To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. V

Oli - Nie Maj 24, 2009 22:29

L. napisał/a:
bo mi zawsze nie laby czy goldeny sie kojarzyły jako psy rodzinne tylko hovavarty :)
znam taką rodzinkę co też tak uważała,a teraz sobie z psem rady nie dają. :-P pise nie jest agresywny, tylko uroczo uparty i ma własne zdanie.

Ja wielbię hovy, zwłaszcza czarne podpalane :serducho: :serducho: :serducho: moja mama zawsze się dziwi jak ja z daleka poznaję hovka, bo dla niej to golden jest. :mrgreen:

L. - Nie Maj 24, 2009 22:57

Oli, no cóż :) jak się przed zakupem psa chociaż trochę rasy nie poznaje to potem takie akcje są :wink:
jestem jak najbardziej za tym, aby brać taką rase, która charakterem i wymaganiami pasuje zarówno do naszej osobowości jak i trybu życia.

Anonymous - Pon Maj 25, 2009 07:57

Oli napisał/a:
jak ja z daleka poznaję hovka, bo dla niej to golden jest. :mrgreen:
golden jest może i podobny ale dwa razy mniejszy. :D
satanka666 - Pon Maj 25, 2009 17:38

Viss, hovek pikny, ale ja całym serduchem kocham jamniki :serducho: :serducho:

a moje małe bidulkowe ma podejrzenie zapalenia nerek.
ogólnie objawów brak :roll:
poszliśmy z rzadkimi kupami i wymiotami...

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 15:11 ]
pomoże mi ktoś? [Oli, PALATINA? :mrgreen: ]
mieliśmy Dilura mocz zbadać, pani wet powiedziała, żeby zanieść normalnie do takiego ludzkiego lekarza, ale nie powiedziała co to ma być za badanie, więc zrobiłam takie ogólne.
no i wyszło coś takiego:

nie wiem czy to wystarczy?
jak coś to jutro rano skoczę i powtórzę... ale co? drugi raz to samo czy coś bardziej szczegółowo?

Alexis - Wto Maj 26, 2009 15:28

up :)
L. - Wto Maj 26, 2009 15:36

wynik moczu jest prawidłowy jeśli psy mają takie same parametry jak człowiek.
to wszystko u psiaka jest w normie :wink:

Oli - Wto Maj 26, 2009 15:43

satanka666 napisał/a:
żeby zanieść normalnie do takiego ludzkiego lekarza
what?! :shock: a na skierowaniu było zaznaczone, że to pies? Jeśli nie to ten wynik jest niewiele wart. :?

co do zapalenia nerek to ja bym na to raczej nie stawiała, bo nie ma wałeczków. Prędzej pęcherz moczowy. A wet w ogóle malucha zbadał? Może wymioty i rzadka kupa to robaki? :wink:

Layla - Wto Maj 26, 2009 15:47

Ja dawałam kiedyś siki psa do labo, ale było zaznaczone, że to pies. Parametry mocz psa ma na pewno inne, toż to inny gatunek.
Oli - Wto Maj 26, 2009 15:53

Layla napisał/a:
Parametry mocz psa ma na pewno inne, toż to inny gatunek.
Dokładnie, dlatego też parametry w maszynach (dzisiaj już chyba żadne lab nie robi tego ręcznie) do zliczania są inne.
satanka666 - Wto Maj 26, 2009 16:01

Oli napisał/a:
what?! :shock: a na skierowaniu było zaznaczone, że to pies?

nie dostałam żadnego skierowania...
pani tylko powiedziała, żeby zanieść do takiego ludzkiego :roll:

Oli napisał/a:
A wet w ogóle malucha zbadał?

no macała go i babka i praktykant, piszczał jak macali nerki. Osłuchali i powiedzieli, że rzęzi [tak to się pisze?]. Dostał jakiś antybiotyk 48godzinny[?] i jutro się mamy zjawić.

odrobaczany był 30kwietnia i wtedy nic mu w kupie nie wyszło.
Wymiotować już nie wymiotuje, kupę dziś też zrobił już normalną :shock:

Oli - Wto Maj 26, 2009 16:06

satanka666 napisał/a:
pani tylko powiedziała, żeby zanieść do takiego ludzkiego :roll:
jak nie powiedziałaś, że to psi mocz to pupa.

satanka666 napisał/a:
odrobaczany był 30kwietnia i wtedy nic mu w kupie nie wyszło.
to o niczym nie świadczy. Są robaki, które np. mieszkają w śluzówce jelita lub takie co są zauważalne dopiero pod mikroskopem, więc w kupie nie uświadczysz. No i czy rozgrzebywaliście każdą kupę. :wink:

to, że piszczał przy macaniu w okolicy nerek to nie powód do stawiania diagnozy o zapaleniu. :roll: moja suka też piszczy, bo ma zwyrodnienie kręgosłupa.

ja bym powtórzyła badania i poprosiła o skierowanie. w ogóle co to za wet, który skierowania nie daje?! ja też kiedyś zanosiłam do ludzkiego lab, ale ze skierowaniem i w tym lab mieli odpowiedni sprzęt.

no i ten antybiotyk 48h? to jakaś dziwna lecznica. :]

satanka666 - Wto Maj 26, 2009 16:20

Cytat:
jak nie powiedziałaś, że to psi mocz to pupa.

no byłam pewna, że skoro wet mówiła, że tam to powiedzieć po prostu, że badanie moczu jak każde inne :oops: gupia sat

Oli napisał/a:
no i ten antybiotyk 48h? to jakaś dziwna lecznica. :]

no coś takiego, że da mu antybiotyk taki na 48h.
a lecznica ponoć najlepsza w okolicy :roll:
mam zapisane chyba [jeśli to to] w książeczce co dostał, ale za nic się nie odczytam.

ogólnie to po psie w ogóle nie widać żeby coś mu dolegało, poszłam z nim dlatego, że robił rzadkie kupy i w nocy wymiotował żółtą pianą :roll:

Mangusta - Wto Maj 26, 2009 17:17

Cytat:
ogólnie to po psie w ogóle nie widać żeby coś mu dolegało, poszłam z nim dlatego, że robił rzadkie kupy i w nocy wymiotował żółtą pianą :roll:
jakby nic nie było widać to by nie miał sraczki i nie wymiotował. trochę nielogiczne to stwierdzenie.
Layla - Wto Maj 26, 2009 17:25

satanka666, zapewne chodziło o to, że badanie moczu jak inne = badanie standardowe, ale o psie to trzeba było powiedzieć ;) A skierowanie też powinna dać.
satanka666 - Wto Maj 26, 2009 17:25

Mazoku, obcy ludzie nie chodzą z nim na spacery i nie widzą jakie kupy robi i czy wymiotuje, czyli wygląda i zachowuje się jak zdrowy pies.

Layla, no tak, zaraz zadzwonię i zapytam to jutro rano jak coś znów siuśki zaniosę.

edita: Wystarczyło zapytać, a rzeczywiście robią badania moczu psa :lol1: głupia ja, miałabym już załatwione, a tak jutro muszę znów latać.