Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
mmarcioszka - Sob Maj 25, 2013 23:22
Edyta820917, musisz po prostu szukać w różnych sklepach ceny i dostępność są różne.
Zastanów się, czy chcesz t5m tuczyć panny
majka01 - Pią Maj 31, 2013 07:28
Ja zakupiłam karmę firmy Tatrapet w wiaderku. Ogólnie jest dobra, tylko sporo jest ziarenek, które moje dziewuchy zostawiają. Wybierają tylko kukurydzę, słonecznik, jakieś orzeszki i chrupki. A cała micha nasionek zostaje..
smeg - Pią Maj 31, 2013 08:55
majka01 napisał/a: | Ja zakupiłam karmę firmy Tatrapet w wiaderku. Ogólnie jest dobra, tylko sporo jest ziarenek, które moje dziewuchy zostawiają. Wybierają tylko kukurydzę, słonecznik, jakieś orzeszki i chrupki. A cała micha nasionek zostaje.. |
No to po czym oceniasz, że jest dobra? Z Twojego opisu wynika, że skład ma dość ubogi. Obecność sztucznie barwionych chrupek też nie świadczy dobrze o karmie.
majka01 - Pią Maj 31, 2013 09:45
Wnioskuję po tym, że dziewczyny jak dostaną to siedzą długo w misce, a głodzone nie są, aby musiały nadrabiać zaległości w jedzeniu. Skład nie jest aż taki ubogi, bo oprócz chrupek, których aż tak dużo jednak nie jest i mega ilości ziarenek, to jest słonecznik, orzeszki, kawałki kory i gałązek, kukurydza i podejrzewam, że soja, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy co by to mogło być. Jednak z racji tych zostawianych ziarenek, następnym razem zakupię inną karmę. Jaką to się jeszcze okaże i to już niedługo, bo ta się kończy. Zresztą ja jestem zdania, że karmy suche powinno się zmieniać dla urozmaicenia.
Cytat: | Obecność sztucznie barwionych chrupek też nie świadczy dobrze o karmie. |
tego nie wiedziałam, ale dzięki. Przy wyborze kolejnej karmy wezmę to pod uwagę
smeg - Pią Maj 31, 2013 09:57
To, że karma smakuje szczurom, niekoniecznie świadczy o jej dobrej jakości i zbilansowanym składzie - dzieci też lubią chipsy Właściciel sam powinien zwracać uwagę na skład, tak, aby był bez zbędnych śmieci oraz na wartości odżywcze (ilość białka, tłuszczu).
Ninek - Pią Maj 31, 2013 11:04
Mojej LeeLee przez długi czas smakowała tylko pszenica i owies, ale to nie znaczy, że tylko tym powinnam ją żywić
A tak przy okazji. LeeLee ma miesiąc, odkarmiana pipetą. Od jakiegoś czasu nie rusza już mleka (chyba uznała, że jest na to za dorosła ). Je Vilmie, raz na 2 dni dostaje trochę nutridrinka i co 3-4 dni trochę żółtka jajka na twardo.
Powinnam jej jakoś mocniej dokładać białka? To sierotka, od 2 tygodnia życia karmiona przeze mnie.
majka01 - Pią Maj 31, 2013 12:10
W ogóle nie wiem skąd mi się wzięło w głowie tatrapet Okazało się, że to Tukan hahah
Cytat: | Powinnam jej jakoś mocniej dokładać białka? To sierotka, od 2 tygodnia życia karmiona przeze mnie. |
ja moim cały czas białko podaję, wiadomo nie za dużo, ale jakiś jogurcik naturalny dostają i jajko całe od czasu do czasu. Ostatnio nawet dostały kawałki makreli, to się nacieszyć nie mogły co tak im smakowało
Cegriiz - Pią Maj 31, 2013 14:10
majka01, Tatrapet to też firma dla zwierząt
smeg - Pią Maj 31, 2013 16:34
Tukan to jedna z gorszych karm na rynku, podobnie jak Animals i inne tego typu.
Devona - Pią Maj 31, 2013 19:06
Ninek, ja maluchy odstawione za szybko od matki dokarmiałam kocim mlekiem. Ze wszystkim dodatkami wysokokalorycznymi (m.in. nutridrink i inne "dożywiacze") trzeba uważać, żeby malucha nie utuczyć. Wzmożona podaż białka występuje u szczurów tylko w pierwszych tygodniach życia, jeśli się nie mylę, to dokładnie ośmiu, później można przejść na "normalną" dietę.
Ninek - Pią Maj 31, 2013 20:58
Devona, ona ni cholery już nie chce jeść kociego mleka Utuczenia pilnuję, ale ona na razie tak szybko rośnie, że jej to nie grozi.
W ogóle problem z nią jest, bo ona niewiele rzeczy chce jeść, wszystkie nowe smaki to coś dziwnego, nie do próbowania. Najchętniej by jadła labofeeda i podstawowe ziarna (pszenica i owies) no i tego nutridrinka. Do żółtka jajka przekonała się po wieeelu namowach.
limomanka - Pią Maj 31, 2013 21:01
Ninek napisał/a: | ona niewiele rzeczy chce jeść, wszystkie nowe smaki to coś dziwnego |
jak każde niemowlę A kaszka? Albo banan - też dość sycący.
mmarcioszka - Pią Maj 31, 2013 21:06
Ninek, spróbuj z Sinlaciem albo kaszkami dla dzieci. Może kleik ryżowy
Ninek - Pią Maj 31, 2013 21:27
limomanka napisał/a: | Ninek napisał/a: | ona niewiele rzeczy chce jeść, wszystkie nowe smaki to coś dziwnego |
Albo banan - też dość sycący. |
Chodzi mi raczej o jakieś źródła białka (bo normalną karmę je, tak jak pisałam - labofeed jest pyszny xD ), banan go prawie nie ma A tak czy siak nie chce go jeść.
Kaszek jeszcze nie próbowałam, przetestuje.
pszczoła - Pią Maj 31, 2013 22:13
Ninek, w towarzystwie koleżanki też nie chce jeść? Razem raźniej i może by jej przekazała, że to jedzonko jest pyszne.
|
|
|