To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Guzy (w tym gruczolaki) przysadki mózgowej

smeg - Pon Sie 06, 2012 21:48

Czy gruczolaki przysadki zawsze wiążą się z problemami z nadnerczami? Wet raczej nie obstawia u mojej szczurzycy guza przysadki, bo twierdzi, że objawy to przede wszystkim nadmierne pragnienie i wydalanie moczu. Niezbyt to się zgadza z przypadkami innych szczurów, o których przeczytałam na forum.
Kasia_89 - Pon Sie 06, 2012 21:57

Nie zawsze ale ma to niestety jakiś wpływ.
Jeśli jakakolwiek cegiełka z drabinki hormonalnej jest niestabilna, jest jej zbyt dużo czy mało, bądź nie ma jej wcale to sypie się za tym inna lawina hormonów. Przecież wszystkie hormony są ze sobą powiązane, jedne nie są w stanie działać bez drugich, tak samo jak jest ich za dużo to tłumią działanie tych innych.

smeg - Pon Sie 06, 2012 21:59

No właśnie u mnie objawów "moczowych" nie ma, więc wet odstawia na bok moją teorię o guzie przysadki. Może trochę niejasno napisałam, ale czy zdarzają się guzy przysadki bez objawów sugerujących problemy z nadnerczami?
jarecki12 - Pon Sie 06, 2012 22:10

Tak wiem . Chodzilo mi o wasze doswiadzenia , jak ulzyc itp
quagmire - Pon Sie 06, 2012 23:15

smeg, ja nie kojarzę, żeby u moich pojawiły się problemy moczowe najpierw. Ba, Ju miał robione pełne badanie krwi 2 tygodnie przed zdiagnozowaniem guza, bo mi się nie podobał i wyniki miał w normie (a w krwi chyba powinno wyjść, prawda?)
quagmire - Pon Sie 06, 2012 23:17

jarecki12, ale właśnie w tamtym temacie masz wszystko opisane.
Pyl - Wto Sie 07, 2012 01:26

smeg, uzupełniając to co pisałam w Twoim temacie - pomniejszone nadnercza wyszły dopiero jako potwierdzenie guza przysadki w USG (dedykowanym specjalnie na zbadanie ich wielkości). Objawów nadmiernego pragnienia / sikania nie obserwowalam, ale fakt obsesyjnego obgryzania wapienka i ścian można z tym łączyć (obgryzają mi też szczury długotrwale leczone furosemidem, wiec pasuje). Ale czy liczysz szczurowi wodę w poidle, żeby zauważyć nadmierne pragnienie? Jeśli karmisz sinlackiem/gerberkiem to w ogóle tracisz porównanie , bo szczur może w ogóle nie pić z poidła a sikać za dwoje.
Nisia - Śro Sie 08, 2012 18:39

Mao, nie do końca się z Tobą zgodzę.
W główce mogą się pojawić inne rodzaje guzów, nie tylko gruczolaki przysadki. Co nie zmienia faktu, że każdy jest równie paskudny...
I każdy guz może dawać inne objawy. A gruczolak przysadki, z tego, co się nauczyłam przy szczurach i z literatury (oraz z tego co wynika z tego forum) daje mniej-więcej podobne objawy. Acz pierwszy raz słyszę, że problemy z gruczolakiem przysadki są poprzedzane problemami z nerkami!
Wytrzeszcz oczka może świadczyć o guzie za oczkiem - trochę nie w tym miejscu co przysadka ;) (Pytanie jeszcze, jakie były konkretnie problemy z oczkiem.)
Ale jak mówię, niezależnie od nazwy guza i jego położenia, wszystkie guzy w obrębie czaszki to paskudna sprawa.

jarecki12, pani doktor miała rację, że gruczolak przysadki stosunkowo wolno rośnie. I niewykluczone, że to sprawa pourazowa. Ale równie dobrze może to być, tfu tfu, zapalenie mózgu. Lub inne schorzenie związane z mózgiem.
Co szczurek dostał z leków? Wydaje mi się, że stare dobre combo (antybiotyk + steryd) by nie zaszkodziło, jako że (link do ratguide'a, jest w wątku o gruczolakach) podobno combo działa i na gruczolaka przysadki we wczesnej fazie, i na zapalenie, a także może wspomagać przy urazach. A potem, po działaniu leków, będziecie mogli oszacować, z czym macie do czynienia.

Mao - Śro Sie 08, 2012 21:58

Nisia, nie napisałam nigdzie, że to na pewno przysadka ani też, że wytrzeszcz to jej typowy objaw czy coś w tym stylu. Przypomnę ;)
Cytat:
Za to u nas pierwszym objawem, który mógł mnie kierować ku temu, że coś się dzieje w łebku, był wytrzeszcz jednego oka.

Guz przysadki daje podobne objawy - to prawda, wiem i się zgadzam. Chodziło mi o to, że nie wszystkie pojawiają się u wszystkich szczurów, co zresztą też napisałam. Drei jest tego dobrym przykładem: wiele typowych objawów opisanych w drugim wątku również przez Ciebie (lub ratguide), nie pojawiło się u niej. Za to pojawiły się inne dziwadła, dające objawy chorób serca czy płuc; sekcja nic w tym temacie nie wykazała. Był tylko guz przysadki. Jedna jaskółka oczywiście wiosny nie czyni, ale może dać do myślenia.

jarecki12 - Pią Sie 10, 2012 12:38

No i nie udało sie. Wszystko wskazalo ze to był guz przysadki . Choróbsko sie blyskawicznie rozwineło. Czarnulke juz nic nie boli i jest jej o wiele lepiej.
Dzekuje wszystkim za porady i slowa otuchy.

Pyl - Nie Wrz 30, 2012 22:53

Czy ktoś z Was wśród objawów guza przysadki miał jednostronny niedowład obu kończyn (znaczy obu prawych lub obu lewych)?
quagmire - Nie Wrz 30, 2012 23:11

Ja nie, ale biorąc pod uwagę, że częto pojawia się wytrzeszcz jednego oka, to możliwe, że jednostronny niedowład też może się pojawić. Ale nie wiem.
smeg - Nie Wrz 30, 2012 23:14

U mnie Benia ma niedowłady we wszystkich kończynach, ale zdecydowanie większe po lewej stronie ciała, w przedniej i tylnej łapce.
Pyl - Pon Paź 01, 2012 09:05

Dzięki dziewczyny. Teoretycznie to też mi się wydaje możliwe, ale szukałam potwierdzenia w rzeczywistości.
smeg - Pon Paź 01, 2012 09:07

Dodam jeszcze, że może nie wytrzeszcz, ale powiększenie jednego oka zauważyłam u Beni po prawej stronie. Być może jest to związane z tym, że prawa półkula mózgu odpowiada za lewą stronę ciała i na odwrót? Poprawcie, jeśli się mylę.