To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Znaczenie terenu moczem, posikiwanie - zachowanie naturalne

Mona i Kuba - Wto Wrz 23, 2008 08:26

To jak to w koncu jest - samce sikaja kaluzami? My mamy samiczki, ktore owszem zostawiaja czasem takie kreseczki na wszystkim co popadnie od laptopa po ciuchy i rece. Ale to w ogole nie przeszkadza. A z samcami rzeczywiscie jest taka roznica? (bo taki wniosek mozna wysnuc z tego watku). Zastanawialismy sie swego czasu nad samczykiem, kastrowanym... ale po tym watku, coz na calej rozciaglosci podlogi mamy wykladzine, materac... i czy to bedzie tonac w kaluzach? Niech to ktos sprecyzuje prosze :?
Layla - Wto Wrz 23, 2008 08:29

Mona i Kuba, mój kastrat Cyrus lał porządnie :] Moje samce leją jeziorami, ale moje najmłodsze samice leją dokładnie tyle samo co samce, a mają 4 miesiące.
LunacyFringe - Wto Wrz 23, 2008 09:24

Mona i Kuba, a moje samce zostawiają takie właśnie paseczki moczu. Na pewno nie są to kałuże ;) To wszystko po prostu zależy od szczura i tyle.
Anonymous - Wto Wrz 23, 2008 09:56

Mona i Kuba napisał/a:
samce sikaja kaluzami?
to zależy tylko i wyłącznie od samca. Na moich 9 chłopców kałużami leje tylko dwóch, na szczęscie karnie dokuwety. Reszta jest oszczędna. I nie zauważyłam, żeby sikanie było zależne od pozycji w stadzie (u mnie alfa leje minimalnie) czy też żeby uczyły sie od siebie.
Maga - Wto Wrz 23, 2008 10:03

U mnie w stadzie na 4 szczurki 2 nie znaczą w ogóle, jedna czasem "kropelkuje" a jedna (moja ulubienica Milka) czasem potrafi puścić wielkiego siura.
Anonymous - Wto Wrz 23, 2008 10:38

mozna ich nie puszczac po lozku np. bo moj ogonek dopoki byl maly i nie znaczyl terenu to lazil po lozku ale pozniej to taki mialo nieprzyjemny zapach ze musialam je wyprac pozmieniac posciel itp. i od tamtej pory nie chodzi juz po lozku bo bardzo znaczy. Ja po kazdym wybiegu wszystko wycieram poza tym wietrze codziennie pokoj i wszystko dokladnie czyszcze. Nic nie da sie zrobic niestety...
Oli - Wto Wrz 23, 2008 15:05

U mnie na 8 szczurów kałużami lał tylko Imp, ale mu przeszło. Pozostali nie sikają kałużami, znaczą mniej lub bardziej, ale jest to w granicach normy kropelek/kresek. :wink:
evelajn - Wto Wrz 23, 2008 16:10

Przed chwilą podłożyłam jej husteczki i na husteczki sikała i na mnie łącznie chyba z 6 razy... leżałam i chciałam by się położyła obok mnie i usnęła jak 1wszego dnia a ona łaziła i sikała...czy tam znaczyła teren... nie rozumiem.... ehh... jak ją biore to w ogóle zaczyna wariować.. myślicie że to kwestia wieku? ma około 3 miesiecy... myslicie że to siusianie przejdzie? czy dopiero jak cały dom zacznie śmierdzieć i nie będzie już gdzie sikać...?
Oli - Wto Wrz 23, 2008 16:14

evelajn napisał/a:
myślicie że to kwestia wieku? ma około 3 miesiecy...

Tak i tego, że chyba nie ma koleżanki do zabawy.

evelajn napisał/a:
myslicie że to siusianie przejdzie?

Nie przejdzie. Mooooże jak będzie już starszym szczurkiem, ale to też nie jest pewne.

Anonymous - Wto Wrz 23, 2008 16:26

evelajn, pierwszego dnia, to ona była przerażona nowym miejsce, więc siedziała spokojnie. Teraz zna swoje terytorium, więc mniej przychodzi do ciebie. A może za mało ją oswoiłaś. Alb taki ci się szczur trafił. ;)
Znaczenie terenu nigdy nie przejdzie, ten gatunek tak ma i koniec.
evelajn napisał/a:
czy dopiero jak cały dom zacznie śmierdzieć i nie będzie już gdzie sikać...?
zawsze będzie, a dom sprzątaj. :P
Anonymous - Wto Wrz 23, 2008 18:07

u mnie mozna powiedziec ze caly dom juz naznaczony jest jednak podczas kazdego wybiegu moje szczury wachaja swoje sciezki i poprawiaja nie da sie nic zrobic. Nie ma co wymagac od mlodziutkiego szczurka zeby siedzial spokojnie. W pierwszy dzien byl pewnie zmeczony. Na spanie mozna tez liczyc np ok godz 14 :)
Ja_ - Nie Sty 04, 2009 20:23
Temat postu: Siusianie na właściciela
Mam takie pytanie, ale wcześniej kilka słów wprowadzenia. Mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem szczurka Stanisława. Mój zwierzak bardzo lubi być noszony na rękach, jednakże zawsze gdzy biore go na ręce robi na mnie siku. Tu moje pytanie czy można go tego oduczyć i jak? Dodam, że szczur ma koło roku.
babyduck - Nie Sty 04, 2009 20:30

Ja_, twój szczur zwyczajnie Cię "oznacza" jako miejsce godne zaufania, gdzie już był i czuje się bezpiecznie. Nie oduczysz go tego.
Off-Topic:
Stanisław byłby szczęśliwszy mając szczurzego kolegę.

na przyszłość używaj opcji "szukaj", bo niepotrzebnie zakładałeś nowy temat.

Ja_ - Nie Sty 04, 2009 20:33

To znaczy że za każdym razem branie go na ręce bedzie się kończyć zmoczonym ubraniem, bo ręce to nie proble zawsze można umyć...?
Przepraszam.;]

babyduck - Nie Sty 04, 2009 20:46

Raczej tak. Wiem, że niektóre osoby na forum, również ja, mają "szczurowe" ubrania, żeby oszczędzić inne. Ale spójrz na to z innej strony - jesteś dla swojego szczura ważny i godny zaufania.
No, chyba, że ilość zostawionego moczu jest nienaturalnie większa niż zwykle - wtedy można podejrzewać zapalenie pęcherza.