Archiwum - Psiaki XVI
Bel - Pon Lut 25, 2013 17:45
katasza, pies ma inne ph. Może to wywołać u niego podrażnienie, łupież itp. Są psie odżywki jeśli chcesz mieć śliczną sierść
sachma - Pon Lut 25, 2013 17:50
khę... pudlarze, w tym ja, stosują ludzkie szampony - Odiemu nie szkodzi, Lenny od szczyla kąpany jest w panten.. szampon + odżywka. Jeśli po tej bez spłukiwania pies nie ma podrażnień to ja bym się nie przejmowała tym, że jest dla ludzi jasne, że stosuje się tylko co jakiś czas, nie ciągle i nie przerwanie.. ja stosuje wymiennie, jedna kąpiel w ludzkim i jedna w psim po ludzkim pachną mniej intensywnie, ale wydaje mi się że włos jest bardziej odżywiony, ale też szybciej łapie brud.
PALATINA - Pon Lut 25, 2013 19:49
sachma,
Ja się od afganiarzy dowiedziałam o stosowaniu ludzkich i tak stosuję od jakiś 7 lat już.
Tzn. ludzie szampony, ale psie odżywki.
sachma - Pon Lut 25, 2013 20:38
ja uważam, że najlepsze efekty są przy stosowaniu serii.. tj jeśli szampon mam z jednej firmy to odżywkę używam z tej samej. Jak użyję szamponu z psh to i odżywkę z psh, jak 1allsystems to i szampon i odżywkę to samo z panten. Odżywkę bez spłukiwania mam tylko psh, ale używam ją do rozczesywania między kąpielami i nie łączę z innymi kosmetykami
PALATINA - Pon Lut 25, 2013 20:40
Ja nie byłam zadowolona ze stosowania serii.
Poza tym zdarza mi się w zakołtunionych miejscach (szyja, uda) zostawić ją niedokładnie spłukaną (celowo) i wolę, żeby była jednak dopasowana do psiej skóry, skoro ma tam posiedzieć dłużej.
sachma - Pon Lut 25, 2013 20:46
oo widzisz, ja zawsze, ale to zawsze, spłukuję porządnie. Do rozczesywania kołtunów mam maskę albo odżywkę bez spłukiwania psh - tu akurat nigdy nie znalazłam nic lepszego albo maseczka kolagenowa albo odżywka dwufazowa psh. Jak źle spłucze odżywkę, która jest przeznaczona do spłukiwania kiepsko suszy się sierść i zostaje nalot, który na czarnym pudlu wygląda paskudnie... po za tym włos jest wtedy za ciężki i nie rozprostowuje się tak jak powinien...
po za tym co tu dużo gadać.. pudla rozczesuje się przed, ciepła woda tylko wzmacnia kołtun, dlatego nie wolno kąpać za kołtunionego psa - jak są duże kudły to trzeba się nimi zająć przed kąpielą..
PALATINA - Pon Lut 25, 2013 20:52
Dla mnie ciężki, opadający włos to ideał (no i psy mam białe, tzn. biało-szare). Lubię też, gdy jest śliski (choć wiem, że na wystawie bym się tak nie mogła pokazać, ale się tam nie wybieramy).
Kąpię psy przed rozczesaniem (sprawdziłam przez lata i w ten sposób niszczy mi się znacznie mniej włosów), więc specjalnie pakuję sporo odżywki w kołtuny. Na Super Rich'u all systemsowym jest wyraźnie napisane, żeby nie spłukiwać dokładnie przy zniszczonych włosach. Obciążenie jest mi bardzo na rękę, dlatego tak robię.
sachma - Pon Lut 25, 2013 21:27
PALATINA, to już specyfika sierści i efekt jaki chcemy uzyskać. ja wmasowuje w kołtun maskę i nie ma kłopotu z niszczeniem włosa, tylko że najpierw rozplątuję palcami, później grzebieniem. u pudla za ciężki włos nie stanie a pudle muszą być napuszone ja jeszcze na wystawy używam sprejów nadających objętość - też fajnie się spisują jako podkład do rozczesania - czesanie pudla na sucho to zbrodnia na jego sierści
PALATINA - Pon Lut 25, 2013 21:44
PONa też na sucho nie można czesać, tzn. można, ale większość włosów zostanie na szczotce/grzebieniu.
Na sucho, gęstym grzebieniem wyczesuję je latem, gdy chcę je pozbawić włosów (z racji upałów), ale nie chcę ich strzyc (nigdy ich nie strzygłam i nie zamierzam). Robią się po tym strasznie "puste/łyse" w dotyku, ale wyglądają, jakby jakieś włosy jednak miały.
Pacyfka - Pon Lut 25, 2013 21:54
Eh, żebym to ja wiedziała jak Brawniakowa sierść pielęgnować. Ma długą delikatną i karbowaną, niepodobną do pudla ani innych znanych mi ras. Wszyscy psiarze w parku się zachwycają i dziwią co to, a Ci co spotkali się z hiszpańskim psem dowodnym, mówią, że i futro i ona cały jest niesamowicie podobny do tych psów (tylko nieco niższy). A z tego co udało mi się doczytać, to tych psów nie wolno czesać, rozczesywać i kąpać tylko w razie konieczności. Wtedy włosy tworzą takie ładne karbowane kosmyki. U Browniego też się tak dzieje, ale dodatkowo na łapach przednich od wewnętrznej strony i udach robią mu się brzydkie kołtuny i jakoś sobie nie wyobrażam, żeby nic z nimi nie zrobić. Z koli jak się gorozczesze, to wygląda jak dmuchawiec. Ktoś ma jakiś pomysł, albo doświadczenie w pielęgnacji podobnego włosa?
PALATINA - Pon Lut 25, 2013 22:00
Niestety nie znam się na takiej sierści.
Hiszpańskiego dowodnego raz goliłam na łyso. Nie wiem, jak je się pielęgnuje, ale ten trafił do mnie w stanie jednego wielkiego dreda i nic się z nim nie dało zrobić.
sachma - Wto Lut 26, 2013 09:59
Pacyfka, może napisać do hodowców hiszpanów i podpytać? powiedzieć jaka sytuacja, że pies ma niemal identyczną sierść i za bardzo nie wiesz jak go pielęgnować.. Pudlarze by ci odpisali, nie wiem jacy są hodowcy hiszpanów..
PALATINA - Wto Lut 26, 2013 10:19
To chyba zależy od konkretnego człowieka, a nie od rasy, jaką hoduje.
sachma - Wto Lut 26, 2013 10:32
PALATINA, hodowli pudli jest mało, znam większość hodowców, miałam z nimi kontakt mailowy lub osobisty - wiem, że pomogą, jeśli ich poprosić. Nie mówię, że to dlatego, że hodują pudle, po prostu znam te kobiety i wiem że są chętne do pomocy
PALATINA - Wto Lut 26, 2013 10:51
Off-Topic: | Chodzi mi raczej o wrzucanie wszystkich do jednego worka.
Nieważne.. |
|
|
|