To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Guzy (w tym gruczolaki) przysadki mózgowej

Pyl - Czw Maj 22, 2014 13:59

nancy1989, dobrze, że przeszło. Niech śpi ile potrzebuje - teraz musi odpocząć, bo to bardzo męczące i stresujące dla ogona. Nie zdziw się, że jeśli będziesz potrzebować podać kolejną dawkę kabergoliny wcześniej (chyba, że steryd jest długodziałający, ale tego nie wiem, nie znam tego leku). Oko brzmi przysadkowo, ale niech się wypowiedzą Ci co mieli wytrzeszcze.
nyina - Czw Maj 22, 2014 14:39

Moja Zuzka też miała wytrzeszcz jednego oka przy przysadce. Jak leki dobrze działały to zanikał, gdy miała słabszy dzień znów się pojawiał ( i tak jak piszesz nancy1989 przez chwilę był widoczny później znikał by po chwili znowu był). U Figi wytrzeszcz jest przez cały czas, ale u niej leki słabo działają, zatrzymują jedynie pogłębianie się choroby za to nie dają poprawy.

A i mam pytanie: czy ktoś z Was podawał swojemu przysadkowemu ciurowi witaminę B complex?

Edit 25.05
Jako, że Figa nie reaguję znacznie na leki (cabaseril 1/4, antybiotyk a nawet steryd) dzisiaj podam jej 1/2 tabletki, choć wczoraj dostała 1/4. Jedyna poprawa była rano: chodziła a nie pełzała, jednak już popołudniu wszystko wróciło. Jeśli większa dawka nie da żadnego rezultatu to niestety, ale będę poważnie myśleć o eutanazji. Kluska je mokre, kontaktuję, ale widzę, że się męczy :( Taki stan utrzymuję się już praktycznie tydzień i gdyby nie to, że jest chętna do wybiegów, jest aktywna, kontaktowa to już bym myślała o tym wcześniej.

hekatomba - Śro Maj 28, 2014 12:42

nyina napisał/a:
A i mam pytanie: czy ktoś z Was podawał swojemu przysadkowemu ciurowi witaminę B complex?

Nie na stałe, jednak moja szczurzyca z guzem przysadki dostała jednorazową dawkę Catosalu (iniekcyjnie). Jest to preparat z witaminą B12. Zdaniem wetki warto wspomóc leczenie kabergoliną właśnie tą witaminą, bowiem wpływa ona korzystnie na działanie układu nerwowego. Problem w tym, że witamina ta jest ponoć wyjątkowo niesmaczna, stąd lepiej dla zwierzaka, jeżeli np. raz w tygodniu otrzyma zastrzyk z ww. preparatem.

Jak się czuje Figa? Trzymam za nią kciuki :kciuki:

quagmire - Śro Maj 28, 2014 12:59

Ja daję wszystkim moim starszym szczurom witaminę B-complex, a na guzy przysadki chorują zazwyczaj starsze.
Moje jakoś jedzą, ale zazwyczaj moje szczury jedzą praktycznie wszystko.

limomanka - Śro Maj 28, 2014 13:59

hekatomba napisał/a:
Problem w tym, że witamina ta jest ponoć wyjątkowo niesmaczna

Zdaje się Pyl proponowała zakwaszenie jako skuteczny sposób na witaminę B (kropla soku z cytryny i ogony nie marudzą przy jedzeniu jej).
Również podaję przy podejrzeniu przysadki/zapalenia mózgu/problemach neurologicznych/na starość. Moi chłopcy grzecznie jedzą ją z Sinlakiem albo wymieszaną z jogurtem.

nyina - Śro Maj 28, 2014 15:46

Dziękuje za odpowiedź :) Ciekawe, czy swoim smakiem przebija dostinex itp. Ale ja i tak już Fidze wmuszam leki na siłę strzykawką. A te witaminy mnie zastanawiały, bo Zuza przy sterydzie dostała właśnie w zastrzyku witaminę B12, a Figa nie.
hekatomba dzięki za kciuki przydadzą się na pewno :) A Malutka w sumie bez zmian. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak https://www.youtube.com/w...e=youtu.be&hd=1 Dzisiaj nie dam rady, ale jutro jedziemy do weta i zobaczę co mi powie. Póki co o nią walczę i ona sama też się jeszcze nie poddaje.

fatamorgana - Czw Maj 29, 2014 20:36

Witam
To mój pierwszy post i pierwsze pytanie.W jaki sposób można odróżnić zapalenie mózgu od guza przysadki?Z opisów wynika,że objawy są bardzo zbieżne.Czy dopiero podanie leków na przysadkę i ustąpieniu bądz nie objawów da obraz choroby tzn.potwierdzi lub wykluczy przysadkę?Jak się do tego zabrać?

Pyl - Czw Maj 29, 2014 21:09

Faktycznie potwierdzić guza przysadki można tomografią komputerową mózgu, ale to bardzo drogie i trudno dostępne badanie.
Najczęściej - jeśli jest czas - podaje się najpierw kabergolinę. Jeśli jest to guz i jest hormonozależny to jest reakcja i wiadomo, że trafiliśmy.
Jak nie ma reakcji to może być zapalenie mózgu / ropień / guz niehormonozależny / niedotlenienie mózgu / ... Wtedy można podać antybiotyki penetrujące do mózgu. Na zapalenie lub ropień mogą pomóc, na guza niehormonozależnego nie pomogą.
Jeśli stan zwierzaka jest słaby (nie ma czasu na powolne eliminowanie potencjalnych chorób) to podaje się i kabergolinę i antybiotyk i najczęściej steryd wspomagająco.

Skąd jesteś i gdzie leczysz ogony - doświadczony wet wie co robić, ale nie jest ich w tym zakresie wielu.

smeg - Czw Maj 29, 2014 22:02

Zapalenie mózgu jest zawsze gwałtowne i następuje nagłe pogorszenie stanu szczura. Przy guzie przysadki też tak może być, ale pogorszenie może także następować powoli i stopniowo.
fatamorgana - Czw Maj 29, 2014 22:26

Jestem z Krakowa,chodzę do lecznicy Maxvet(do doktor L.nie będę chodzić).
Wczoraj wieczorem zauważyłam,że szczurek zakręcił się ze dwa,trzy razy w kółko.Dziwnie jadł płatki kukurydziane.Dziś po przyjściu z pracy nie poznałam ogonka.Nie trzyma jedzenia w łapkach,nie wie co się dookoła niego dzieje,ma przymknięte oczka,kręci się w kółko.

fatamorgana - Czw Maj 29, 2014 22:31

Dzwoniłam do mojej pani wet.Jutro mam wizytę.Powiedziała,że podamy galastop.I tutaj mam zagwozdkę,czy potrzebny antybiotyk,czy nie.Może wystarczy sama kabergolina,bo gdy dostanie antybiotyk,to nie będę wiedzieć co zadziałało?
Mai-ah - Czw Maj 29, 2014 23:52

fatamorgana, warto brać też pod uwagę inne rzeczy - objawy, które opisałaś mogą występować też np. przy zapaleniu ucha.
Pyl - Pią Maj 30, 2014 01:13

fatamorgana, to przelicz tylko jaką dawkę galastopu powinien dostać Twój ogonek - nie zawsze weterynarze chcą dawać tak duże dawki, a to ważne - leczenie mniejszymi dawkami może nie dawać rezultatów, szczególnie w ostrych stanach.
Co do diagnozy i leczenia to powinien to zrobić wet po wizycie - jak zbada ogonka, sprawdzi odruchy, zajrzy otoskopem do ucha to przynajmniej częściowo będzie mógł wnioskować w którąś stronę. I na tej podstawie podejmie decyzję czy tylko kabergolina czy równolegle kabergolina, antybiotyk i steryd czy też jeszcze coś.

A objawy zapalenia mózgu są podobne do przysadki również dlatego, że prawdopodobnie większość opisanych na forum przypadków zapalenia mózgu nimi nie była - guzy przysadki diagnozuje się od kilku lat, wcześniej wszystko co dawało objawy neurologiczne a nie było widać ropy w uszach opisywane było jako zapalenie mózgu.
Wydaje mi się, że są jednak pewne wyróżniki (co oczywiście nie daje gwarancji na rozróżnienie chorób) - charakterystyczne dla guza przysadki, a chyba nie występujące przy zapaleniu mózgu są: wielomocz, nadwrażliwość na ból (ze szczególnym uwzględnieniem odchylania głowy do tyłu - ale uwaga, bo to ryzykowne badanie jeśli robi je niefachowiec), wytrzeszcz oczu?, obgryzanie wapieńka... a może i inne. Do zrobienia takiej analizy trzeba by mieć tylko porządny opis objawów zapalenia mózgu, taki, który faktycznie dotyczy przypadków zapalenia mózgu.

quagmire - Pią Maj 30, 2014 10:46

U mnie przy guzie przysadki nigdy nie było takiej dezorientacji i kręcenia w kółko (chociaż może być).
smeg - Pią Maj 30, 2014 10:58

U mnie też nie.