Archiwum - Chomiczki
Layla - Pią Wrz 05, 2008 16:06
Bernadeta, chomiki Roborowskiego, chyba także Campbella i dżungarskie są stadne Syryjskie nie są.
Anonymous - Pią Wrz 05, 2008 16:08
Layla napisał/a: | Syryjskie nie są. |
Dziękuję,ona ma syryjskiego.
Mangalarga - Pią Wrz 05, 2008 18:01
Syryjskie i chińskie trzeba trzymać pojedynczo, inaczej może dojść nawet do rozlewu krwi.
Pozostałe lepiej trzymać co najmniej w grupkach po co najmniej 2
Miałam "trochę" chomików, głównie syryjskie. Moją ulubienicą była kremowa samiczka, która urodziła się 9 lat temu u mnie w domu (głupie dziecko nie wiedziało, że nie należy rozmnażać zwierząt z zoologa). Była duża jak na chomika, nawet syryjczyka, bardzo kontaktowa i ani trochę agresywna w stosunku do ludzi (z innymi chomikami bywało baaardzo różnie). Była do mnie bardzo przywiązana, choć teraz szczerze przyznaję, że do szczurów i tak było jej daleko. Ale jak na chomika była cudowna
pituophis - Pią Wrz 05, 2008 21:45
Chomiki chinskie tez sa stadne.
Mangalarga - Sob Wrz 06, 2008 00:04
Ja wyczytałam na jakiejś zagranicznej "chomiczej" stronie (wydawała się dobra, ale nie pamiętam już adresu), że najlepiej je trzymać pojedynczo Sama już nie wiem.
Devona - Śro Wrz 17, 2008 10:25
Mam pytanie dotyczące chomików dźungarskich, a nawet dwa pytania. Pierwsze dotyczy stadności tych stworzonek. Czy dorosłemu dżungarkowi można dokwaterować towarzystwo Mój chomiczek, najprawdopodobniej płci żeńskiej, jest bardzo markotny od jakiegoś czasu, a nie wzięłam od razu dwóch stworzonek, bo w sklepie nawet nie wiedzieli, jakiej płci są maluchy - mieszkały wszystkie razem. Gdyby to było możliwe, poprawiłoby pewnie jakość życia mojej królewny Fiony. Drugie pytanie dotyczy rzetelnych informacji na temach chomików. Czy mógłby mi ktoś polecić internetowe źródło dotyczące chomików dżungarskich Może być forum lub poważna strona o charakterze informacyjnym. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tatyka - Śro Gru 10, 2008 11:32
Devona, pod żadnym pozorem. Dżungarek nie zaakceptuje nikogo, po za kimś ze swojego miotu i to pod warunkiem, że będzie z nim mieszkał od zawsze.
Pomimo wszystko dżungarki są raczej samotnikami. Mam trzy, w tym dwa z tego samego miotu i się gryzły, więc wymagały rozdzielenia. Jedynymi stadnymi chomikami są chomiczki roborowskie, które raczej wymagają trzymania w stadach, najlepiej tej samej płci.
Ja swoją przygodę z chomiczkami zaczęłam w lutym. Pierw kupiłam dwa, następnie przygarnęłam jakoś w październiku - listopadzie bidę ze śmietnika i kupiłam niedawno syryjskiego dla przekonania się, jaki to chomik. Polecam wszystkim. Te ciamajdy są świetne. Wczoraj poszła dosypać jedzonka Fruzi i się z nią pobawić, a patrze, miska się rusza . A to Fruziątko wlazło pod miskę i chodziło po pięterku. Komicznie to wyglądało
Anonymous - Czw Gru 11, 2008 18:54
a ja mialam mnostwo chomikow i zaden dzungarski nei mieszkal sam.
dokupowalam im "kolegow" i w 8/10 przypadkow panowala zgoda.
wiec takie "pod zadnym pozorem" nie wydaje mi sie prawdziwe.
no chyba, ze moje wyjatki potwierdzaly regule, bo u mnie nawet pare syryjskich mieszkala razem.
a stadko roborkow bez przerwy sie gryzlo ;p
Tatyka - Nie Gru 14, 2008 20:35
to ja nie wiem jakim cudem, ale moje siostry się gryzły tak, że jedna była poraniona do krwi. później rozdzieliłam panny i znów próbowałam połączyć, ponownie ta sama samica została pogryziona. po pewnym czasie postanowiłam dołączyć inną samiczkę, do tej pogryzione, niestety, były ciągłe bójki i samiczka straciła dużo futra. zaprzestałam.
jeżeli chodzi o syryjskie - owszem. zdarzają sie takie przypadki. a o roborowskie - nie zawsze uda się tak, że sie dopasują. z czego wiem, dżungarki da się połączyć tylko w młodym wieku i różne płcie, czego się nie robi, bo mamy wystarczająco dużo chomików na świecie.
Loreley - Śro Sty 07, 2009 21:03
Ja również uważam, że chomiki wcale nie są gorsze od szczurów... Może nie aż tak inteligentne, ale sympatyczne Lubię różne zwierzaki a nie jak niektórzy, tylko szczury i szczury. To nudne, trzymać jedno i to samo
marhef - Śro Sty 07, 2009 21:49
Mógłby mi ktoś polecić jakiś porządny portal lub forum na temat chomików?
Bo po tym stadku zamierzam odpocząć od szczurów, a że pewnie będzie mi brakowało jakiegoś małego rozbójnika to pomyślałam o chomiku syryjskim. Fakt, perspektywa to jeszcze daleka, ale lepiej zawczasu wiedzieć co i jak.
Fauka - Śro Sty 07, 2009 22:00
marhef, http://e-chomik.eu/
Mimo wszystko odradzam chomika, ja miałam i mnóstwo kolezanek, ten zwierzak woli swoje towarzystwo niż czyjeś i człowiem jest mu potrzebny tylko do karmienia.
marhef - Śro Sty 07, 2009 22:02
Fauka napisał/a: | ten zwierzak woli swoje towarzystwo niż czyjeś i człowiem jest mu potrzebny tylko do karmienia |
To idealnie, bo ja właśnie takiego stwora będę potrzebować. Mało wymagającego i mniej inteligentnego niż ja
edit
W ogóle dzięki za linka, widzę że fajna stronka
magnes - Czw Sty 08, 2009 15:51
ja ma obecnie ponad dwuletnią chomiczke dżungarską i rzadko biore ją na ręce, bo ona tego nie lubi i sie boi. Nie gryzie oczywiście ale widze że nie chętnie siedzi na rękach, ale nie widze potrzeby żeby ją stresować bo jest juz staruszką
Błąd poprawiony. Fauka
Loreley - Czw Sty 08, 2009 19:06
Chomiczki są fajne Jeśli chodzi o gusta, to chyba najbardziej podobają mi się syryjskie. Mają ciekawe umaszczenia i w ogóle... Jest "trochę" tego zwierzaka Bo dżungarskie np. to takie małe "gówienka" hehe. Kiedyś miałam mandżurskie, w tym samca albinosa. A teraz mam takiego szczurka
|
|
|