To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Anonymous - Czw Lis 03, 2011 23:25

Zgłaszajcie się na badania, zgłaszajcie bo gwarantuje ze bedzie fajna zabawa :mrgreen:

quagmire napisał/a:
rudziak, a szukają psów, czy ludzkich altruistów i egoistów?

myślę, że z uzbieraniem ostatniej grupy nie mieli specjalnych problemów :lol:

babyduck napisał/a:
rudziak, entle się chyba nie nadają do badania, co?

niestety tak jakby, troszeczkę... :lol: ale spoko "dla nas" będzie inne badanie - dla nakręconych na piłeczkę :lol:

Oli - Czw Lis 03, 2011 23:43

rudziak, a Ty bierzesz w tym udział jakiś, w sensie merytorycznym badań? i do kiedy jest czas na zgłoszenie?
babyduck - Pią Lis 04, 2011 09:58

rudziak napisał/a:
"dla nas" będzie inne badanie - dla nakręconych na piłeczkę
Serio? To ja się chętnie przyczynię nauce!
Anonymous - Pią Lis 04, 2011 10:55

Oli napisał/a:
rudziak, a Ty bierzesz w tym udział jakiś, w sensie merytorycznym badań? i do kiedy jest czas na zgłoszenie?

Niestety, merytorycznie brać udziału w takich badaniach nie mogę bo nie jestem pracownikiem UW, co najwyżej jak będzie taka potrzeba to mogę im pomagać administracyjnie itp. Natomiast znam tych ludzi bo tam studiowałam i Maciek Trojan to wielka osobowość jeżeli chodzi o zachowania i psychologię zwierząt.
Nie wiem do kiedy są zgłoszenia, zapytam się.

babyduck napisał/a:
Serio? To ja się chętnie przyczynię nauce!

Od razu jak uszłyszałam o tym badaniu to sobie o was pomyślalam :lol: To jak jak coś to mogę dać znać Joannie żeby was zapisała.

babyduck - Pią Lis 04, 2011 11:02

No najpierw to ja bym chciała szczegóły znać :)
Anonymous - Pią Lis 04, 2011 11:07

babyduck napisał/a:
No najpierw to ja bym chciała szczegóły znać :)

To znalazlam takie oficjalne info, ale kiedy będzie dokładnie przeprowadzone to nie wiem. Wcześniej był planowany chyba grudzień.

"Rozpoczyna się nabór ochotników z psami do badań stronności i preferencji łapy przy manipulowaniu przedmiotami w skrzynkach problemowych. Każdy pies oraz każdy kot będzie badany w dziesięciu sesjach. Każda sesja polega na wydobywaniu piłki po przez manipulowanie nią nogami tak by wypadała przez otwór w dnie skrzynki. Dotychczasowe wyniki badań mówią, że wraz ze złożonością badania lateralizacja motoryczna u kotów nasila się, natomiast u psów stronność słabnie. Jak wpłynie proces uczenia się? Teoretycznie z każdą próbą zadanie jest łatwiejsze, a więc lateralizacja motoryczna powinna przybierać na sile u psów a słabnąć u kotów. Przekonamy się wciągu trzech miesięcy. Osoby pragnące wziąć udział w badaniu prosimy o maila na adres icepz@collegium-humanitatis.pl. Badanie prowadzone będzie w Warszawie przez Zakład Psychologii Zwierząt Uniwersytetu Warszawskiego oraz w Krakowie we współpracy z Centrum Kynologicznym Canid"

W każdym badaniu mają być dwie sesje, czyli trzeba by przyjechać 5 razy.

babyduck - Pią Lis 04, 2011 11:12

Nie potrafię sobie wyobrazić takiego ćwiczenia, ale może być interesująco. Ty się wybierasz?
Anonymous - Pią Lis 04, 2011 12:09

Tak, ja chce iść :) tylko się obawiam, że u nas skonczy się to inaczej - Santa usiądzie i zacznie szczekać, żeby ja jej to wyjęła bo tak zawsze robi jak coś jej wpadnie pod regał :lol:
Ninek - Pią Lis 04, 2011 12:19

rudziak napisał/a:
Tak, ja chce iść :) tylko się obawiam, że u nas skonczy się to inaczej - Santa usiądzie i zacznie szczekać, żeby ja jej to wyjęła bo tak zawsze robi jak coś jej wpadnie pod regał :lol:

U mnie jest to samo xD
Moja suka jest strasznie nakręcona na aportowanie, ale jak nie może dostać zabawki (ja za długo nie rzucam czy zabawka pod coś wpadnie) to jest taka awantura, że łomygy :lol:

babyduck - Pią Lis 04, 2011 12:22

No to też pewien sposób, może będzie inspiracją do kolejnych badań :wink:
babyduck - Pią Lis 04, 2011 13:29

Nowy post, żeby nie scaliło.

Psiarze z Warszawy - potrzebuję Waszej pomocy!
Chciałabym nabyć trochę doświadczenia w fotografowaniu psów. Ponieważ mam tylko jednego i już mi się znudził ( ;) ), chciałaby przetestować możliwości swoje i aparatu na innych czworonogach.

Czy ktoś zechce umówić się ze mną na spacer, udostępnić psiak i poświęcić około 1 - 1,5 godziny?

Nie gwarantuję efektów, bo jeszcze nie pracowałam z obcymi psami, ale wszystkie udane zdjęcia są do Waszej dyspozycji. Chciałabym tylko mieć Waszą zgodę na opublikowanie kilku najlepszych ujęć na własnej stronie internetowej (jeśli taka powstanie).

Weekend w Warszawie zapowiada się słonecznie. Czy jest ktoś chętny?

Anonymous - Pią Lis 04, 2011 13:35

My w przyszłości chętnie ale Santa się pewnie nie nadaje :lol:
babyduck - Pią Lis 04, 2011 13:38

rudziak, wy już jesteście wpisani na listę, tylko o tym nie wiesz :P
Bel - Pią Lis 04, 2011 14:04

babyduck, ja mogę pożyczyć psa co najwyżej bo mam zajęcia w szkole ;(
Szura - Pią Lis 04, 2011 15:06

babyduck, JA JA JA JA JA! :D

Czekając na zamówiony komplet uplotłam psu sama obrożę. :lol: