To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Kratka nad kuwetą

polna - Pon Lis 12, 2007 18:31

Czyli nie musze w żwirek inwestować, to dobrze. :wink:
Layla - Wto Lis 13, 2007 08:14

A ja jednak nie przekonałam się do kratki. Pewnie, że to wygodne dla człowieka. Ale - np. moja Europka kocha, uwielbia wić gniazda z sianka. Robi z tego sianka cuda, kokony, konstrukcje. Tak samo Lenin. Nie miałabym serca ich tego pozbawiać, serio ;) Używam trocin Chipsi, które zmieniam rzadziej niż jak miałam żwirek. Kratka wydaje mi się taka... zimna, no i odpada mnóstwo zabawy, nie wyobrażam sobie Arii, która nie mogłaby sypać ściółki w wielki kopiec, a Euro i Lenin nie mieliby swoich gniazd. Słowem - choć kratka jest praktyczna, ja jej mówię zdecydowanie i stanowczo NIE :mrgreen:
LunacyFringe - Wto Lis 13, 2007 08:58

Ja dostałam kratę razem z klatką , ale też jej nie używam . Właśnie wydaje mi się taka ziiimna , nie maja się szczurasy do czego przytulić xP gdzie zakopać .
I w ogóle jaby to było gdyby połowa żwirku nie leżała na podłodze , no jak ?! :lol1:

AngelsDream - Wto Lis 13, 2007 11:49

LunacyFringe, nie wiem... Moje mają. Po pierwsze siebie, po drugie stos ręczników po 1 na mały koszyk, po 2 na duży. Jednak podkreślam. Ja mam szczurów 9 i nie wyobrażam sobie trzymać je w ściółce.
Ninek - Wto Lis 13, 2007 12:07

Miałam klatke z kratką ale używałam jej bardzo krótko. Szczury nie lubiły po niej chodzić, Vanilli robiły sie odciski. Teraz może i bym sie do niej przekonała bo żadna ściółka do końca mi nie pasuje, ale w Towerze raczej nie mam możliwości takowej zamontować i obawiam sie, że ogony załatwiałyby sie na półce a nie na kratce (teraz też sie zdarza)
AngelsDream - Wto Lis 13, 2007 12:11

Ninek, jeżeli szczurowi robią się odciski, to jednak odradzam kratkę, ale i ściółka nie jest wskazana - odpadają trociny, żwirek i siano. Zostaje bawełna lub ręczniki papierowe: i to często zmieniane. Ewentualnie kratka plus specjalne plasterki na piętach. Kratka daje tyle, że szczur nie chodzi w mokrej od siuśków i pełnej kup ściółce, ale trzeba wszystko dobrze rozplanować. Naszemu szczurowi właśnie na kratce odciski się zagoiły, ale najpierw przerobiliśmy większość ściółkowych patentów.
Ninek - Wto Lis 13, 2007 12:28

Vanillce odciski robiły sie tylko na kratce, przy żwirku miała tylko raz. Teraz jest bawełna i jest spokój :)
ZET - Wto Lut 05, 2008 16:12

Dzisiaj przyszła nowa klatka z kratą.
Tą kratę po prostu położyłam na kuwetę i wsio, bo jakiegoś mocowania nie widziałam.
No i problem w tym, że jak dziewczyny na nią skaczą to robi się wielki hałas. :?
Przeglądając temat nie zauważyłam żeby ktoś miał z tym problem.
Tam coś trzeba zrobić o czym nie wiem?

AngelsDream - Wto Lut 05, 2008 16:20

ZET, tak - trzeba umieć włożyć ;)

Asaurus to najlepiej wytłumaczy.

ZET - Czw Lut 07, 2008 21:11

Dzisiaj przy wymianie papieru pokombinowałam i już skapowałam. :lol1:
Niestety jedna część jest odłamana, ale dałam sobie radę przy pomocy drutu. :)

AngelsDream - Czw Lut 07, 2008 21:14

ZET, odłamało się od kuwety czy od kratki?
ZET - Czw Lut 07, 2008 21:19

Od kuwety.
Przez to ta kratka jakoś się tam utrzymać nie chce.

AngelsDream - Czw Lut 07, 2008 21:22

ZET, faktycznie bez jednego z tych wystających kawałków kratka może się ruszać i hałasować, ale fajnie sobie poradziłaś. :mrgreen:
Carmilla - Wto Mar 04, 2008 21:59

Nie mam siły przeglądać wszystkich czterech stron tego tematu, ale chciałam zapytać skąd w ogóle te kratki? Są kupowane od razu z klatkami? A można zrobić jakoś samodzielnie? Jeżeli tak to z czego i gdzie taki materiał można znaleźć?
Bo co prawda mój brat u siebie w klatkach jakieś genialne pomysły wdrażał w życie, to ja jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak taką kratkę zrobić. A brat mi pomóc nie chce:(

AngelsDream - Wto Mar 04, 2008 22:08

Carmilla, tak część klatek ma od nowości kratki. Kratkę można też zrobić samemu z siatki do wyrobu wolier.