To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Bel - Wto Sty 17, 2012 17:23

małe borsuki :serducho: :lol:
Ninek, ty się jeszcze nie nauczyłaś? kropelka na łapki i do stolika przyczepiasz. Wysycha w kilka sekund :lol:

Ninek - Wto Sty 17, 2012 17:27

Żeby to sie dało kilka sekund bez ruchu przytrzymać :P Najpierw musiałabym je otumanić jakoś solidnie :twisted:
susurrement - Wto Sty 17, 2012 17:43

ależ one słodkie :serducho:
dobrze, że mój zdrowy rozsądek powrócił na miejsce :roll:

Oli - Wto Sty 17, 2012 17:49

susurrement napisał/a:
dobrze, że mój zdrowy rozsądek powrócił na miejsce
znalazłabyś gdzieś mój 8:(
Manta - Wto Sty 17, 2012 18:24

Ninek napisał/a:
Manta napisał/a:
quagmire, zalezy co znaczy sporo, syryjki miejsca duzo nie wymagaja i nawet go nie wykorzustuja jak sie um zapewni, wiec nie ma co szalec wg mnie ;)

Co za bzdura i uogólnienie.
.

A moze to Ty piszesz bzdury i uogolniasz?
Prosze, nie obrazaj mnie, skoro nie ma takiej potrzeby - ja nie wyssałam tego co pisze z palca ani nie usłyszałam od kogoś, kto słyszał od kogoś, że ktoś tak słyszał od pana w zoologu ;-)

Ty mi pozyczysz swoja, okaze sie, ze duza powierzchnie wykorzystuje - ja Ci pozycze moja, okaze sie, ze tej powierzchni nie wykorzysta.

Wychodzi na to, ze nalezy klatke/akwa/terrarium dobrac pod konkretnego chomika, bo bardzo roznia sie charakterami.

Ani jeden z moich dwoch syryjkow (samczyk i samiczka) nie wykorzystywal powierzchni mieszkajac w akwa 100/40, za to duzo lepiej sprawdzalo sie akwa 60/30 lub 60/40 - powiedzialabym, ze w ich przypadku byla to idealna opcja.

Co do całej dyskusji, zgadzam się z Bel - ale nie będę już roztrząsac, chyba, że powstanie osobny temat :) tak to nie chce off topować.

Kasik - Wto Sty 17, 2012 18:30

Manta napisał/a:
nie wykorzystywal powierzchni mieszkajac w akwa 100/40, za to duzo lepiej sprawdzalo sie akwa 60/30 lub 60/40

Nie wiem, jakim cudem chomik nie był w stanie wykorzystywać tej powierzchni, nie bardzo wiem, na jakiej zasadzie - że siedział ciągle w domku i w ogóle nie biegał? :shock: Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić...

Manta - Wto Sty 17, 2012 18:44

Kasik, jak uda mi sie znalezc DVD z filmikami (po przeprowadzce troche plyt mi "umarlo") to postaram sie gdzies jakos wstawic. Przez pierwsza chwile kazdy z nich sie cieszyl i biegal wszedzie, a po 2 tygodniach - siedzenie w domku spacery max 10cm od dom,ku, z domku do kolowrotka, ew do miski/poidelka (byly po drugiej stronie akwa, wiec musialy sie przejsc). Sama bylam w szoku - naprawde, dlatego tez nagrywalam co chomik robi jak mnie nie ma ;-) . Co ciekawe, w akwa mniejszym juz spacerowaly czesciej po calym - nie wiem z czego to wynika, ale tak bylo i tego nie zmienie, jak mowie - nie wymyslilam sobie tego, akwarium zostawilam a nie sprzedalam wlasnie z mysla o chomiku ;)
Kasik - Wto Sty 17, 2012 18:51

Manta, nie mówię, że sobie wymyśliłaś. Ale może jednak w nocy chomik korzystał z tej przestrzeni.
quagmire - Wto Sty 17, 2012 18:55

Manta, no ale 60x40 to takie minimum dla syryjka, tak?
Bardziej mi chodzi o to, żeby ktoś nie pomyślał, że można go zamknąć w którejś z tych klatek z napisem dla chomika, do której nawet myszki nie wsadzisz ;)

Manta - Wto Sty 17, 2012 18:55

Kasik, nie, to w nocy była opcja kołowrotek na wszystkie strony (tj bieganie, wspinaczka,czołganie sie pod nim) i miska i poidło - naprawdę, bez spacerów, w dzień w ogóle mało co się ruszały, co jest naturalne ;) . Ja mówie- sama byłam w szoku, bo nie wiedziałam, że tak aktywne zwierze jakim jest chomik (w nocy, bo w nocy, ale aktywne bardzo) zamknięte w klatce, może nie wykorzystywać takiej przestrzeni, która biorąc pod uwage ile chomiki się przemieszczają - dalej jest po prostu mała.
Manta - Wto Sty 17, 2012 18:57

quagmire, powiedziałabym, że totalne minimum to ok 50/30 dla niewiekiego, mało aktywnego samca i 60/30 dla mało aktywnej samicy. Chcąc nie chcąc, nawet jak taki chomik nie biega po akwa, jak to robiły moje, to dobrze, żeby domek, miska, poidło i kołowtorek nie leżały jeden na drugim a były wygogodnie w klatce rozmieszczone :) a kołowtorek dla syryjka też przecież mały nie jest :)
Ninek - Wto Sty 17, 2012 19:10

Manta napisał/a:
Ninek napisał/a:
Manta napisał/a:
quagmire, zalezy co znaczy sporo, syryjki miejsca duzo nie wymagaja i nawet go nie wykorzustuja jak sie um zapewni, wiec nie ma co szalec wg mnie ;)

Co za bzdura i uogólnienie.
.

A moze to Ty piszesz bzdury i uogolniasz?
Prosze, nie obrazaj mnie, skoro nie ma takiej potrzeby - ja nie wyssałam tego co pisze z palca ani nie usłyszałam od kogoś, kto słyszał od kogoś, że ktoś tak słyszał od pana w zoologu ;-)

A gdzie ja napisałam chociaż SŁOWO o Tobie, że niby Cie obrażam? :shock:
To, że uogólniasz jest faktem i chyba wszyscy sie ze mną zgodzą w tej kwestii. Napisałaś, że syryjki nie wykorzystują dużej przestrzeni, którą mają - to JEST uogólnienie i tym samym totalna bzdura.
Ja na powierzchni 60/40 nie zmieściłam podstawowych rzeczy dla syryjka, więc nie wiem jak chcesz je zmieścić na powierzchni mniejszej. Sam kołowrotek zajmuje 30/20cm - to 1/4 całej klatki. Dodać do tego domek, kuwete z piaskiem i miski i nie ma w ogóle miejsca, więc nic dziwnego, że wtedy chomik nie chodzi - nie ma gdzie.

Manta - Wto Sty 17, 2012 19:20

Ninek, przeczytaj co napisalam - napisalam, ze chomik nie chodzil w 100/40 a w 60/40 dopiero faktycznie chce spacerowac. Ja nie wiem co Ty masz za kolowrotek, ze zajmuje 30/20cm - moj nie jest tak szeroki. Kuwety z piaskiem nie mam - i jest to rzecz ktora miec mozna, a nie jest przeciez konieczna. Miska u mnie jest 1 (lub wcale). I chomik sie jakos porusza. Tj teraz nie siedzi w ogole w akwa a ma klatke chwilowo i ją nawet bardziej chyba lubi bo się może wspinać :P więc przynajmniej się czymś jeszcze zajmuje. Choc i tak pewnie za jakis czas wroci do akwa 100/40.

U mnie 2 chomiki zachowywaly sie tak, jak pisze. Ty piszesz na podstawie 1 chomiczki? I ja uogolniam i pisze bzdury a Ty piszesz jedyna swieta prawde? To jak to jest?

Ja sie nie chce klocic, ale widze, ze nie mozna napisac nic innego, niz Ty uwazasz i niz wskazuja Twoje doswiadczenia?

Ninek - Wto Sty 17, 2012 19:25

Ja nie uogólniam i nie pisze, że każdy chomik jest super ruchliwy. Do tej pory wyłącznie Ty tu uogólniasz i wyłącznie o to mi chodzi. Każde uogólnianie jest bzdurne.

Nie znam chomika, który by nie korzystał z piasku. Wg mnie jest to rzecz konieczna w każdej klatce.

Jaki mam kołowrotek? Trixie siatka 28cm (wymiary stelażu to 30/17).

Tymek też praktycznie nie korzysta ze swojej klatki. Czas spędza głównie w domku i na kołowrotku. Ale nawet on, bardzo mało żywotny okaz, co kilka dni przekopuje doszczętnie całą klatke i ma faze na 'głupawke'.

Zainstaluj sobie przeglądarke ze słownikiem, bo strasznie sie czyta te błędy...

Manta - Wto Sty 17, 2012 19:37

Za bledy przepraszam - sama sie wlasnie zalamalam poprzeczytaniu wlasnego posta :)

Ja rozmawiajac z innymi posiadaczami syryjkow sie takich rzeczy tez dowiadywalam (tj, ze taka ilosc miejsca wystarczy) , pozniej przekonalam sie na wlasniej skorze, dlatego tez pisze o czyms takim. Przepraszam, juz nie bede, bo to i tak bzdury - ide powiedziec przy okazji mojej Happy, ze jest strasznie bzdurnym chomikiem i jak wroci do duzego akwa to musi biegac po calym, bo inaczej nie bedzie chomikiem :) (dobra, zartuje, bo zaraz bedzie, ze jestem bezczelna, a nie o to chodzi).

Dlaczego piasek jest konieczny? Skoro chomik sam znajduje miejsce, z ktorego korzysta jako kuwety, to dlaczego ja mam klasc dodatkowa kuwete? Poza ewentualna wygoda w sprzataniu (choc mi nie przeszkadza sprzatanie prosto z dna, zamiast z osobnego pojemniczka ;) ).

Nie wiedzialam, ze ten kolowrotek jest az tak szeroki, choc domyslilam sie, ze masz wlasnie ten ;)