O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Nakasha - Wto Sty 24, 2012 16:09
Marmolada, szczury dzikie i hodowlane są fizycznie niemal identycznie. Nie ma takiej jednej, definitywnej charakterystyki, która pozwalałaby je odróżniać, a już na pewno nie kształt pyszczka. Z zachowania to jest 100% domowy szczur.
gerbizu - Śro Sty 25, 2012 17:44
ktoś pomoże z moimi dwoma panienkami ?
trochę niedokładnie widać ale cały brzusio ma biały wraz z łapkami od strony brzusia
do tego te białe zachodzące tylko na pyszczek a potem dopiero w około oczek i aż do uszu
Uploaded with ImageShack.us
a tu tyłeczek dlaczego ona ma takie prześwity białego ? plam nie ma, trzeba nieźle sie dopatrzyć tego białego (zdjęcie lekko przyciemnione aby te białe było lepiej widać)
co to jest? cinamon? beige? fawn? już tyle słyszałam tego że sie gubię. każdy gada coś innego
no i haszczak ale jaki ?
mogę oczywiście dać więcej zdjęć jeśli będzie trzeba
wuwuna - Śro Sty 25, 2012 17:58
gerbizu napisał/a: | dlaczego ona ma takie prześwity białego ? | to jest ticking srebrzysto biały. Twoja panna to RED agouti i jak one mają różnokolorowe włosy.
To samo z brzuchem naturalnie mają jaśniejszy odmiany z gruby AGOUTI. Oczywiście nie wykluczam białego brzucha, ale na tym kolorze słabo widać.
gerbizu, ruda panna to silver fawn.
druga natomiast to black berkshire husky
Marmolada - Śro Sty 25, 2012 19:43
Dziękuję Wam bardzo za pomoc Kamień spadł mi z serca, że to nie dzikus. Nie mam nic przeciw dzikim szczurkom, podziwiam ludzi, którzy je mają, jest to na pewno ekscytujące, ale przy moim małym doświadczeniu to byłoby trudne Nazwaliśmy małą Sonia i teraz staramy się, żeby jak najszybciej wyzdrowiała.
Cegriiz - Śro Sty 25, 2012 20:00
wuwuna napisał/a: | black berkshire husky |
to się określa oprócz znaczenia husky inne w spół występujące?
Bo wiem na pewno, że istnieje coś takiego jak husky stripe.
Nakasha - Śro Sty 25, 2012 20:26
Cegriiz, można, np. berkshire husky, hooded husky, itp.
Cegriiz - Śro Sty 25, 2012 20:29
Nakasha, ok Dzięki. To teraz się dowiedziałam że mam champaigne berkshire husky i russian blue hooded husky...
Co i rusz, coś nowego się dowiaduję
wuwuna - Śro Sty 25, 2012 21:55
Cegriiz, prawidłowo powinno się podawać pełną nazwę husky(mimo, że wraz z wiekiem szczura to się gubi), co jest pomijane, a może stanowić problem z odmianami letalnymi.
lorelei - Sob Lut 11, 2012 21:45
To ja też poproszę o określenie. Dodam, że Andrzej regularnie traci futerko (zdjęcia są sprzed tygodnia, obecnie już prawie cały grzbiet i głowa łyse), skóra pod spodem jest zdrowiuteńka, więc podejrzewamy double rexa. Obydwa mają wibrysy poskręcane na wszystkie strony.
Pindol (brzucho biały, ogon łaciaty)
Andrzej (biała końcówka ogona)
Z góry dziękuję
Noxa - Nie Lut 12, 2012 13:14
na moje oko to:
Pindol: kapturkowy aguti, dumbo rex
Andrzej: self (?) american blue, double rex
lorelei - Nie Lut 12, 2012 16:32
A czy te łatki Pindola na dupce i po bokach nie są też jakoś inaczej określane? Bo zawsze mi się wydawało, że kaptury mają dość prosty ten wzór i przede wszystkim zlany w jedną łatę, a ten ma porozrzucane łaty na całym grzbiecie.
Kasik - Nie Lut 12, 2012 17:29
Lorelei, masz rację, że powinien być jednolity. Ale nierasowe kundelki rzadko są prawidłowo znaczone, tak jak i Twój - po prostu określa się to "niestandardowy"
noovaa - Nie Lut 12, 2012 17:45
Ale Andrzej nie jest selfem ... ma białe skarpetki i koniec ogonka (?) ... Jakby wypatrzyć plamkę na klacie, to może by jakiegoś irish english wycisnąć z niego ?
lorelei - Nie Lut 12, 2012 20:31
W zasadzie on miał coś białego na brzuchu, ale raczej podłużną linię niż kropkę ;> niestety, wyłysiało mu się trochę i teraz ciężko cokolwiek stwierdzić ;p ale jakąś białość na podwoziu miał.
noovaa - Nie Lut 12, 2012 20:32
Bo może berkshire ?:>
|
|
|