Archiwum - Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?
smeg - Pon Sie 27, 2012 16:40
Min. 4 miesiące, więc moim zdaniem nie ma sensu brać malutkiego samca i przez 3 miesiące trzymać jego i Ariskę samotnie.
szczurowata - Pon Sie 27, 2012 17:43
smeg, a, no to tak..więc mam nadzieje, że będzie samiczka, a jak nie, to znów będę zawzięcie szukała ogonków do adopcji.
szczurowata - Wto Sie 28, 2012 16:41
Mam do Was kolejne pytanie - w jakim wieku da się określić płeć szczurka?
Nigdy nie interesowałam się takimi rzeczami, więc teraz jestem "ciemna".
Chciałabym jak najszybciej dowiedzieć się czy u Pani są samiczki, żeby później nie było rozczarowań.
susurrement - Wto Sie 28, 2012 16:47
szczurowata, od razu po narodzeniu.
szczurowata - Wto Sie 28, 2012 17:00
susurrement, to widocznie Pani nie jest doświadczona, bo jak mama dzwoniła kilka dni temu, to nie potrafiła jeszcze określić płci..
smeg - Wto Sie 28, 2012 19:29
Nie martw się, bardzo rzadko zdarzają się sytuacje, że w miocie jest tylko jedna płeć Na pewno znajdą się jakieś samiczki Upewnij się tylko, czy pani dobrze określiła płeć, kiedy będziesz odbierać szczurka.
szczurowata - Wto Sie 28, 2012 19:52
smeg, ostatnio trafiłam na miot, gdzie było 9 samców, żadnej samiczki.
Przy odbiorze na pewno dokładniej sprawdzę, czy to w 100-tu% samiczka
Oby była spokojna
A kiedy zacząć ich łączenie?
smeg - Wto Sie 28, 2012 20:00
O łączeniu masz cały dział, poczytaj tam
szczurowata - Wto Sie 28, 2012 20:06
smeg, okej Tylko tak mnie zastanawia, czy jak szczurcie odebrałabym około południa, albo po południu, to od razu razem je puścić np. na łóżko, czy odczekać..
susurrement - Wto Sie 28, 2012 21:53
szczurowata, najpierw poczytać o szczurach jak najwięcej. generalnie lepiej jej dać chwilę zarówno ze względów zdrowotnych - kwarantanna, jak i żeby jej nie stresować od razu każdym możliwym bodźcem.
miju - Wto Sie 28, 2012 22:25
Z tego co mi wet mówił, to kwarantanna powinna potrwać minimum tydzień, a najlepiej dwa tygodnie. To ze względu na wirusy lub inne choroby, które ujawniają się po tym czasie. Myślę, że po tygodniu szczurek powinien ochłonąć po podróży, zmianie otoczenia i właściciela. Ja przynajmniej tyle czasu daje moim ogoniastym
Kwarantanna: trzymanie szczurka w osobnej klatce. Najlepiej w innym pokoju niż stary szczurek. Wystarczy jednak jeśli klatki będą stały w innych rogach pokoju. Ogony nie powinny mieć w tym czasie kontaktu (ani żadne rzeczy które były w ich klatkach).
Martini - Wto Sie 28, 2012 22:57
Ja stosuje dwutygodniowa kwarantanne, potem do weta i jesli wszyscy kandydaci do laczenia sa zdrowi - lacze.
aneczka1-13 - Śro Sie 29, 2012 08:09
A co do Kastracji to przecież twoją samiczkę ewentualnie możesz wysterylizować. A i wyjdzie jej to jeszcze na zdrowie bo zmniejszasz możliwość wystąpienia m. in gruczolaków
szczurowata - Śro Sie 29, 2012 10:55
Martini, miju, tydzień, dwa? Kurczę, nie mam drugiej klatki, wszystkie pozostałe są w piwnicy, albo w innym miejscu. Zawsze robiłam tak, ze jak ogon był chory, i musiał być oddzielony, to do transportera wsypywałam żwirek, dawałam wodę, jedzenie, kładłam go na łóżku, i otwarty był tak cały dzien.
aneczka1-13, tez o tym myślałam, rozmawiałam o tym z wetem. Jednak chyba wezmę druga samiczkę Mam nadzieje, ze beda.
Niamey - Śro Sie 29, 2012 11:05
wiesz, brak kwarantanny to zawsze jakieś ryzyko, aczkolwiek trzeba ocenić jakie jest prawdopodobieństwo, że maluchy będą chore. Kwarantanna jest ważna, zwłaszcza jeśli ma się duże stado - bo wtedy konsekwencje są dużo większe i kosztowniejsze, bo to zupełnie inna perspektywa, że jeden szczur zarazi Ci się pasożytami/wirusem itp. a 15
|
|
|