To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

quagmire - Czw Mar 07, 2013 15:51

Nikaa, co innego maluszki u hodowcy - do 5 tygodnia, a co innego później. Jeszcze tak do 8 tygodnia mogą jeść ciut więcej białka i tłuszczu, ale później już nie. Ale to można dać trochę mięska z kurczaka lub np psiej karmy, jeśli masz ochotę.

Samce bardzo często mają skłonność do otyłości, rosną szybko i bardzo. Bardzo dobrze jest, gdy szczur osiąga swoją dorosłą wagę powoli, systematycznie - ma wtedy też szansę na dłuższe życie.

No i uczymy się cały czas - o potrzebach szczurów i tym, co jest dla nich dobre także.

smeg - Czw Mar 07, 2013 15:53

Więcej białka - tak, więcej tłuszczu - nie ;) Ja jestem zwolenniczką podawania bardziej białkowych karm maluchom do 4 miesiąca życia, np. Beaphar Care+ albo Rat Complete.
Nikaa - Czw Mar 07, 2013 15:55

No rozumiem, rozumiem :) Rozumiem, że kocie chrupki też mogą być jako dodatek ?
Do mnie trafią dziewczynki, więc mam nadzieję, że aż takich problemów z otyłością mieć nie będziemy :)

pszczoła - Czw Mar 07, 2013 15:56

quagmire napisał/a:
Jeszcze tak do 8 miesiąca mogą jeść ciut więcej białka i tłuszczu,

do 8 tygodnia ;)

quagmire - Czw Mar 07, 2013 16:02

Tak, tygodnia - już poprawiam :)

Ja przestałam być właśnie zwolenniczką podawania tak długo bardziej białkowej karmy (zwłaszcza samcom). Powiedzmy, że moje eRki to testują, choć nie w wersji do końca takiej, jak bym chciała. Przetestować zupełnie od początku nie będę już miała okazji niestety.

Cegriiz - Czw Mar 07, 2013 16:03

Nikaa napisał/a:
kocie chrupki też mogą być jako dodatek ?

I psie również ;)

Choć gotowany kurczak lub jajko myślę, ze lepsze ;)

AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 16:07

Nikaa napisał/a:
że kocie chrupki też mogą być jako dodatek ?

Zależnie od składu. Zazwyczaj kocia karma ma o wiele za dużo białka.

Nikaa - Czw Mar 07, 2013 16:19

Ale jako przysmak ? tak od jednego do trzech chrupków kocich powiedzmy... raz na tydzień ? Jajko ugotowane na twardo też można dawać ? w jakich ilościach na raz ?
Przepraszam, że aż tyle pytań i że tak drążę...ale gdzie, jak nie tu ? :roll: A wiedzieć w końcu muszę :P Dla dobra zwierzaków :)

A co powiecie o Beaphar Xtra Vital Complete Food ?

Cegriiz - Czw Mar 07, 2013 16:27

Tu masz temat o jajkach: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2653
Nikaa - Czw Mar 07, 2013 16:33

Dziękuję bardzo :D
cornflakegirl - Pią Mar 08, 2013 13:44

Nikaa, nie wiem jak u Ciebie, ja na swoich xtravital testowałam, było dużo niedojadów, a karma moim zdaniem jest dość droga. Możesz znaleźć coś smaczniejszego, o podobnym składzie i zbilansowaniu a zapłacisz mniej :)
LawinaPL - Śro Kwi 24, 2013 16:42

Ja narazie karmie Vitapolem ale chyba przejde na inna karme
Remi i Emil chyba nie sa zachwyceni terazniejsza akrma :|

Cegriiz - Śro Kwi 24, 2013 16:44

LawinaPL, wcale nie dziwne, skoro jest tam tylko pszenica i farbowane chrupki. Vitapol zmień jak najszybciej się da. Wtedy możesz go dodać do nowej karmy, aby się nie zmarnował.
Edyta820917 - Sob Maj 25, 2013 22:35

Off-Topic:

mam pytanie czy te karmy Versele Laga ,które są w tym sklepie http://www.telekarma.pl/c...rodzaj=warunek3
( wydaje mi się że nawet fajnym sklepie) znajdę w planeta-zoo.pl czy zooplus.pl i czy warto je kupić? chodzi mi o takie snacki: fibres, cereals, mixies, frutties, nuuties, sweeties i veggies? wydaje mi się że są w porządku jako uzupełnienie karmy :roll:

i czy takie cuda, jak w tym drugim również fajnym sklepie: http://www.zoologiczny.sk...i__185_196~f123
Versele Laga Crock Complete jabłko,marchewka,zioła,ser,owoce leśne i jakieś ciasteczka warto je kupować od czasu do czasu dla naszych wariatów? :mrgreen:

vika - Sob Maj 25, 2013 23:00

jak dla mnie w okresie wiosenno - letnim lepszym rozwiązaniem jest podawanie świeżych owoców i warzyw, bo po co inwestować w suszoną marchew lub jabłko jak lepsze dla szczura będzie świeże ;) no i za dużo to też nie zdrowo, jak będziesz miała dobrej jakości karmę - z odpowiednią dla wieku ilością białka to sama karma wystarczać będzie plus świeże owoce i warzywa.