To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

klimejszyn - Czw Maj 19, 2011 10:43

powiedzcie mi, miał ktoś z Was versele - laga zero classic ?
http://keko.pl/pl/pokarm-...assic-20kg.html
a tak wygląda karma :
http://picture.yatego.com...ellets_20kg.jpg
jest taniutka, w workach 20kg. z tym, że moje vl miały baaardzo dawno i nie pamiętam jak ją zjadały.
jeśli ktoś z Was miał tę zero classic, bardzo prosiłabym o opinię :)

Pyl - Czw Maj 19, 2011 12:22

klimejszyn, nie znam tej karmy, ale jedna uwaga - to karma dla gryzoni a nie dla szczurów. Nie będzie zbilansowana pod potrzeby szczurów, tylko ogólnie gryzoni - a potrzeby świnek morskich czy chomików są różne niż szczurów.
kite - Czw Maj 19, 2011 19:11

jak moim dorzucę do timy płatki owsiane, pszenne, kukurydziane to tylko je wyjadają a reszta zostaje :D
klimejszyn - Czw Maj 19, 2011 19:33

Pyl, wiem wiem, ale przy timmie już bankrutuję przy 22 ogonach. zamówiłam worek tej vl na próbę, timmę oczywiście też, będę im podawała raz to, raz to, może nawet zmieszam. skusiło mnie to, że cena niska za pewną firmę. zobaczymy jak ta karma w rzeczywistości.
Devona - Czw Maj 19, 2011 19:54

klimejszyn napisał/a:
Pyl, wiem wiem, ale przy timmie już bankrutuję przy 22 ogonach.
Polecam Rat&Mouse Pro, wolniej schodzi niż karmy typu musli i jest tańsza od Timy czy JR Farmu. Naprawdę rewelacyjne rozwiązanie przy dużej ilości szczurów :) .
klimejszyn - Czw Maj 19, 2011 20:38

Devona, właśnie chciałam im Rt&Mouse Pro kupić, ale boję się, że moje nie jadłyby tego, granulaty ciężko im schodzą. jeździłam dzisiaj po zoologach w poszukiwnaiu tego, żeby kupić na próbę, ale nie było :/
jak znajdę gdzieś, to kupię i jak zasmakuje paskudom, to pewnie zamówię większą paczkę :)

Niamey - Czw Maj 19, 2011 20:51

klimejszyn, bo to trzeba twardym byc a nie mientkim :D Nie ma że nie lubią, tylko trzymać w misce aż zjedzą :P
klimejszyn - Czw Maj 19, 2011 20:56

za bardzo je rozpuściłam chyba, prawie codziennie mają gotowane obiadki, to karma jest fe :D może za dużo karmy im sypię ? teraz obiadki będą rzadziej a karmy dostawać będą mniej. jak dorwę Rat&Mouse Pro t im wrzucę i przegłodzę, może ruszą :D
Niamey - Czw Maj 19, 2011 21:07

klimejszyn, lub zamow sobie przez internrt - w gryzolandzie był tani rat&mouse na kilogramy
klimejszyn - Czw Maj 19, 2011 21:13

właśnie myślałam, żeby przez internet zamówić, ale chyba jeszcze poszukam w stacjonarnych sklepach, bo przesyłka by mi wyszła 19zł :/
Pyl - Czw Maj 19, 2011 23:39

klimejszyn, jak kupujesz karmę dla 22 ogonów w stacjonarnych sklepach to wcale się nie dziwię, że pójdziesz z torbami. Nie wiem skąd jesteś, ale może możesz podłączyć się do zbiorowego zamówienia przez internet? Bo kasa kasą, ale nie powinno się to odbijać na jakości karmy. Przynajmniej zadbaj o niewielkie ilości psiej karmy dla ogonów jak będziesz podawać tę dla gryzoni.
Niamey - Czw Maj 19, 2011 23:52

klimejszyn, a w którym sklepie Ci wychodzi 19zł za przesyłkę?
klauduska - Pią Maj 20, 2011 00:33

klimejszyn a czy ty z Krk nie jesteś? Jak nie ma jeszcze, to załóż temat o zamówieniu wspólnym. W Warszawie dzięki temu mogę zamawiać, bo zawsze akurat jest ktoś, kto się dołoży, żeby za przesyłkę nie płacić :)
klimejszyn - Pią Maj 20, 2011 07:35

ja zamawiam przez neta, ale często też jeżdżę i wolę kupić kilka róznych karm w mniejszych opakowaniach, wbrew pozorom nie jest tak drogo.
pisałam, że na Timmie bankrutuję przy tylu ogonach :P
wspólne zamówienie z osobami z Krakowa już kilka razy było, wiec wiem o co chodzi :) Pyl, psia lub kocia karma oczywiście będzie, tak jak i ode mnie dorzucona będzie dynia, soja i pewnie jeszcze inne gadżety :P
Niamey, fakt, źle popatrzyłam - na tabelkę przy przesyłce za pobraniem w Gryzolandzie i było 19, bo tam Pro można kupić po 7.25. ale jakbym brała 5kg powiedzmy, to i tak przesyłka 14.50 wyniesie. dzisiaj jadę w dalsze rejony Krakowa szukać Pro, żeby kupić na próbę, jak zasmakuje to wtedy wezmę 20kg

adzia19923 - Pią Maj 20, 2011 22:36

Ja kupuję w swoim Zoo, Versele Laga dla szczurków za około 15-16zł , sądzę że ta karma jest najlepsza i moje szczurki jak widać ją sobie chwalą:P:P

Dokładnie to tą:D:D:d

http://www.telekarma.pl/p...ature.750.g.htm