Archiwum - [Warszawa] 8 ogonków do oddania
Karena - Sob Mar 24, 2012 19:11
kinia_as,
1.Klatka ledwo pomieści jednego szczura
2. Szczury to zwierzęta stadne więc minimum dwa.
Czyli potrzebujesz zdecydowanie większej klatki i radzę przed adopcją poczytać trochę informacji z forum
lamia - Sob Mar 24, 2012 20:08
kinia_as, Twoja klatka wg kalkulatora (http://www.fancy-rats.co.uk/information/guides/cagecalculator/) pomieści jednego szczura. Wiadomo, kalkulator nie jest wyrocznią, ale wiadomo, że im większa klatka, tym lepsza. Poza tym, masz zamiar przygarnąć jednego szczura?
Karena - Sob Mar 24, 2012 20:09
lamia, nie pomieści nawet wg kalkulatora. Za mało 'głęboka'.
lamia - Sob Mar 24, 2012 20:19
Tak, tak, wiem, ja tylko zasugerowałam kalkulator, jeśli by mi kto nie wierzył, że te wymiary to rzeczywiście za mało
kinia_as - Sob Mar 24, 2012 20:34
Ja już mam jednego szczurka, Morfika i chciałam kolegę dla niego. A klatka jest wykorzystywana tylko w nocy i te parę godzin w ciągu dnia jak mnie nie ma (bo jestem np w sklepie), tak to Morfik ciągle lata po pokoju, albo po mnie, albo po mężu/siostrze/szwagrze, ale to ja jestem ukochaną panią
smeg - Sob Mar 24, 2012 21:48
Kinia_as, no niestety, ta klatka którą masz nie spełnia minimum rozmiarów dla szczura. Tym bardziej, że masz samca, one rosną duże i przy szerokości mniejszej niż 40 cm mogą mieć problemy ze swobodnym obracaniem się razem z ogonem albo wyciągnięciem na półce. Noc i kawałek dnia to jakieś 2/3 doby, czyli bardzo dużo czasu spędzonego w za małej klatce. To super, że chcesz mu przygarnąć kolegę, ale najpierw powinnaś sprawić im większe lokum - min. 70x40x60 cm na 2-3 samce.
kinia_as - Sob Mar 24, 2012 22:16
Klatka będzie dokupywana za jakieś 2-3 miesiace, po małym remoncie, ale chciałam teraz wziąć małego kolegę, żeby morfik nie czuł się samotny i skończyły się wieczne wojny, że do Morfik wciąż ucieka i nie chce być u innych. Wracajac do klatki, to nie zauważyłam żeby miał jakieś specjalne trudności, ba nawet ginie w tej klatce o.O A, że ja śpię koło 7 godzin, do tego w ciagu dnia nie ma mnie w domu max godzinę (opiekuję się chorym dziadkiem i siłą rzeczy muszę non- stop siedzieć w domu, a to nie jest sprawa przejściowa a stała), tak więc szczurzyzna w klatce siedzi max 8/24 czyli mniej niż 2/3 doby...
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 02:27
Moi drodzy
Babyduck, miała być u mnie dziś, aczkolwiek mój pracodawca popsuł nasze spotkanie.
a teraz nowinki :
1.Maluchy mają już okrywe włosową.
2.pomału otwierają oczka.
3.raczkują!
4.widać już kolorki, a więc ;
2.albinoski.
3.agouti
5.russian blue. Widać niebieski odcień, i dosyć intensywny ciemny kolor, prawie czarny a jednak granatowy.
Maluchy są grubaśne, mają pięknie zaokrąglone brzuszki.
Komicznie się drapią, i myją.
Wstępnie zarezerwowałem 1 szczurka, Martynie. Jest wielu chętnych, a szczurków jest 10.
Pierwszeństwo mają osoby z Warszawy, mam niewiele czasu, pozatym przeprowadzka za pasem, i załatwianie wielu spraw w toku, jest jeszcze praca. Dodatkowym atutem jest iż osoby mieszkające w Warszawie, oszczędzą tak wielkiego stresu maluchom odebranym od matki.
W sprawie adopcji, prosze o PW.
Jednakże ludziom z innych miast i miasteczek nie mówie NIE, gorzej z transportem, nie mam czasu na jego załatwianie. I tak zaniedbuje moje starsze szczury, kosztem rewolucji którą w tej chwili mam. Maluchy są urocze, ale wolałbym żeby "kiedyś" oddały mi troche czasu
jak obiecałem będą fotki, mam nadzieje że już dziś.
Jakość niestety będzie ta sama, ale mam nadzieje że fotki będą czytelne dla wszystkich
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 03:09
kinia_as proponuje cofnięcie się do działu "Klatka i wyposażenie", ten temat jest poświecony adopcji "wpadkowych",
Pozatym pomyśl jakie niebezpieczeństwa czyhają na szczura, w mieszkaniowej Dżungli.
Pamiętaj że przed dłuższym wybiegem, trzeba zabezpieczyć mieszkanie.
Uważaj na kable, trujące dla szczurów niektóre rośliny, i najważniejsze patrz pod nogi !!!
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 12:05
Kolory.
Karena - Nie Mar 25, 2012 12:08
ratzinger, Proszę zmień załączniki na miniatury
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 12:08
Mama & Tata
Mama z maluchami
Ciocia - Jadzia
Tata - Stefan
Mama - DziabonGGGa
Zmieniłam na miniaturki i wysłałam instrukcję wstawiania zdjęć na PW. Kluska
RedHead - Nie Mar 25, 2012 12:14
Śliczne kluchy
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 12:18
Dziękujemy
ratzinger - Nie Mar 25, 2012 12:21
Karena napisał/a: | ratzinger, Proszę zmień załączniki na miniatury |
a jak się to robi?! ehh z góry przepraszam !
|
|
|