To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Helcia - Czw Sie 23, 2012 14:43

http://m16.photobucket.co...6.jpg.html?o=78
jak na nią patrzę, to od razu mi się przypomina moja dobermanka
tęskno mi za nią :(

nezu - Czw Sie 23, 2012 15:53

Nakasha, zachowanie ma typowo baskowe. ;)
Łatwiej będzie mi go ogarnąć po kastracji (nie jest megatrudny do ogarnięcia, żeby nie było!), tym bardziej że kiedyś chciałabym suczkę tej rasy, a szczeniąt (jakichkolwiek, o wpadkowych nie wspominając) nie zamierzam powoływać na świat.

Co do rozmiarów, to są średniej wielkości psy.
ja do tej pory spotykałam suczki, więc może dlatego były drobniejsze. Według standardu samce powinny mieć 43 centymetry w kłębie.
Boniek tyle ma.

Tygrys - Czw Sie 23, 2012 18:24

Lama a czemu nie masz dobka skoro tak bardzo je chcesz, a wielkością są takie same jak rhodesiany?
Bel - Czw Sie 23, 2012 19:01

Tygrys, rhodesian jest znacznie większy ;)
Tygrys - Czw Sie 23, 2012 19:15

Bel, to tym bardziej :P
yoshi - Czw Sie 23, 2012 19:20

Bel, sama Lama powiedziała że rasy te są podobnej wielkości ;) A mnie aż zaintrygowało to znacznie większy, aż zerknęłam do wzorca tych ras, z którego wynika że jednak dobermany są większe ;)
Waga samca dobermana szacuję się miedzy 40-45 kg, a rhodesiana ok 36,5, wzrost maksymalnie według wzorca to 69 cm a w przypadku dobka 72.

Lama, a tak z ciekawości, czemu nie zdecydowałaś się na kolejnego dobka? :)

Bel - Czw Sie 23, 2012 19:48

yoshi, na żywo dobki wydawały mi się znacznie mniejsze :shock:
katasza - Czw Sie 23, 2012 20:07

Gadalam z wlascicielami mopsow i buldozkow. Jednak narazie bedzie mops. Buldozek napewno dolaczy do mopsa, ale to po 2-3 latach. Bede was zameczac zdjeciami mojej paskudy :p
Lavi - Czw Sie 23, 2012 20:33

Mi się strasznie podobają welsh corgi tylko żeby nie miały takich długich ciałek :lol:
A na swojego pierwszego psa wybrałam owczarka australijskiego :serducho: Oczywiście merle :mrgreen:

PALATINA - Czw Sie 23, 2012 20:55

Lavi napisał/a:
A na swojego pierwszego psa wybrałam owczarka australijskiego

Piękne psy! :serducho: :serducho: :serducho:
Ale nie dla mnie niestety.

Nakasha - Czw Sie 23, 2012 21:03

Mój przyjaciel zamierza kupić owsika na wiosnę 2013. :) :) Będę mogła wrzucać foty i zdawać relację. :D
Lavi - Czw Sie 23, 2012 21:08

Nakasha, Łaaa! Mam nadzieję, że zasypiesz ten temat owsikowymi fotkami ;DD A jakiś kolor sobie upodobał? Czy wsio ryba dla niego?:D
Lama - Czw Sie 23, 2012 21:13

Porównywałam wielkość suk: dobermanki 63-68 cm i 32-35 kg, rodezjanki 61-66 cm i 32 kg. Moja Bruxa miała 66 cm i 34 kg, więc Falka będzie bardzo podobna (sądząc po wielkości jej mamusi i siostry z poprzedniego miotu). Poza tym obie rasy mają króciutką sierść bez podszerstka.
Rodki wydają się być większe, bo są bardziej proporcjonalnie zbudowane i mają większe (szersze) głowy, dobki mają "lżejszy" tył i dłuższy pysk.

Na dobermana się nie zdecydowałam, bo przede wszystkim zbyt mało czasu minęło od śmierci mojej Balbiny, nie chcieliśmy mieć psa prawie identycznego z wyglądu i charakteru (Fifek ryczał jak bóbr, kiedy widział zdjęcia dobermaniątek). Poza tym nie ukrywam, że jeszcze nie pogodziłam się ze wzorcem dobka z ogonem, a od stycznia w Polsce nie ma już kopiowanych piesków (rozmawiałam nawet z hodowczynią z Czech, ale stwierdziłam, że nie dam 3000 zł za niewystawowego psa). No i moje dziecko bardzo chciało brązową sunię z ogonem, a według mnie najbliższe dobkom pod względem wielkości i typu sierści są właśnie rodezjany.

Już widzę różnice w charakterze tych dwóch ras - moja dobermanka w wieku Falki była duża bardziej karna i posłuszna, szybciej łapała komendy, mogła je ćwiczyć do znudzenia. Rodezjance ogólnie się nie chce, każdą komendę powtarzam jej maksymalnie 3-4 razy i zmieniam na kolejną. Jak dotąd potrafi "siad", "łapa", "waruj" i "nie gryź". Ciężej jest też jej załapać, że nie załatwia się w domu - 1-2 razy dziennie mamy kałużę, albo i kloca. Bruxa w jej wieku już dawno pięknie wołała na dwór. Ogólnie Falka jest trudniejsza do ułożenia, dużo więcej niszczy, nie potrafi się skoncentrować na dłużej niż 2 minuty, no i bardzo potrzebuje psiego towarzystwa, dlatego od września będę z nią chodzić do psiego przedszkola (już zaklepałam miejscówkę), a później na szkolenie podstawowe.
Ale nie żałuję, że zdecydowałam się na rodezjana (rodki zawsze mi się podobały), przynajmniej będę wiedziała, która rasa bardziej mi odpowiada. Doberman mi przecież nie ucieknie, tylko sobie dzieciaka podchowam i za kilka lat pewnie zrobię sobie prezent w postaci małego dobcia. A może się zakocham w rodezjanach i będzie drugi rodek.;]

PALATINA - Czw Sie 23, 2012 21:30

Lama napisał/a:
Bruxa w jej wieku już dawno pięknie wołała na dwór.

To mogą też być cechy osobnicze.
Moja Czata mówiła, że potrzebuje wyjść dość wcześnie.
Jagna (tej samej rasy) obecnie mając już 8,5 roku - nadal usiłuje wytrzymać, ile się da, a jak się nie da - to się załatwia w mieszkaniu, bez słowa. :roll:

Nakasha - Czw Sie 23, 2012 21:35

Lavi, będę go namawiać na trikolora, są najcudowniejsze. :serducho: :serducho:

Lama, a czy standardy dobków i rodezjanów różnią się aż tak bardzo przy wymaganym charakterze? W sensie, czy to "normalne", że mała jest rozkojarzona, czy to raczej niezwykłe dla jej rasy?