Klatki i wyposażenie - Digging box
mc - Pon Lut 18, 2008 13:41
Ja mam chyba najprostsza wersje digging boxa. Do dużej glinianej doniczki wsypuje ziemie i sadze pozostałości z miski i czekam aż to urośnie. Blanka jest zachwycona zbożami, a w ziemi wykopuje sobie cos w rodzaju norki
Andzia - Śro Lut 20, 2008 12:48
JA kupiłam duży plastikowy pojemnik, włókno kokosowe i posiałam pszenicę i słonecznik Włożyłam konar i gotowe chłopcy mieli niezłą zabawę. No i nie zauważyłam żeby mi zjadali cokolwiek poza ziarnami i trawką Zdjęcia są w moim temacie więc jak ktoś chce zobaczyć to zapraszam
Aide - Śro Lut 20, 2008 22:41
Andzia, oglądałam fotki, chyba moim też zafunduję taką niespodziankę, bo Twoje wyglądają na zachwycone. Tak przy okazji ....skąd masz takie półki do klatki, były w zestawie, czy może można gdzieś kupić osobno? Wszędzie pytam w zoologicznych, bo chciałam iść na łatwiznę i kupić ale nigdzie nie ma samych półek
polegalu - Pią Maj 09, 2008 12:28
Ja posialam swoim zboŻe w pojemniku ale swierdzam, ze bardziej zalezy im na rozmoczonych nasionach . Ale niestety musze zrezygnowac bo to ziemia jednak kwiatowa to cholera wie co w niej jest. Ale ogolnie pomysl sie sprawdza bo malensto sie moze wyszalec tylko troszke balaganu sie robi
lepakkomies - Czw Lip 29, 2010 16:10
Gdyby ktoś był zainteresowany, tutaj Rsprodukter sprzedawana jest ściółka torfowa dla koni (odpylona, pozbawiona bakterii) - więcej info na stronie sklepu, a także w tym temacie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=7729
Wiwior - Pon Sty 24, 2011 23:35
Hej
Mam pytanko, mam 6 szczurkow, 2 dziewczynki i 4 chlopcow. Kropka i Gandzia maja duuuuza klatke polaczona z akwarium tak ze akwarium robi za ogromna i bardzo gleboka kuwete. Zastanawiam sie czy moglabym wsypac do akwarium wyprazony piadek na wysokosc 3/4 czyli okolo 34cm bo moje dziewczynki zchodza na dol tylko jak chca sobie cos podjesc. a czytalam ze taka piaskownica to moze byc niezla frajda dla moich brzdacow. co o tym sadzicie?
omry - Wto Sty 25, 2011 14:25
Wiwior, nie mam pojęcia.. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim, ale szczury lubią kopać w ziemi. Ale czy w piasku? Takie małe zaiarenka piasku mogą im wlecieć do noska, do oczu.. A szczury mają bardzo wrażliwy układ oddechowy. Ja bym się nie zdecydowała, ale niech ktoś obeznany się wypowie
Asmena - Wto Sty 25, 2011 14:29
Może miałyby zabawę, gdyby wrzucić tam żwirek drewniany?
Bel - Wto Sty 25, 2011 14:39
Wiwior napisał/a: | maja duuuuza klatke polaczona z akwarium tak ze akwarium robi za ogromna i bardzo gleboka kuwete | a ja dziś chyba nie bardzo ogarniam bo nie mogę sobie tego wyobrazić.. możesz zrobić foto?może wrzuć tam po prostu trociny i jakieś szmatki?
carpathia - Wto Sty 25, 2011 16:22
osobiscie wrzucilabym trociny, moje szczury uwielbialy sie w nich zakopywac i robic tunele
Asaurus - Wto Sty 25, 2011 19:00
Można wrzucić praktycznie wszystko, od piasku, ziemi, torfu i ich mieszanek, przez trociny, żwirki, do polarowych skrawków i innych tkanin. Problem polega na tym jak to potem czyścić / wymieniać. Szczury będą się w tym załatwiać oraz robić spiżarnię, a takie szczelne akwarium nie ma wentylacji od spodu, więc będzie się to kisiło. W rezultacie będzie to świetna wylęgarnia wszelkich bakterii, grzybów i pasożytów. Może i szczury będą miały zabawę kopiąc w tym, ale na pewno zdrowe to nie będzie.
Aby taki rodzaj digging boxa miał sens, to przede wszystkim, od spodu musi mieć coś w rodzaju ażurowego dna, ze swobodnym dostępem powietrza, aby przesuszać ściółkę. Samo wypełnienie to albo szmaty/tkaniny, które co jakiś czas się czyści i pierze, opcja wielokrotnego użytku, albo mieszanka trocin, żwirku, sianka i papieru (bez nadruku) często wymieniana na nową zanim zgnije.
Tak czy inaczej licz się z rozniesieniem zawartości akwarium po klatce i okolicach.
Wiwior - Śro Sty 26, 2011 23:55
Moje malenstwa maja wsypany zwirek ekologiczny ale nie bardzo lubia w nim grzebac chyba ze cos je najdzie. Akwarium bylo pierwszym ich lokum ale dowiedzialam sie ze ogonki nie powinny siedziec w akwarium a ze nie chcialam im kupowac malej klatki to dobudowalam im gore Klatka moze nie wyglada rewelacyjnie ale przynajmniej jest duza Jutro planuje im zbudowac lepsza bo ta jest troszke za wazka Jak juz powstanie nowal klatusia wrzuce fotki starej i nowej
gurumis - Wto Kwi 03, 2012 16:56
Ja ostatnio posiałam moim paskudom niezjedzone ziarenka z karmy, jednak dostało się tam też pare chrupek, przez co wszystko spleśniało, zanim jeszcze zaczęło porządnie wyrosnąć
więc chłopaki nie mieli okazji pobuszować dzisiaj maluchom włożyłam samą ziemię w pudełku po pieczarkach, do klatki. nie zrobiło zbyt wielkiej furory
Przy następnym wysiewie będę bardzo uważać, by do ziemi nie trafiło nic oprócz nasionek
smeg - Wto Kwi 03, 2012 19:00
Wydaje mi się, że takie nasionka z karmy zazwyczaj są zbyt suche, żeby cokolwiek mogło z nich wyrosnąć
gurumis - Wto Kwi 03, 2012 20:51
oj wyrosło wyrosło xD jakoś nie miałam czasu tego wyrzucić i zostało na parapecie i wyrosły na jakieś 15 cm
|
|
|