To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.

sachma - Wto Lut 13, 2007 12:18

Guślarka, te na pasożyty to u weta..

z tego co wiem beat nie mozna przedawkowac..

Nisia - Wto Lut 13, 2007 12:31

Guślarka napisał/a:
Za pazuchę bboję się Małego wziąść, jeszcze nieoswojony - zwieje i co będzie? )

Ja szczura pakuję w mały transporter, owijam dwoma kocami i w reklamówkę. W środku jest cały czas cieplutko, a powietrza jest tyle, że wystarcza na dwa duże ogony na godzinę (zdanie Wojtyś).
Cytat:
jest mozliwe ze jego "chorobe" wywolal stres.. niektore szczury zaczynaja pokichiwac i dostaja poryfiny wlasnie przez stres..

Ja kiedyś słyszałam, że kichac, a nwet chrumkać moga szczurki z pasożytami.

Ja bym zrobiła tak (jesli nie chcesz iść do weta ze szczurami, a wet się nie zna). Kup coś na robale (może byc to, co poleca Sachma). Jeśli nazajutrz mu nie przejdzie - kup mu chociaż Enroxil (też w lecznicy). Dawkowanie jest na forum.
Enroxil nie wyklucza Scanomune ani witamin.

Się wymadrzyłam. Żaden Enroxil, bo to za mały szczurek. Ceclor. W zawiesinie, najmniejsza dawka.

Guślarka - Wto Lut 13, 2007 12:35

A ile mniej więcej kosztują te leki? I czy wet sprzeda je osobie wyglądającej na 10 lat? ;)
Nisia - Wto Lut 13, 2007 12:40

Guślarka, jesli wiesz, jak dawkować?

Na robale nigdy nie kupowałam, ale Ceclor to koło 30 zł. Przy czym szczurek mało zuzywa, a to lek ludzki, więc mozna w chwili potrzeby zużyć samemu. Jako, że ludzki, to kupuje sie w aptece (ale na receptę).
Dawkowanie. Bielecki mi tłumaczył tak. Ilość proszku w opakowaniu podzielić na 4. Wziąć jedną z tych ćwiartek. Dopełnić wodą tak, aby uzyskać 1/4 objętości leku zaleconą przez producenta dla ludzi. Czyli stężenie ma być takie, jak dla ludzi, tylko ilosc róznwa 1/4. A to dlatego, że lek w postaci płynnej może stać w lodówce bodajże do 2 tygodni. A szczurek tego nie zużyje. I szkoda by było wywalać.
Z tego płynu na szczurkę 500 g dawałam 8 kropel 2 razy dziennie.

Guślarka - Wto Lut 13, 2007 12:43

Kurczę, troche drogie... Nie mam na razie za dużo kasy(7 złotych przy duszy :( ). Nie ma niczego tańszego?
Layla - Wto Lut 13, 2007 12:46

No to póki co kup kilka tabletek scanomune. ;)
Guślarka - Wto Lut 13, 2007 12:47

Mam beta - glukan, tylko problem z tą dawką... Dawać 1/25 czy mniej?
Nisia - Wto Lut 13, 2007 12:49

Guślarka, ja znam tylko dwa antybiotyki stsowane u szczurków. Enrofloksacynę (odpada, szczurek za mały) i Ceclor.
Może masz mozliwośc pójsc do lekarza "ludzkiego"? Może by było taniej.

Guślarka - Czw Lut 15, 2007 21:01

Udało mi się dostać ten cały Ceclor w cenie 15 złotych :D I traz zostaje tylko jedno małe pytanko: jak go dawkować dla około 50 - 100 gramowego maleństwa? Czy jedna kropla 2 razy dziennie to odpowiednia dawka?
Anonymous - Czw Lut 15, 2007 22:40

Guślarka napisał/a:
jak go dawkować dla około 50 - 100 gramowego maleństwa?
wydaje mi się, że to za duży rozstrzał wagowy. To jest maluch i lek trzeba dokładnie odmierzyć na jego wagę. Masz jakąś możliwość zważenia go? Może chociaż porównawczo.
TU jest bardzo pomocna strona :)

edit/
A TU wyczytałam, że: Dzieci - zazwyczaj 20-40 mg/kg masy ciała w 3 dawkach dziennie. Łatwo będzie obliczyć.

Guślarka - Pią Lut 16, 2007 10:16

Maluch waży 80 gramów. Ale już wyliczyłam (z proporcji) że trzeba mu 1 kroplę 2 razy dziennie(skoro 500gramowy szczur potrzebuje 8 kropli 2 razy dziennie):

500g / 8kropli = 80g / x kropli

500 / 8 = 80 / x

500x=640/:500

x=1,28

Czy wszystko się zgadza? :)

EDIT

Dodam jeszcze, że mały dostaje jogurciku na oslonę żołądka ;)

Anonymous - Pią Lut 16, 2007 10:36

Zgadza się, super :)
To teraz aplikuj i czekamy na dalsze wieści. Trzymam kciuki!

Nisia - Pią Lut 16, 2007 11:14

Guślarka, Ceclor jest w zasadzie delikatny dla flory bakteryjnej (delikatniejszy od enrofloksacyny), ale może kup ogonowi Lakcid? Albo Enteroferment u weta. Wychodzi dużo taniej od Lakcidu. A jest lepszy.
Guślarka - Pią Lut 16, 2007 11:18

Mam w apteczce lek osłonowy w kapsułkach, nazywa się bodajże Lacidozone :roll: Wie ktoś coś o nim? Może on by się nadawał?
Nisia - Pią Lut 16, 2007 11:24

Guślarka, to kwestia bakterii, które zawiera. Możesz podać?
W apteczce? Dużo taki leków wymaga trzymania w lodówce... Inaczej bakterie padają.