak samo jak człowiekowi nudzi się jedzenie non stop tego samego.
Duality - Śro Sie 03, 2011 19:52

byłam w dwóch zoologach- w jednym są trzy karmy: Vitapol, Vitacraft i Bephral (czy jakoś tak, dla szczurów widziałam tylko granulat), a drugi był zamknięty. Jutro pójdę znowu :3
Niamey - Śro Sie 03, 2011 21:01

Beaphar - bardzo dobra i fajna karma :) Są dwa rodzaje - care+ jest droższy, klasy super premium, ten drugi (nie pamiętam nazwy), tańszy ale też niezły.
Paulina87 - Czw Sie 04, 2011 22:49

Ja tym razem zamówiłam moim znowu VL RN, miały 2,5 kg xtra vitala i teraz im się kończy a załapałam na gruponie kupon na zakupy w sklepie internetowym a tam mieli tylko VL więc zamówiłam i w ten o to sposób za 2,5 kg zamiast 40 zł zapłaciłam 20 :)
Duality - Sob Sie 06, 2011 00:53

Niamey, w takim razie będę kupowała Bephar ^.^" Z niego mam granulat, teraz bd kupowała i tą zwykłą.
Gadom - Sob Sie 06, 2011 01:29

Tyle polecanych tych karm, a ja ciągle nie wiem co nowego kupić ogonkom bo jak się doczytałem kupiłem gówno o nazwie Vitapol ;/ I chce jak najszybciej im to zmienić ale nie wiem już na co ;/