To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. IV

pituophis - Nie Sty 18, 2009 23:16

W ogóle dla psów, a częściowo i kotów, wartościowsze jest właśnie mięso żylaste, poprzerastane, wszelkie chrząstki, mięsne kości. Jedną z najgorszych rzeczy jakie można zrobić jest karmienie samym czystym mięsem...

Jestem w szoku, że Baaj wyżywi się za 30 zł miesięcznie. Kot kosztuje mnie 70 :shock: :shock: . Może Wy nie widzicie, a on zjada małe podbiegające pieski? W końcu skrzydła po prostu wsysa :D

AngelsDream - Nie Sty 18, 2009 23:21

pituophis, kto by go tam na minimum prowadził. Ostatnio je gęsie skrzydła - je musi gryźć. Szok, nie? :lol:
Oli - Nie Sty 18, 2009 23:24

pituophis napisał/a:
Może Wy nie widzicie, a on zjada małe podbiegające pieski?
Wciąga je nosem! :mrgreen: Mój TŻ zawsze tak mówi do Kory jak jakiś malutki piesek podbiega się przywitać, a mina właściciela jest mocno przerażona "Dzidziu, tylko uważaj, bo wciągniesz pieska nosem." :rotfl:
satanka666 - Pon Sty 19, 2009 11:31

Serrek ;]

śpioch

a tak patrzy jak czegoś chce

tu akurat jej oczy mówią 'NO DRAP MNIE... prooooszęęę'

Anonymous - Pon Sty 19, 2009 12:33

satanka666, boską masz jamniorkę, to sa najlepsze psy na świecie. :D
Oli - Pon Sty 19, 2009 14:41

Viss napisał/a:
to sa najlepsze psy na świecie. :D
To nie są psy, to jamniki! :P A dziewczyna faktycznie cuuuudowna. :serducho:
pituophis - Pon Sty 19, 2009 16:15

Mam znajomą, która dobre 20 lat hoduje użytkowe jamniki szorstkowłose standardowe i miniaturowe bardzo wysokiej klasy. Mają wspaniałe zrównoważone charaktery (nie są to złośliwce, ani dominanci) i długo żyją, po 17-18 lat. TAKIEGO jamnika nawet mógłbym mieć, wcale się nie dziwię, że nie chce innych psów.
Dory - Pon Sty 19, 2009 16:18

pituophis napisał/a:
użytkowe jamniki szorstkowłose standardowe i miniaturowe bardzo wysokiej klasy

Jak reklama sprzętu AGD :lol:

pituophis - Pon Sty 19, 2009 16:22

Ale to prawda. Z hod. Anix pochodzą jedne z najlepszych użytkowych jamników w Polsce. FRYWOLNA FRYTKA podobno jest wspominana i wspominana...
Dory - Pon Sty 19, 2009 16:49

Pitu, nie przeczę, ale
pituophis napisał/a:
FRYWOLNA FRYTKA
tym mnie już kompletnie rozwaliłeś :hahaha:
Cietrzew - Pon Sty 19, 2009 16:50

Off-Topic:
Panikujecie z tym jedzeniem. Tania sucha karma i duze ilosci ryzu,czy kaszy, korpusow i innego miesa sa dobrym rozwiazaniem, chyba nawet lepszym niz podawanie samego zarcia z najwyzszej polki o niebotycznej wartosci :roll: . Wymaga tylko wiecej wysilku w przygotowanie. W przypadku duzego psa moznaby zbankrutowac podajac mu non stop taka karme. Sam wet polecil ostatnio mojemu amstaffowi diete z ryzu i miesa drobiowego.
Cale zycie jem kurczaki, wiec czemu moj pies mialby ich nie jesc z powodu sladowych ilosci antybiotykow i innych swinstw, ktore sa teraz wszedzie? Przeciez nie bede po jedzenie dla psa chodzila do sklepu z ekologiczna żywnoscia. Podobnie ze szczurami i podawaniem im salaty w ktorej zbieraja sie metale ciezkie. Idealnym rozwiazaniem byloby,gdybysmy wszyscy zaczeli prowadzic wlasne ekologiczne gospodarstwa rolne, ale to nierealne. Spojrzmy prawdzie w oczy- w Polsce mimo wszystko jakosc warzyw ze straganow, czy fermowych kur jest mimo wszystko lepsza niz na zachodzie.

pituophis napisał/a:
Ale to prawda. Z hod. Anix pochodzą jedne z najlepszych użytkowych jamników w Polsce. FRYWOLNA FRYTKA podobno jest wspominana i wspominana...
Też będę ją wspominać : D

Ps. Znalazlam niedawno w internecie wlascicielke marmurkowego pitbulla, ktora upiera sie,ze pies jest absolutnie czystej krwi... Z tego co wiem umaszczenie marmurkowe to jakas wada genetyczna albo zwykla domieszka innej rasy i psy takie nie powinny byc dopuszczone do dalszej hodowli (podobnie jak czarne bulldogi angielskie) Wie ktos cos wiecej na ten temat?

yoshi - Pon Sty 19, 2009 17:18

ja wiem tylko tyle ze u terrierów typu bull umaszczenie takie dyskwalifikuje z dalszej hodowli. A czy pojawiło się ono ze względu na wadę genetyczna, czy na domieszkę, nie wiem bo na genetyce nie znam się na tyle aby móc powiedzieć że istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia tego umaszczenia :wink: Skoro pies jest rasowy, niech poda hodowle ;)
Fauka - Pon Sty 19, 2009 19:17

Cytat:
Ponieważ niektóre typy umaszczeń sprzężone są z pewnymi wadami na tle genetycznym, powinny być one uznawane za błąd . Główne błędy to: umaszczenie marmurkowe (merle), albinizm(biały pies z niebieskimi albo różowymi oczami, różowym nosem, wargami, bez śladu pigmentu na poduszkach łap, obrzeżach oczu etc.)

Więc występuje ;)

sachma - Pon Sty 19, 2009 19:46

merle jest bardzo często powiązane z genem letalnym..
yoshi - Pon Sty 19, 2009 20:00

[ Dodano: Pon Sty 19, 2009 20:02 ]
Fauka napisał/a:
Cytat:
Ponieważ niektóre typy umaszczeń sprzężone są z pewnymi wadami na tle genetycznym, powinny być one uznawane za błąd . Główne błędy to: umaszczenie marmurkowe (merle), albinizm(biały pies z niebieskimi albo różowymi oczami, różowym nosem, wargami, bez śladu pigmentu na poduszkach łap, obrzeżach oczu etc.)

Więc występuje ;)

nie chodziło mi o występowanie w ogóle, bo i bullterriery widziałam o tym umaszczeniu, chodziło mi czy może wystąpić w naprawdę czystej linii :wink: A i właśnie tego nie umiem ocenić i wyjaśnić bo w genetyce nie siedzę, umiem marne podstawy :wink:

Bardzo jestem ciekawa takiego bulla, ale niestety dostępne były tylko zdjęcia szczeniaków...

Wiem ze u ras tych może wystąpić umaszczenie wątrobowe, które też jest dyskwalifikujące... i ono na pewno zdarza się u psów rasowych... więc może i merle też potrafi :lol1: :oops: :oops: