Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Afera1 - Nie Maj 29, 2011 18:44
Moje szczurki obecnie jedzą beaphar care + rat - bardzo im smakuje ta karma.
Wcześniej dawałam versele-lagę rat complete, versele lagę rat nature, supreme science selective rat, beaphar xtra vital do tego własne dodatki. Versele-laga szła kiepsko, szczególnie chrupki, a supreme też znikała dość szybko.
poziomkowybaton - Nie Cze 19, 2011 16:31
Hej! Nie wiem czy piszę to w odpowiednim temacie, ale nie chciałam zaśmiecać forum i tworzyć nowego.
Mianowicie, karmiłam z dużym powodzeniem moje dwa tłuściochy karmą Verselle Laga Rat Complete i Rat Nature. Smrodkom kończy się zapas jedzonka, a ja niestety nie mam póki co pieniędzy na stosunkowo drogą karmę, bo wszystkie moje oszczędności poszły na klatkę i czy mogę w zastępstwie kupić tą karmę :
http://www.planeta-zoo.pl...cPath=22_26_118
Czy zrobi to im wielką różnicę, lub wpłynie negatywnie na ich zdrowie? Dodam, że jeszcze nigdy nie zmieniałam chłopcom karmy
Niamey - Nie Cze 19, 2011 16:41
poziomkowybaton, jr farm to polecana firma, ta karma na pewno im nie zaszkodzi. Jeśli chodzi o granulaty, to niedrogi jest rat&mouse duo.
poziomkowybaton - Nie Cze 19, 2011 16:42
Zastanawiałam się nad rat & mouse duo, ale jakoś nie jestem przekonana do granulatów, wygląda to dla mnie trochę... hmm sztucznie?
Niamey - Nie Cze 19, 2011 16:51
poziomkowybaton, myślałam, że karmisz granulatem, bo pisałaś o rat complete Granulaty nie są jakoś szczególnie "sztuczne", a mają tę zaletę, że szczury nie wybierają co smaczniejszych kąsków i łatwiej o zbilansowaną dietę. Ale nie twierdzę, że koniecznie trzeba dawać granulaty jr farm oferuje dobre karmy i spokojnie możesz wybrać tę, którą podałaś w linku.
poziomkowybaton - Nie Cze 19, 2011 17:21
no tak, rat complete to granulat, nie pamiętałam, ponieważ mieszam im z rat nature i tak jakoś cały czas mam wrażenie, że to jedna karma xd akurat z wybieraniem poszczególnych kąsków nie mam problemy one pochłaniają wszystko
klauduska - Czw Cze 30, 2011 01:52
już trochę daję im rat complete. mam niestety wrażenie, że o wiele bardziej śmierdzą im kupy i robią ich o wiele więcej. karma wali kocim żarciem jak dla mnie i wracam do Timy jednak.
AngelsDream - Czw Cze 30, 2011 10:54
klauduska, miałam podobne wrażenie w związku z RC, jednak z czasem przekonałam się, że to kwestia: ilości granulatu w misce, mieszania go z niektórymi rzeczami i czystości danych szczurów. Ogólnie ten granulat raczej nie robi szału w stadkach, mój duet jest chyba wyjątkiem w tym momencie.
Kluska - Wto Lip 05, 2011 10:13
Moje najbardziej lubią JR Farm - Ucztę dla Szczura. Wcinają jak oszalałe, karma ładnie pachnie, wygląda, moim zdaniem idealna. Z Vitakraft'u dostają kolby, za którymi też szaleją.
Jak na razie jestem bardzo zadowolona, ale podejrzewam, że w przyszłości wypróbuję także czegoś innego, nie wiem jeszcze tylko co
klauduska - Wto Lip 05, 2011 10:18
AngelsDream napisał/a: | klauduska, miałam podobne wrażenie w związku z RC, jednak z czasem przekonałam się, że to kwestia: ilości granulatu w misce, mieszania go z niektórymi rzeczami i czystości danych szczurów. Ogólnie ten granulat raczej nie robi szału w stadkach, mój duet jest chyba wyjątkiem w tym momencie. |
AngelsDream, ja mieszałam wcześniej Timę z Ucztą i nie waliło od nich/ich kup, tak, jak waliło przy RC. Wróciłam do Timy i jest o wiele lepiej. Sama karma wali jak jakaś psia/kocia i zdecydowałam się tego jednak moim szczurom nie podawać.
mini - Pon Sie 01, 2011 22:19
V&L rat Complete wymieszane z V&L Rat&Mouse PRO. Zjadają
Raz wzięłam na próbę Nature. Ziarna zjadały, a wszelkie granulki albo zostawały w misce albo znajdowałam zasikane i rozdeptane w klatce
Zastanawiam się, czy do Complete i PRO nie dorzucić różnych ziaren: słonecznika, dyni, pszenicy. Do tego suszonych owoców i warzyw. Jeśli tak zrobię to na początek sprawdzę niewielką ilość takiej mieszanki, co by mieć pewność, że zjedzą ładnie.
dudzia - Wto Sie 02, 2011 18:28
stosowałam ostatnio kilka różnych karm i zauważyłam że z klatki unosi się bardzo specyficzny zapach po karmie VL (rat complete, rat nature i rat&mouse PRO). wcześniej mialam timę i ucztę dla szczura, po timie któraś ma takie ciapowate kupki a uczta jest na dzien dzisiejszy moim numerem 1. a zjadają wszystko z kazdej karmy- no oprócz tego chlebka świętojańskiego ale tego chyba żaden nie je.
valhalla - Wto Sie 02, 2011 21:12
Ja od dawna mam Timę i jej się trzymam, bo ogony lubią
Duality - Wto Sie 02, 2011 21:14
Osobiście kupuję szczurasom Vitapol, który jedzą dość chętnie.
Niamey - Wto Sie 02, 2011 21:30
Duality, taki standardowy vitapol? To niestety nie jest dobra karma, a w dodatku według mnie kompletnie się nie opłaca - połowa to zboże, jedna czwarta jakieś kolorowe chrupki. W tej samej lub podobnej cenie za kilogram można kupić dużo lepsze karmy np. jr farm, do zamówienia przez internet.
|
|
|