Archiwum - Psiaki vol. IV
Oli - Nie Sty 18, 2009 13:33
jokada napisał/a: | uczulić sie można na wszystko i to w dowolnym momencie, wiec nie ma co uogólniać że jakaś rasa jest dla alergików | Psy dla alergików nie są na zasadzie "nigdy cię nie uczulą", ale "na te masz większe szanse nie być uczulonym".
jokada - Nie Sty 18, 2009 13:37
Oli napisał/a: | Psy dla alergików nie są na zasadzie "nigdy cię nie uczulą", ale "na te masz większe szanse nie być uczulonym". | zgodzę się z tobą w 100%
dlatego 'mam alergię' na teksty w stulu pudel/york/cokolwiek innego - rasa idealna dla alergików
każdy człowiek jest inny, każda alergia i każdy pies
Oli - Nie Sty 18, 2009 13:42
jokada napisał/a: | każdy człowiek jest inny, każda alergia i każdy pies | Nie do końca. Są psy, których struktura włosa jest nieco inna niż zwykła, bo rosną. Taki pies może nie uczulać osoby uczulone na psy z sierścią. Takie prawdopodobieństwo nieuczulenie jest dość wysokie. Na wszystko trzeba brać poprawkę, ale te psy dla alregików to nie jest wydumana sprawa i losowo wybrane psy.
pituophis - Nie Sty 18, 2009 13:45
W UK widziałem trochę pudli standardowych i bardzo mi się podobają. Na pewno bardziej niż pozostałe wielkości.
Ja nie mam problemu z alergią na psy, ale nawet gdyby, i tak preferuję rasy, które nie uczulają zazwyczaj
http://74.125.79.101/tran...cgm-MwVuvnnIUNg
http://74.125.79.101/tran...qqWv6qgtI6RZ41g
sachma - Nie Sty 18, 2009 13:47
a ja sie uczulam na szczury standard, a na velveteeny i rexy czy fuzzy juz nie - wiec jak widac te hipoalergiczne zwierzeta, czyli ktore z mniejszym prawdopodobienstwem moga mnie uczulic sa jednym z lepszych wyjsc - kolejnym pomyslam jest jezdzenie po schronach lub hodowcach innych ras i przebywanie z tamtymi psami na zasadzie prób i błędów.. jesli wyjdzie na jaw ze jestem uczulona na psa ktory juz u nas jest to bede chodzic na odczulenia albo sie przystosuje.. oddac nie oddam
a pudle standard sa swietne tylko TZ
bo ja to ogolnie bardzo tolerancyjna osoba jestem pies musi byc wiekszy, lubic nauke, byc nie agresywny i sie nie slinic więcej nie mam wymagan no i nie moze byc ciagne nakrecony na ruch (czyli jak charty czy husky )
jokada - Nie Sty 18, 2009 13:47
ale nie uczula tylko sierść, ale naskórek, ślina itd...
AngelsDream - Nie Sty 18, 2009 13:49
Baaj to na przykład zmora alergika. I się nie dziwię. Z nim osoba, która się uczula w zasadzie może przebywać tylko na powietrzu.
Oli - Nie Sty 18, 2009 13:49
jokada, to o czym piszesz to już jest ekstremum.
sachma - Nie Sty 18, 2009 13:52
pituophis, jakos mi estetyką nie odpowiadaja doberman piekny a nagus tylko ładny wg mojej estetyki
pituophis - Nie Sty 18, 2009 13:54
Większość chartów nie jest ciągle nakręcona na ruch, powiedziałbym że husky i np. borzoj albo greyhound są na dwóch przeciwległych krańcach skali.
Charty europejskie biegają szybko i intensywnie, ale niewiele. W UK greyhoundy poleca się wręcz osobom, które nie mają chęci na męczenie psa spacerem - wybiega się 45 min, i wraca do domu robić za narzutę
sachma - Nie Sty 18, 2009 14:23
pituophis, a hodowcy piszą że to psy dla aktywnych.. ja aktywna nie jestem, chyba ze trzeba skoczyć do sklepu po fajki wole wyjazdy za miasto i tam spacery a mój chłop pracuje do wieczora i jak wraca do domu to max godzina spaceru i koniec więc psiak musiałby się zadowolić 30min rano max 1h po południu i max 1h wieczorem - podobno dla chartów to zbyt mało.. i podkreślam, spacerów a nie biegów przełajowych
Ninek - Nie Sty 18, 2009 15:40
Ja jestem alergiczką. Mam alergie na psy między innymi. Moge miętosić każdego psa i o ile jest czysty i zadbany, to objawów alergii nie będe miała bo reaguje tylko na roztocza w sierści. Mam za to koszmarną alergie na psią śline, choć nie u każdego psa. Moja sucza może mi wylizać calutką twarz i poza tym, że będzie mnie troszke swędzieć, nic więcej sie nie dzieje, na szczęście
AngelsDream, jako iż jesteś chyba jedyną osobą na forum karmiącą psy BARF'em, mam pytanie. Jest jakaś polska strona na której można znaleźć wszystkie informacje na temat karmienia tym psa? (ile czego, jakie porcje, jak przestawiać z poprzedniej karmy, itp)
Chce spróbować przestawić moje psy, ale na razie nie wiem od czego zacząć.
Mam dość bojów z rodziną, o to, że gotowane nie jest do końca dobre, a tanie suche (jak mama nie ma czasu ugotować) wręcz złe. A nóż suczą będzie odpowiadać...
AngelsDream - Nie Sty 18, 2009 16:12
Ninek, już dawałam parę razy linki: http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/zywienie.htm
Ja bym zaczęła od tej strony. Na razie u nas BARF ma same plusy. Na razie.
landrynka - Nie Sty 18, 2009 16:13
sachma napisał/a: | nagus tylko ładny |
ale bardzo fajny w dotyku. taki... specyficzny
mi się marzy od zawsze husky, ewentualnie taki Szarik
agacia - Nie Sty 18, 2009 18:43
A husky z powodu wygladu czy charakteru?
|
|
|