O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Kluska - Sob Sty 21, 2012 19:57
Nie jestem specjalistką od szczurzych odmian, ale wydaje mi się, że to dzikusek
Zostaje u Was?
klauduska - Sob Sty 21, 2012 19:57
Marmolada, mi on jakoś dość dzikawo wygląda
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:02
Jeszcze nie wiemy, czy u nas zostanie. To zależy od tego jakiej płci jest małe i czy okaże się dzikuskiem czy aguti. My mamy trzech dorosłych szczurzych facetów, ale jesteśmy niedoświadczonym domkiem Istnieje też taka możliwość, że małe po prostu złamie nam serce
Kluska - Sob Sty 21, 2012 20:05
Życzę powodzenia i oby złamało Wam serce
Doświadczenie zawsze można zdobyć
Niamey - Sob Sty 21, 2012 20:21
1. Z tego, co widać na zdjęciach - nie ma jąder, czyli samiczka
2. Aguti to kolor, który określa się "dzikim", ale nasze hodowlane szczury też go mają (to po prostu najbardziej dominujący kolor). Dzikie szczury w zdecydowanej większości mają kolor aguti
3. Ze zdjęć nie jestem w stanie powiedzieć czy to dziki czy hodowlany, ale z opisu zachowania - to na 100% hodowlany
Mam nadzieję, że byłam pomocna i życzę dziewczynce wspaniałego domu
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:30
Dziękuję za Wasze odpowiedzi Weterynarz nam powiedział, że to dziki szczurek, i raczej dziewczynka ale mam mieszane odczucia. Skąd dziki oswojony szczurek wziąłby się pod blokiem? Albo skąd hodowlany szczurek wziąłby się w śniegu? Bardzo to jest dziwne. Maleństwo bardzo lubi wejść pod bluzkę i tam sobie siedzieć. Czy można tak oswoić dzikusa w 4 tygodnie, bo podobno w takim jest ona wieku?
Karena - Sob Sty 21, 2012 20:37
Marmolada, 4 tygodnie to bardzo młody szczur. Nie powinno być większych problemów z wychowaniem Teraz jest w najbardziej 'szkolnym' wieku
Azi - Sob Sty 21, 2012 20:39
Marmolada napisał/a: | Weterynarz nam powiedział, że to dziki szczurek | a na jakiej podstawie? tak z ciekawości
Marmolada napisał/a: | skąd hodowlany szczurek wziąłby się w śniegu | no ale jak to skąd? Miesiąc temu były Święta, dużo dzieci dostało dużo żywych prezentów, które albo już im się znudziły albo były nie w smak ich rodzicom
poza tym ona nie wygląda na 4 tygodnie, wygląda na starszego szczurka. Za długa sierść, za bardzo "szczurza" a nie dziecinna budowa na moje oko. To, że jest mała, to nic nie znaczy, mogła byc niedożywiona.
Kluska - Sob Sty 21, 2012 20:39
Słuchajcie, a jak to jest z dorastaniem ogonka, nie włączą jej się w pewnym momencie 'dzikie' instynkty?
Karena - Sob Sty 21, 2012 20:43
Off-Topic: | Kluska123, najlepiej poczytaj w dziale 'wasze szczury' wątki tych osób które mają dzikusy (np.Niamey) o dziwo mega różnic pomiędzy dzikusami a naszymi hodowlanymi nie ma. |
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 20:46
Nie wiem na podstawie czego weterynarz ocenił, że mała jest dzikim szczurkiem, nie dopytywałam się o różnice, w sumie fakt, trzeba było pytać.
Z tymi świętami to prawda, mogło tak być.
Znalazłam w internecie taką informację, że szczur wędrowny ma ogon całkowicie pozbawiony sierści. Może to jest jakaś poszlaka? Nasza mała ma czarną sierść na ogonie
Niamey - Sob Sty 21, 2012 20:54
Na moje oko ten szczurek nie ma czterech tygodni - tak jak pisze Azi - on już nie ma takich zupełnie dziecinnych proporcji, pewnie jest starszy.
Dzikie instynkty widać od razu Nie wierzę, żeby mały dzikus, nawet oswojony dał się złapać ot tak, przechodzącemu człowiekowi, nie ma szans
Niestety, ludzie dość często znajdują wyrzucone szczur - choćby ostatnio były dwie takie sytuacje, gdy na śmietniku znaleziono kilkanaście szczurów
Tutaj link do tematu dzikusków odchowanych od maleńkości przez człowieka
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=10824
Marmolada, A możesz podać źródło tej informacji? Bo średnio w nią wierzę. Szczur domowy i szczur dziki to są dokładnie te same szczury - Rattus norvegicus czyli szczur wędrowny. Różnią się zachowaniem i proporcjami (domowe mają więcej tkanki tłuszczowej), ale nie sądzę, żeby miały inne zasadnicze różnice.
Według mnie weterynarz nie mógł w żaden sensowny sposób ocenić, że to jest dziki szczur. Druga sprawa - skoro nie był pewien, że to dziewczynka, to znaczy, że nie ma doświadczenia ze szczurami - szczur samiec ma bardzo duże jądra, nie sposób się pomylić
quagmire - Sob Sty 21, 2012 21:01
Ja pomyślałam, że można poznać po zapachu. Dzikuski pachną dużo bardziej intensywnie.
Marmolada - Sob Sty 21, 2012 21:15
Kurczę, nie wąchałam jej jeszcze
Informacje o ogonie znalazłam tutaj: http://szczur-wedrowny.zwierzeta.ekologia.pl/
Niamey - Sob Sty 21, 2012 21:16
quagmire, masz rację - choć są takie dni, że Arha słabiej pachnie - nie wiem z czego to wynika.
|
|
|