To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

sachma - Śro Sty 18, 2012 11:38

to potrzeby jest piasek, kołowrotek, domek i miseczki? i koniec pieśni?
Rozumiem że mniejszy chomik = mniejsza klatka?

Kasik - Śro Sty 18, 2012 11:41

sachma napisał/a:
Rozumiem że mniejszy chomik = mniejsza klatka?

Nie, każdy gatunek potrzebuje minimum 40x60cm. Kwestia wielkości wynika też tak jak pisała Ninek - z wielkości chociażby kołowrotka i domku - takie dla syryjka po prostu są dużo większe i ciężej je upakować w klatce 40x60, tak żeby zostało miejsce dla choma.

Widziałam, że ludzie trzymają chomy w samli z ikei. Bardzo fajnie można to urządzić, tylko trzeba w pokrywie zrobić dziurę i zamontować siatkę - ale tanio wychodzi ;)

Ninek - Śro Sty 18, 2012 11:44

sachma, w podstawowym wyposażeniu tak ;)
Mniejszy chomik to niekoniecznie mniejsza klatka. Chodziło mi głównie o to, że jego akcesoria są mniejsze, więc łatwiej je zmieścić w tym minimum. Dżungarki zazwyczaj są bardziej ruchliwe i korzystają z większej ilości zabawek w klatce.

Radze podpatrzeć na chomiczym ;) O tu jest dużo 'inspiracji': http://www.forum.e-chomik...page__st__11380
Ja jestem zafascynowana niektórymi rozwiązaniami z niemieckiego forum, ale to już trzeba mieć dużo kasy i jeszcze więcej miejsca :P A chomik dopóki młody - korzysta z wielkiej przestrzeni, później jest głównie 'dla oka właściciela' :P

Ninek - Śro Sty 18, 2012 12:28

Wg mojego kolejnego sprawdzania płci - dwóch chłopaków.
Biore pod uwage wyłącznie odległości pod ogonem, nie wiem jak inaczej można u takich okruszków sprawdzić :P

Domniemane chłopy:

Bel - Śro Sty 18, 2012 12:32

ciapatek ;( ;( ;( :serducho: :serducho: :serducho: kradnę Ci go ;( ;( ;(
Ninek - Śro Sty 18, 2012 12:35

Bel, jest najmniejszy i najsłodszy! Żebyście widziały, jak odważnie walczy o jedzenie! Ciągle ktoś go okrada, a on jest taki dzielny :serducho:
Bel - Śro Sty 18, 2012 12:38

Ninek, ohoho... ja to zawsze jak kulą w płot.. albo najmniejsze albo niepełnosprawne.. ostatni najmniejszy jakiego rezerwowałam u Agaty kitę odwalił :P
Kradnę go ;( :serducho:

Ninek - Śro Sty 18, 2012 12:42

Bel, kradnij, prosze bardzo :P
I tak transportu do Wawy trza szukać :twisted:

Bel - Śro Sty 18, 2012 12:47

Ninek, dt jak najbardziej. Dt z przedłużonym terminem też. A potem będę prosić M. o zgodę :lol:
quagmire - Śro Sty 18, 2012 12:49

Ninek, a wiesz już, co to umaszczenie, to ciapate?
Ninek - Śro Sty 18, 2012 12:50

quagmire napisał/a:
Ninek, a wiesz już, co to umaszczenie, to ciapate?

Dominant spot ;)

Bel, uwielbiam Cie :serducho:

quagmire - Śro Sty 18, 2012 12:51

brzydko się nazywa :( to już silver grey brzmi ładniej :mrgreen:
Bel - Śro Sty 18, 2012 12:59

quagmire, to go nazwjmy bambus :DD chociaż teraz jak na niego patrzę i na jego rodzeńswo to on taki kiełek bambusa jest...
quagmire - Śro Sty 18, 2012 13:02

Bambus ładnie :mrgreen:
pszczoła - Śro Sty 18, 2012 13:05

oo, jakie kupki małe robią :shock: :lol: :lol: