To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

agata_jones - Wto Sty 17, 2012 20:34

Piasek sprawia,że kopanie w nim znacząco poprawia kondycję włosa, tępi pazurki i pozwala chomikowi na 'uruchomienie' naturalnych zachowań.
Nie zbyt często używam piachu, bo zwyczajnie wolę kupić im coś do jedzenia ale jeśli już go kupię to solidną ilość i widzę ile im to frajdy sprawia - przekopywanie wzdłuż i wszerz, tarzanie się na pleckach, kołowrotek w tym momencie odchodzi w odstawkę :wink:

Ninek - Wto Sty 17, 2012 20:40

Moje mają piasek cały czas. Amy korzysta codziennie. I to nie tylko jako toalety, ale właśnie tarza sie w nim, kopie i ryje nosem. Małe też już to robią, chociaż mają zaledwie 16 dni.

Tymek tylko sika do piasku. Nieporównywalnie mniej czuć zapach z piasku, niż z trocin (bo z nich czuć nawet zaraz po nasikaniu).

Manta, mam wrażenie, że nie wiesz co znaczy uogólnienie.

Manta - Wto Sty 17, 2012 20:41

agata_jones, a, nie probowalam dawac tak duzej kuwety z piastkiem, zeby chomik sie w niej tarzal :) sprobuje :) czy jesli chomik polubi kapiele w piasku to nie lepiej bedzie sie zaopatrzec w taki dla szynszyli?
Kasik - Wto Sty 17, 2012 20:50

Manta napisał/a:
to nie lepiej bedzie sie zaopatrzec w taki dla szynszyli?

Chyba o takim cały czas jest mowa.

Bel - Wto Sty 17, 2012 21:56

Manta, tak. W zwykłym zoologu za kilogram piasku zapłacisz ok 5zł.
Mój "ex" syryjek Hokus, wykorzystywał w pełni klatkę a nawet obszar poza nią. Po prostu spier...ł :/
Amelka wychodzi na żer praktycznie kilka razy w ciągu dnia i nocą. Ona jest bardziej dziennym chomikiem...ale to mnie nie dziwi. W ogóle jest mało "chomicza". Prędzej jak pies ze schroniska :P kiedy zauważy (a tu ma problem bo na jednym oku zaćma a drugie pół ślepe :P ) że ktoś coś majstruje koło jej pudła, od razu wyłazi i żebrze o wyjście- wspina się na wszystko co się da i wygląda to cholernie nieporadnie i rozczulająco zwłaszcza, że nie ma 3 łap, więc nie da się jej nie wyjąć. A potem siada przed klatką szczurzą i gapi się na nie przez dobre 30min. Ot cały wybieg chomika :lol:
Albercik to menda. Jego się nie wyjmuje bez potrzeby. Terytorialny bubek-skrzyżowanie uroczej puchatej kuleczki z krwiożerczą piranią. On sobie po prostu jest :P

Manta - Wto Sty 17, 2012 21:59

Bel, cudowny opis chomików :)
A ja o piasku bardziej mysle takim mocniej "profesjonalnym" szynszylowym :) nie takim z zoologa - mam w miare niezla mozliwosc zalatwienia takiego,wiec wezme na probe i zobacze jak pojdzie :)

Bel - Wto Sty 17, 2012 22:02

Manta, mój profesjonalny szynszylowy nazywa się Pucek :lol: Albercik korzysta z piachu za to Amelka zamiast się kąpać w piachu to znosi tam żarcie i zostawia łupinki po nim. Cała kuwetka jest zawsze w łupinkach.
sachma - Wto Sty 17, 2012 23:50

pokażcie swoje klatki, jeśli mogę prosić ;)
z TŹ ustaliliśmy że chom będzie, ale nie teraz, za czas jakiś, jak ogarniemy się ze szczeniakiem ;)

pszczoła - Wto Sty 17, 2012 23:59

Bel napisał/a:
wygląda to cholernie nieporadnie i rozczulająco zwłaszcza, że nie ma 3 łap

jak to? Chyba 3 łapki ma :P

Oli - Śro Sty 18, 2012 00:20

pszczółka, no własnie 3 łapek nie ma, a dokładniej 3 stópek. dla mnie Amelka od początku była strasznie rozczulająca.
pszczoła - Śro Sty 18, 2012 01:05

ojej :( Ja myślałam, że ona tylko jednej stópki nie ma..
Bel - Śro Sty 18, 2012 08:37

pszczółka, nie ma 3 stópek tylko jedną i 3 kikutki. Ale wybitnie jej to nie przeszkadza ;) jak była młodsza to śmigała w kołowrotku jak mały motorek. Czasem jak się przewróci to zajmie jej chwilę przewrócenie się na nogi ale przez te 2,4l nabrała wprawy :P
Ninek - Śro Sty 18, 2012 10:51

Ja myślałam, że Amelka nie ma jednej nóżki :shock:
W ogóle sie ten brak nie rzuca w oczy, na zdjęciach!

sachma napisał/a:
pokażcie swoje klatki, jeśli mogę prosić ;)

Tymka (z tego co pamiętam 80x30 i 60cm wysokości):

Amy i dzieciaków (100x40 i 50cm wysokości):

Jak Amy zostanie sama umeblowanie sie oczywiście zmieni ;) Dojdą półki, kołowrotek, itp

sachma - Śro Sty 18, 2012 11:26

dzizas.... to mój chomik miał maleńką klatkę - prawda, większość czasu dreptał po pokoju, bo klatkę sam sobie otwierał, ale jak się go zawołało to przyłaził, więc nikt nie kombinował żeby lepiej klatkę zabezpieczyć - nie niszczył, nie srał po kątach, więc jak się wchodziło do pokoju to każdy uważał, żeby go przypadkiem nie zgnieść..

to dla takiego chomika to pół towera będzie trzeba przeznaczyć, a nie dune alexa... :shock:

Ninek - Śro Sty 18, 2012 11:29

sachma, przyjmuje sie, że minimum to 60x40.
Ale tak jak pisałam - ja bym tam nie zmieściła nawet 4 podstawowych rzeczy dla syryjka. Dla dżungarka by weszły na pewno, bo dżungar mniejszy.

Alex jest chyba traktowany jako minimalne minimum ;)