To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Kluska - Sob Sty 21, 2012 19:57

Nie jestem specjalistką od szczurzych odmian, ale wydaje mi się, że to dzikusek :serducho:
Zostaje u Was? :wink:

klauduska - Sob Sty 21, 2012 19:57

Marmolada, mi on jakoś dość dzikawo wygląda ;)
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:02

Jeszcze nie wiemy, czy u nas zostanie. To zależy od tego jakiej płci jest małe i czy okaże się dzikuskiem czy aguti. My mamy trzech dorosłych szczurzych facetów, ale jesteśmy niedoświadczonym domkiem :) Istnieje też taka możliwość, że małe po prostu złamie nam serce :serducho:
Kluska - Sob Sty 21, 2012 20:05

Życzę powodzenia i oby złamało Wam serce :serducho:
Doświadczenie zawsze można zdobyć :wink:

Niamey - Sob Sty 21, 2012 20:21

1. Z tego, co widać na zdjęciach - nie ma jąder, czyli samiczka
2. Aguti to kolor, który określa się "dzikim", ale nasze hodowlane szczury też go mają (to po prostu najbardziej dominujący kolor). Dzikie szczury w zdecydowanej większości mają kolor aguti
3. Ze zdjęć nie jestem w stanie powiedzieć czy to dziki czy hodowlany, ale z opisu zachowania - to na 100% hodowlany ;)

Mam nadzieję, że byłam pomocna i życzę dziewczynce wspaniałego domu :)

Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:30

Dziękuję za Wasze odpowiedzi :) Weterynarz nam powiedział, że to dziki szczurek, i raczej dziewczynka ale mam mieszane odczucia. Skąd dziki oswojony szczurek wziąłby się pod blokiem? Albo skąd hodowlany szczurek wziąłby się w śniegu? Bardzo to jest dziwne. Maleństwo bardzo lubi wejść pod bluzkę i tam sobie siedzieć. :) Czy można tak oswoić dzikusa w 4 tygodnie, bo podobno w takim jest ona wieku? :)
Karena - Sob Sty 21, 2012 20:37

Marmolada, 4 tygodnie to bardzo młody szczur. Nie powinno być większych problemów z wychowaniem ;) Teraz jest w najbardziej 'szkolnym' wieku
Azi - Sob Sty 21, 2012 20:39

Marmolada napisał/a:
Weterynarz nam powiedział, że to dziki szczurek
a na jakiej podstawie? tak z ciekawości ;)

Marmolada napisał/a:
skąd hodowlany szczurek wziąłby się w śniegu
no ale jak to skąd? Miesiąc temu były Święta, dużo dzieci dostało dużo żywych prezentów, które albo już im się znudziły albo były nie w smak ich rodzicom :roll:

poza tym ona nie wygląda na 4 tygodnie, wygląda na starszego szczurka. Za długa sierść, za bardzo "szczurza" a nie dziecinna budowa na moje oko. To, że jest mała, to nic nie znaczy, mogła byc niedożywiona.

Kluska - Sob Sty 21, 2012 20:39

Słuchajcie, a jak to jest z dorastaniem ogonka, nie włączą jej się w pewnym momencie 'dzikie' instynkty? :)
Karena - Sob Sty 21, 2012 20:43

Off-Topic:
Kluska123, najlepiej poczytaj w dziale 'wasze szczury' wątki tych osób które mają dzikusy (np.Niamey) ;P o dziwo mega różnic pomiędzy dzikusami a naszymi hodowlanymi nie ma.

Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:46

Nie wiem na podstawie czego weterynarz ocenił, że mała jest dzikim szczurkiem, nie dopytywałam się o różnice, w sumie fakt, trzeba było pytać. :?

Z tymi świętami to prawda, mogło tak być.

Znalazłam w internecie taką informację, że szczur wędrowny ma ogon całkowicie pozbawiony sierści. Może to jest jakaś poszlaka? Nasza mała ma czarną sierść na ogonie :)

Niamey - Sob Sty 21, 2012 20:54

Na moje oko ten szczurek nie ma czterech tygodni - tak jak pisze Azi - on już nie ma takich zupełnie dziecinnych proporcji, pewnie jest starszy.

Dzikie instynkty widać od razu :P Nie wierzę, żeby mały dzikus, nawet oswojony dał się złapać ot tak, przechodzącemu człowiekowi, nie ma szans :lol:

Niestety, ludzie dość często znajdują wyrzucone szczur - choćby ostatnio były dwie takie sytuacje, gdy na śmietniku znaleziono kilkanaście szczurów :(

Tutaj link do tematu dzikusków odchowanych od maleńkości przez człowieka
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=10824

Marmolada, A możesz podać źródło tej informacji? Bo średnio w nią wierzę. Szczur domowy i szczur dziki to są dokładnie te same szczury - Rattus norvegicus czyli szczur wędrowny. Różnią się zachowaniem i proporcjami (domowe mają więcej tkanki tłuszczowej), ale nie sądzę, żeby miały inne zasadnicze różnice.

Według mnie weterynarz nie mógł w żaden sensowny sposób ocenić, że to jest dziki szczur. Druga sprawa - skoro nie był pewien, że to dziewczynka, to znaczy, że nie ma doświadczenia ze szczurami - szczur samiec ma bardzo duże jądra, nie sposób się pomylić :)

quagmire - Sob Sty 21, 2012 21:01

Ja pomyślałam, że można poznać po zapachu. Dzikuski pachną dużo bardziej intensywnie.
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 21:15

Kurczę, nie wąchałam jej jeszcze :)
Informacje o ogonie znalazłam tutaj: http://szczur-wedrowny.zwierzeta.ekologia.pl/

Niamey - Sob Sty 21, 2012 21:16

quagmire, masz rację - choć są takie dni, że Arha słabiej pachnie - nie wiem z czego to wynika.