To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

dudzia - Pią Maj 21, 2010 21:48

też sądzę żeby nie trzymać klatek koło siebie. spróbuj w wannie a nóż będzie lepiej i mniej miejsca wiec nie bedzie chowania sie/uciekania/braku zainteresowania i Fiśka nie będzie tak siebie czuła jak na dywanie w pokoju :) trzymam kciuki:)
Polaczka - Sob Maj 22, 2010 04:42

Ale Wy wszyscy panikujecie. Lyra, mysle ze zle interpretujesz te "proby ugryzienia". Zostaw panny na lozku, niech pobeda razem. I niech sobie gania mala, nic jej sie nie stanie. Nie mozna byc przewrazliwionym. A jak krzywda bedzie sie dziala, to na pewno to zauwazysz, wiec bezsensownie nie interweniuj, jak nie ma takiej potrzeby. Ja po zapoznaniu w "terenie" umylabym natychmiast klatke i wlozyla je razem, sprawdzalo sie do tej pory. Szczury nie sa typem krwiozerczych bestii, a Twoje samiczki to nie samce z burza hormonow, wiec probuj. Zwykle juz na drugi dzien wszystko sie normuje, czasem troche dluzej. Chodzi o akceptacje oczywiscie. Mowie z wlasnego doswiadczenia. Wiec daj im szanse i obserwuj, a wtedy musi sie udac. I tak nawiasem mowiac, to ja przy 2 szczurach ani nawet przy 3 stadka nie czulam. Przy 5 owszem, fajne, rozne relacje sie potworzyly. Wczesniej czegos brakowalo, Natsi z Kropka zyly jakby osobno. No, ale Twoje moze sie zakumpluja. Trzymam kciuki.
Lyra - Sob Maj 22, 2010 11:23

Rano śpiące dziewczyny się ze sobą spotkały, lekko poskubały i przestały zwracać na siebie uwagę. Siedziały razem w jednej klatce. Trochę się razem pobawiły, poganiały. Teraz chodzą mi po biurku i zwiewają (; Ale uroczo razem wyglądają. Jak mamusia z córeczką. Może się jeszcze polubią...

Cytat:
I tak nawiasem mowiac, to ja przy 2 szczurach ani nawet przy 3 stadka nie czulam. Przy 5 owszem, fajne, rozne relacje sie potworzyly.

A na to to mi mama nigdy nie pozwoli ;o Chociaż w bardzo dalekiej przyszłości, jak już się wyprowadzę, będę zarabiać i takie tam no i mi nie przejdzie z tymi szczurami, to sprawię sobie pięć szczurek albo jeszcze więcej, megamegaogromną klatkę i będę się cieszyć z mojego stadka <: ach, marzenia...

Trykulec - Nie Cze 06, 2010 18:54

Warto dołączyć do 2 samiczek 7-8 miesięcznych samicę w podobnym wieku?
izoldka - Pon Cze 07, 2010 10:16

Trykulec pewnie ze warto, w kazdym wieku warto sprawic szczurci towarzyszke :)
dudzia - Pon Cze 07, 2010 11:33

jeżeli kogoś zainteresuje to tu zdjęcia z mojego aktualnego wielkiego łączenia: http://forum.szczury.biz/...p=452450#452450

w wannie wszystkie spia razem, tulą się itp. w klatce są piski, gonitwy, rzucanie sie... co jakiś czas lądują wszystkie w wannie dla rozluźnienia atmosfery. sądzę że będzie trudno ale jesteśmy na dobrej drodze. Effy koniecznie chce być alfą, a Pixie nie koniecznie chce to zaakceptować więc kotłują się juz chyba wszystkie :| mam nadzieje ze dosc szybko znajdzie się alfa której od jakiegoś czasu już nie ma i przez to są zgrzyty nieprzyjemne. :kciuki:

Pyzia - Pią Cze 11, 2010 21:48

ja tak samo teraz łączę moje dwie pannice z trzecią i uważam, że najlepiej łączyć w miejscu gdzie żadna z nich nie czuję swojego zapachu, np. w pokoju gdzie biegają jest pisk, delikatnie przygryzanie, a w drugim pokoju chodzą sobie spokojnie i spokojnie zwiedzają we trzy,, ale trzeba dać szczurkom trochę czasu. ;d
Ratka - Sob Cze 12, 2010 17:59

Po pierwsze: kupiłam Malwinę :serducho: . W sklepie. Stało się. Nigdy już tego nie zrobię.
Po drugie: przeczytałam mnóstwo Waszych postów i chcę sprawić jej towarzystwo. Niestety, Jej Biszkoptowość Malwina ma już 7 miesięcy. Lepiej jednak później niż wcale.
Myślę sobie tak: Skoro w wakacje oddaję Malwinę do szczuro-telu na całe 15 dni (zatęsknię się za jej obsikanym ogonkiem i chłodnymi uszami), będzie jej tam mniej smutno z koleżanką.
Czy właściwie planuję czy też funduję szczurzyni niepotrzebnie jeszcze większy stres? (ma tylko miesiąc na zaprzyjaźnienie się z koleżanką).
Podpowiedzcie, proszę... :

Cola - Sob Cze 12, 2010 18:13

Ratka napisał/a:
szczuro-telu

co to?

zaadoptuj dla niej koleżankę.

Pyzia - Nie Cze 13, 2010 14:52

No i mnie pojawił się problem...
Więc...wprowadziłam do klatki moich dwóch pannic nową koleżankę, ma ona około 6 tygodni, zaś jedna Pyzia ma 5 miesięcy, zaś Pączek 4, obydwie traktują ją jak powietrze a nawet gorzej, mała podchodzi do nich, pod nie, pokazując im uległość, a ona kopią ją tylnymi łapami, albo uciekają z miejsca w którym jest mała, czego skutkiem jest to, że Sui(mała) siedzi sama na dole w kuwecie i nie ma się nawet do kogo przytulić. Może mogę jej jakoś pomóc w zaaklimatyzowaniu się? I czy tak będzie zawsze ?

Lyra - Nie Cze 13, 2010 17:52

Pyzia, myślę, że raczej się za jakiś czas polubią. Moja Fiśka na początku była zła na małą, spały w przeciwnych rogach klatki, czasem się biły nawet. Jednak po jakimś czasie się polubiły. Teraz często śpią w hamaczku przytulone, ładnie dzielą się jedzonkiem i w ogóle widać, że się lubią. Myślę, że tak będzie i u ciebie. Chyba pomóc nie za bardzo się da, przynajmniej mi nic do głowy nie przychodzi. Trzeba trochę czasu i będzie dobrze (;
izoldka - Pon Cze 14, 2010 07:58

Pyzia a jak dlugo malutka jest z reszta stadka? wiesz Ty jak kogos dopiero co poznajesz to nie zakochujesz sie odrazu, daj im troche czasu, wazne ze nie gryza malutkiej, nie robia jej zadnej krzywdy :) bedzie dobrze zobaczysz :glaszcze:
Ratka - Pią Cze 18, 2010 12:51

dzięki, zaadoptuję, o tym za chwilę...
Szczuro-tel to hotel dla szczurów. Wchodzi się na petsitter.pl i szuka się dobrego człowieka, który zaopiekuje się Waszym zwierzaczkiem na czas wakacji (jeśli nie da się żyjątka wziąć ze sobą). Dwa tygodnie opieki nad szczurkiem (klatka czeka u opiekuna) to około 30 zł. Pieski za to 20 zł dziennie, jakoś tak.
Miałby ktoś cierpliwość wytłumaczyć mi, skąd bierze się towarzystwo do zaadoptowania (szukam koleżanki dla 7-miesięcznej Malwiny)?

quagmire - Pią Cze 18, 2010 13:03

Masz dział Oddam, gdzie znajdują sie szczurki do adopcji, na pewno kogoś znajdziesz.
Jeśli będzie to maluszek, to prawdopodobnie Malwinie będzie łatwiej go zaakceptować niż towarzyszkę w podobnym wieku.
Można też kupić szczura w hodowli, ale te z reguły (szczególnie samiczki) mają już domki zanim się urodzą.
Powodzenia :mrgreen:

Bel - Pią Cze 18, 2010 14:10

Ratka, taki hotel fajna sprawa ale ja np.mam towera i 18 szczurów :D więc wolę już komuś na czas wyjazdu dać klucze do mieszkania i niech sobie nawet mieszka ;) takiej opcji będę szukać prawdopodobnie w lipcu ;)