To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

wilczek777 - Nie Mar 15, 2015 11:53

Sorgen słodyczki :serducho: a jak ząbki małej?
Nakasha - Nie Mar 15, 2015 12:03

Cytat:
Jeśli ktoś ma jakieś problemy ze sobą - non stop pokazuje, że jest szefem, namolnie wącha albo na przymus się bawi - może dostać ostrzegawczego strzała przed pyskiem.

Heh, Nemo czasami takiego strzała dostaje - wtedy od razu jest rzucanie się z zębami. I nie odpuszcza, niestety. Ja ja bym chciała psa, który jest po prostu teatralny. :P

Tak, Nalę wzięliśmy jak miała z 2,5 miesiąca. Podobno wcześniej żyła w komórce z matką i rodzeństwem.

wilczek777 - Nie Mar 15, 2015 13:07

Nakasha no to Nala jakby potwierdza jak ' nie zdrowo' zamykać psy. Z resztą psy zabierane z pseudo i klatek praktycznie do końca życia potrafią robić w domu. To też dotyczy schroniskowców które się tam wychowały/ były długo. Ciężko dotrzeć do takiego psa bo odruchowo robi w domu z natury są lękliwe więc żadne karcenie nie wchodzi w grę a jak już wejdzie to pies się chowa z tym robieniem i błędne koło...

A ja mam kłopot mega. Stwierdziłam, że czas Nes kupić kaganiec - niby nie potrzebny, niby w pociągu jeździ w kenelu ale warto by było w autobusie kaganiec mieć. Zawsze jeździliśmy bez "na dziko" w sumie urocza jest ludziom nigdy nie przeszkadzała - zazwyczaj sami łapy wyciągali ale no kanar może nas wywalić itd. Dla świętego spokoju wolę mieć niż wysiąść w połowie drogi :/

Chciałabym coś w czym da się otworzyć papę ale żeby to nie był wielki fizjolog (jak patrzę na nie to mam wrażenie, że starczy jako chorobówka dla szczura). Szczecin to zadupie więc 'fajnych' sobie nie poprzymierzam raczej bo gdzie (chyba, że coś ktoś wie). Podoba mi się Baskerville Ultra Muzzle ale ponoć jest właśnie kłopot bo rozmiarówka jest z d... wzięta. Wygląda dziwnie ale widziałam na cudzych psach i zazwyczaj jest ok. Kolejny genialny to http://mundogalgo.com/sk/...eta-czarny.html
kolorki, lekkie, cuda wianki ale no "pasujący na whippeta". Nes whippetem nie jest - rozmiaru dokładnego nie ma :(
Coś lekkiego, nie metal, tak żeby papę otworzyć ale długo w tym pies nie będzie - ktoś coś poleca?

Sorgen - Nie Mar 15, 2015 13:13

wilczek777 może jednak poszukaj fizjologa z tym że pierz pod uwagę jedynie długość i wybierz taki z mniejszą głębokością. Delta ma fizjologa właśnie takiego ciut płytszego, sapać w nim może ale nie wisi jej pod pyskiem klatka na kanarka :lol:
Coma jak to Anka napisała zęby ma, dwa kły na górze i dwa na dole. Zakochali się w niej i mimo wszystko zostaje, na wystawy pojeździ tak czy srak, hodowlankę zrobi i potem się będą zastanawiać co dalej. Podejrzewam że jak będą wąskie kły to jej nie będą kryć zwłaszcza że Ance już coś z główką małej nie pasuje, że na ten moment to nie jest to czego by oczekiwała. No ale tu już myślenie hodowlane odpadło, oni się zakochali i nie oddadzą do obcego domu :mrgreen:

wilczek777 - Nie Mar 15, 2015 17:53

Sorgen mi się najbardziej podoba ten charci - dostałam wymiary ale i tak nie jestem pewna. Można odesłać ale ja zawsze jestem sceptyczna z tym odsyłaniem, kombinowanie itd.

Czort wie co ze szczeniaka wyrośnie ;) Są takie co za malucha powodują, że ludzie doznają szoku ale jak podrasta zostaje po prostu "bardzo poprawny". Teraz obserwuję śliczną BC sucz - ojciec cudak, mała poszła w niego ale uszy... żyją własnym życiem i właściciele nie podołali :P Głowa wyrazu nie ma i klapa :P

Nakasha - Nie Mar 15, 2015 18:20

wilczek777, najlepiej kupić fizjologa z odpowiednimi wymiarami (nie na żadną konkretną rasę, tylko patrzeć na wymiary). Np. Chopo ma podane rozmiary na stronie i są adekwatne. Wystarczy kupić taki, który nie będzie bardzo głęboki. :)
wilczek777 - Nie Mar 15, 2015 19:12

Nakasha chciałabym coś młodej przymierzyć bo co pies to morda i inaczej to wygląda. Głupio to zabrzmi ale kole mnie w oczy kaganiec na tym pse :P Będę miała kiedyż azjatkę to wybiorę jej wielki, wygodny, gumowany - wyglądający groźnie bo i paszcza groźna :P A tutaj... mogłabym jeździć nadal na dziko ale ostatnio znów śmigam z szczurem do weta, Nes przy okazji i co? Wizyta na godzinę X a tu wysiadka ma być bo pies bez kagańca będzie... Rok już tak śmigamy niby...
Nakasha - Nie Mar 15, 2015 19:49

Ja kupiłam bez przymierzania 2 kagańce, pasowały jak ulał. :) Tylko dokładnie wymierzyłam psiakom pyski, bo oboje mają mordki raczej dłuższe i węższe, niż "typowe" ONki czy malamuty.

Shira jeszcze nie ma, bo z nią wszędzie jeździmy samochodem.

Przecież kaganiec na przejażdżkę autobusem to żaden problem, nic się Nes nie stanie. :)

wilczek777 - Pon Mar 16, 2015 10:15

Nakasha wiem, że nic tylko mnie gryzie sam fakt :P Żaden z moich psów nie nosił nigdy kagańca :P

Powinien być jakiś psi marudnik. Ciągle mam w głowie ten miot. W zakładkach filmy, rodowody, co jakiś czas wracam i wgryzam się od nowa. Mam pewne wątpliwości - np. to czy Nes jest wystarczająco ogarnięta żeby dokoptować do tego drugiego psa (szkoleniowiec kazała mi przyjść na PP i po zobaczeniu zadać sobie pytanie jeszcze raz). Poza tym cały czas się martwię, że postawie na głowie cały świat a szczyla tam nie będzie. Tzn. wiem, że hodowca nie da nam szczyla jeśli nie będzie pasował - tam nie ma miejsca na "może". Generalnie mam ochotę o tym rozmawiać i temat ten wałkować - oczywiście nikt nie jest na tyle stuknięty żeby to robić :]

Lama - Pon Mar 16, 2015 12:02

wilczek777 napisał/a:
Żaden z moich psów nie nosił nigdy kagańca :P

Moje też nie nosiły. Tzn. mam kantarek, żeby było coś "na pokaz", ale go nie zakładam Falachnie, bo jak dotąd nie ma potrzeby.

wilczek777 napisał/a:
Powinien być jakiś psi marudnik.

Oj powinien. Nie mam już siły czytać o miotach i hodowlach, w każdej coś mi nie pasuje.
Zaczęłam sobie pisać z moją hodowczynią i z jedną hodowlą dobermanią, zobaczymy, co z tego wyniknie.;)
Najbardziej przeraża mnie fakt, że moi rodzice nie wykazują zdziwienia. Chyba zniszczyłam im psychikę... Najpierw mąż, teraz oni, pójdę do piekła. :P

edyt/
Prawie zarezerwowałam szczeniaka, którego jeszcze nie ma na świecie... Z tej samej hodowli, z której mam Falkę. Niech mi ktoś odetnie dostęp do internetu. Mam kilka dni do zastanowienia, jeżeli się zdecyduję, to będę miała pierwszeństwo w wyborze szczyla, hodowczyni przetrzyma mi go miesiąc dłużej, żebym na spokojnie pojechała na urlop, obniży cenę, wybierze najładniejszego i w ogóle.
Jestem głęboko nieszczęśliwym cieniasem, który nie potrafi trzeźwo myśleć. ;(

Sorgen - Pon Mar 16, 2015 15:49

Lama bierz psa, bierz! :P My też obiektywnie nie powinniśmy brać bo mieszkanie małe, wynajmowane, Delta w trakcie diagnostyki więc może na sporo leczenie kosztować, zarabiamy grosze ale na zwierzakach nigdy nie oszczędzaliśmy więc damy radę. Bierz bo potem będziesz marudzić że szczyla nie ma :P
Ebia - Pon Mar 16, 2015 16:57

A możecie polecić jakieś zajęcia dla seniora? Zwykłe wykonywanie komend za smaki zaczyna mu doskwierać - tylne łapki już nie te.. widocznie go bolą przy chociażby równym siadaniu. Chodzimy na długie, powolne spacery, w ramach jego możliwości, ale to jedyne atrakcje w ciągu dnia, a to za mało. To pies który myśli. Widzę, że się nudzi, szczególnie w domu, ale nie mam pomysłu, czym go zająć
wilczek777 - Pon Mar 16, 2015 18:55

Lama przemyśl to ;) Ja przestałam oglądać szczyle i zachwycać się itp. Mocno podciągnęłam poprzeczkę w górę i wchodzi w grę dany miot albo porównywalny/lepszy więc na razie żaden inny;)
Dwa piesły to zdrowo dla wszystkich - polecam ;) Ale jak weźmiesz na pałę drugiego to o trzeciego nie tak łatwo.

Ebia bawcie się w zabawy węchowe - można na leżąco robić na upartego a wykańcza psa praca nosem. Są specjalne maty a nawet samemu można zapakować pachnące smaki w kawałki szmatek i jedne oszukane drugie ze smakiem i jazda.

Ebia - Pon Mar 16, 2015 21:56

wilczek777, on normalnie chodzi itp., ale połóż się, wstań, podskocz - to zaczynają być problemy. Masz może jakieś fajne linki? Wolę sama nie kombinować, bo on mocno pilnuje jedzenia i przy nieumiejętnym podejściu będą zgrzyty
wilczek777 - Pon Mar 16, 2015 22:26

Ebia ja nie wkładam do garnka ;) https://www.youtube.com/watch?v=3Ewh-LeN0X8