To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

wilczek777 - Pią Lut 14, 2014 00:41

Powinno być Piękna i Bestia! Taki maleńki ogonek i wielgachny pieseł!
Btw. chcę do Ciebie Nakasha :( Słońce i wiosenna atmosfera (przebiśniegi!) mnie cieszą ale te kilka cm śniegu było tak krótko... Nie zdążyłam się nacieszyć. Zimowy ze mnie stwór.

Ninek - Pią Lut 14, 2014 09:21

Śnieg? jaki śnieg? :P Ja w tym roku nie widziałam śniegu. Spadł u nas może centymetr ale jak było +1 więc od razu były tylko kałuże. Jak był mróz to śnieg nie padał. W Karpaczu też śniegu nie było (pomijając brudne resztki, które śniegu nie przypominały.
Nakasha - Pią Lut 14, 2014 15:35

wilczek777, zapraszam w styczniu: -30C i metr śniegu. :DD Tylko w tym sezonie zima jakaś taka nie taka... najmniej, z tego co widziałam, było -18C, czyli tyle co nic jak na nasze warunki. :P

Ze mnie też zimowy stwór i kocham zimę, najlepiej jak jest ok -10C i dużo śniegu. :) :)

Zima:
http://www.youtube.com/wa...pDcvBRcWZply5CA

wilczek777 - Pią Lut 14, 2014 18:43

Nakasha ludzie snują marzenia, że pojechali by na Hawaje albo do Egiptu chociaż a ja planuje w marzeniach wyjazdy na Sybir (Jakucja!) ew. odwiedzenie Kanady (Parki narodowe).

Boleję, że mieszkam w Szczecinie gdzie prawdziwej zimy nie ma bo po prostu taki tu klimat jest i koniec. Szczecińskie -10 powoduje dreszcze z zimna. Odjedzie się stąd kawałek temperatura koło -20 i człowiek biega bez czapki bo jest super...

Mam nadzieję, że trafi mi się zimowy pies a nie wypierdek co przy kilku kulkach śniegu na łapach będzie chciał do domu :P

Lama - Pią Lut 14, 2014 21:55

W tym miesiącu wydałam na Falkę ponad 400 zł. Normalnie pies-skarbonka. Mam nadzieję, że obroża za prawie 140 zł jest niezniszczalna nawet dla mojej demolki.

Kocham zimę, ale jak jest śnieg, to ludzie mnie nękają i dopytują, dlaczego mój biedny afrykański pies nie ma kubraczka. Odpowiadam im, że nie jest mięczakiem, a oni wtedy robią miny, jakbym się nad moją suczą znęcała. :roll:

jokada - Pią Lut 14, 2014 22:00

Lama, ja na Florkę ponad 520,- tylko na weta... nawet karmy nie liczę...
ano futrzana skarbonka :roll:
za 1,5 tygodnia kolejna wizyta kontrolna...

fuck, fuck, fuck... nie powinnam była tego liczyć..... ostatnie 3 tygodnie to 840... wydane na psy :/

PALATINA - Pią Lut 14, 2014 22:02

Weźcie nic nie mówcie... Ja wydaję na leki Czaty ok 300 zł każdego miesiąca!
+ karma oczywiście (a to tylko jeden pies! Na szczęście Jagna jest tańsza w utrzymaniu - póki co).

A co się Florce dzieje???

Lama - Pią Lut 14, 2014 22:04

Tylko ta moja małpa jest zdrowa jak rydz. Kasa poszła na obroże, sznurki, zabawki i psie ciasteczka. Wszystko mi ruda cholera niszczy. Jak rozwali swoje zabawki, to się bierze za kapcie i klocki Filipa. Obroże wymieniam jej co 2 miesiące, bo jak zobaczy jakiegoś pieska, to mi próbuje rękę wyrwać.
Jak zacznie chorować - będę musiała drugiego etatu szukać, żeby na nią zarobić. :roll:

jokada - Pią Lut 14, 2014 22:12

PALATINA napisał/a:
A co się Florce dzieje???
kręgosłup... nie wiem, mamy jakiegos pecha :/ na prawde psy nie sa w żaden sposób obciążane, spacery tez już prawie od roku są o wiele mniej dynamiczne
zajęcia (praca dogo) jest zdecydowanie praca statyczną, bez skoków czy jakiejś większej dynamiki
przy okazji prześwietleń wyszła lekka dysplazja (ale ortopeda powiedziała że przy małych psie bez nadwagi tym sie może bardzo nie przejmować)

było podejrzenie że cos zeżarła i utkwiło w jalitach - ale to był tylko bój od kręgosłupa i biodra

najprawdopodobniej odchudzanie psa zaszkodziło :/
poszło schudniecie z masy mięśniowej + za mało ćwiczeń
i psu się tył osłabił - stąd problemy

mamy zestaw ćwiczeń do robienia, dostaje suplementy
no i pracujemy nad wzmocnieniem mięśni u niej

ale trochę się do weta nabiegałam, trochę strachu było :/

PALATINA - Pią Lut 14, 2014 22:15

jokada,
Niefajne. :|
Cavalierom się często takie rzeczy zdarzają? Czy macie aż takiego pecha?
A jak Tobi?

Szura - Sob Lut 15, 2014 00:10

Lama, a próbowałaś jej kupić Konga XL Extreme? Wielu właścicieli psich niszczarek sobie chwali. :)

jokada, na wzmocnienie mięśni przy różnych takich problemach są bardzo pomocne piłki rehabilitacyjne, pies balansuje i wyrabia mięśnie, a nie obciąża to stawów i kręgosłupa.

Lama - Sob Lut 15, 2014 08:13

Cytat:
Lama, a próbowałaś jej kupić Konga XL Extreme? Wielu właścicieli psich niszczarek sobie chwali. :)

Ma konga. To jedyna zabawka, której Falka nie zniszczyła, ale niestety się nim znudziła... Tzn. wyżre z niego wszystko w minutę, a później sobie nim chwilę rzuca - w meble, telewizor, szyby itd. Bez kontroli nie da rady.;)

Sorgen - Sob Lut 15, 2014 12:37

Lama z obroży to kup może taką specjalnie robioną "kennelową" dla pitów lub molosów? Wierzyć mi się nie chce że jeśli tosa/corsiak/azjata takiej obroży nie zrywa (nie puszczają nity, szycie, koluszko - najlepiej kupić taką obrożę z odlewanym koluszkiem a nie zgrzewanym) to rodezjan ją rozwali. Rodezjany to są silne psy ale bez przesady, dużo mocniejsze rasy jakoś w obrożach chodzą.
wilczek777 - Sob Lut 15, 2014 13:30

Do tej pory przez myśl mi nie przeszło żeby serio psu kupić taki wynalazek... Ale zaczynam sie zastanawiać nad sensem fontanny o.0 Pieseł będzie przez pierwszy rok na suchej karmie i zastanowiłam się czy nie warto by było go zachęcić do częstego picia właśnie poprzez taki wynalazek. Nie znam nikogo kto by używał ale znam wiele osób które mają psy lubiące pić bieżącą wodę, suka moich rodziców mało pije i trzeba jej po posiłku wskazać michę i pilnować coby się napiła no a szczury regularnie mają fontannę w misce (wieczorne dolewanie wody i nagle 9 ogonów chce wejść do jednej miseczki).

Jest sens?

monisss - Sob Lut 15, 2014 13:50

wilczek777 wstrzymaj się z tą fontanną :wink: Jak będzie chciał się napić, to napije się z miski. Gwarantuję :-P Tylko trzeba pamiętać żeby często wymieniać wodę, najlepiej dwa razy dziennie.

Miałam wiele psów i żaden nie wymagał fontanny, ani bieżącej wody :lol: