To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

karolajna94 - Nie Lut 27, 2011 20:40

sachma napisał/a:
babyduck, że pies ma zdrowe rzepki ;) bo u pudli zdarza się wypadnięcie rzepki..

Tak samo jak u yorków :P Nie miałam ze swoimi problemu, ale jak jeździłam do kliniki w Wa-wie, dużo spotykałam takich yorków.

sachma - Nie Lut 27, 2011 20:55

karolajna94, u pudli średnich zdarza się to niezmiernie rzadko, ale przezorny zawsze ubezpieczony - wiem że są jeszcze jakieś dwa badania - jedno to SA - nie wiem czy bada się na to średniaki, na pewno duże (to muszę sprawdzić) i jeszcze jedno jakieś na które bada się średniaki, ale jeszcze do niego nie doszłam w rozszyfrowywaniu skrótów podanych na zagranicznych stronkach, bo w Polsce pudel nie musi mieć żadnych badań, co utrudnia dotarcie do informacji na co warto przebadać..
karolajna94 - Nie Lut 27, 2011 20:58

sachma napisał/a:
bo w Polsce pudel nie musi mieć żadnych badań, co utrudnia dotarcie do informacji na co warto przebadać..

Polska, niestety, to trochę zacofany kraj...

sachma - Nie Lut 27, 2011 21:03

karolajna94, w sumie nie słyszałam o kraju gdzie pudel musi mieć jakieś badania.. i to jest najgorsze.. chociaż zrobili by obowiązek tego PRA genetycznego, bo to problem + choroby oczu + HD dla dużych.. ale nie.. bo po co?.. :/
znam kilka hodowli które badają swoje psy - te hodowczynie mi pomagają, dają namiary na kliniki, mówią co warto - ale co z tego? jak ktoś nie chce, to nie musi, a rozmnażać może.. hodowczyni Lennego szuka od dłuższego czasu psa miniaturę - myślisz że coś znalazła? szuka takiego który ma chociaż genetyczne PRA - jak przebadany to anatomicznie kiepski.. jak się podoba to bez ani jednego badania..

karolajna94 - Nie Lut 27, 2011 21:19

sachma napisał/a:
karolajna94, w sumie nie słyszałam o kraju gdzie pudel musi mieć jakieś badania.. i to jest najgorsze.. chociaż zrobili by obowiązek tego PRA genetycznego, bo to problem + choroby oczu + HD dla dużych.. ale nie.. bo po co?.. :/
znam kilka hodowli które badają swoje psy - te hodowczynie mi pomagają, dają namiary na kliniki, mówią co warto - ale co z tego? jak ktoś nie chce, to nie musi, a rozmnażać może.. hodowczyni Lennego szuka od dłuższego czasu psa miniaturę - myślisz że coś znalazła? szuka takiego który ma chociaż genetyczne PRA - jak przebadany to anatomicznie kiepski.. jak się podoba to bez ani jednego badania..

Za kilka lat nie będzie takiego problemu. Ale na razie trzeba sobie radzić jakoś...
Osobiście, gdybym miała jakieś kontakty, pomogłabym Ci, ale niestety, ja nie znam nikogo, kto posiada pudla...

sachma - Nie Lut 27, 2011 21:44

karolajna94, wystarczyło by żeby ZKwP wyznaczył lekarzy - niestety tego nie robi - żeby zrobić tak popularne badanie jak HD i ED muszę jechać aż do Olsztyna, żeby przebadać oczy do Warszawy (na szczęście mój oddział ZKwP raz do roku zaprasza Garncarza do siebie i można zrobić badania na terenie trójmiasta!) PRA genetyczne muszę wysyłać do Słowacji/Niemiec/USA.. rzepki tylko w Czechach.. SA w Finlandii (tu na szczęście wystarczy wysłać próbkę skóry.. nie trzeba z psem jechać..) ja się wcale niektórym nie dziwię że nie robią badań skoro nie są wymagane..
furburger - Nie Lut 27, 2011 22:16

Mój facet właśnie wrócił do swojego domu chciał się pobawić z psem i okazało się, że mała ma pyszczek bardzo spuchnięty po jednej stronie i piszczy co chwile i nie da sobie tego obejrzeć, nikt nie potrafi powiedzieć od kiedy to ma i czy sobie czegoś nie zrobiła na spacerze czy nawet w domu... Dobry weterynarz przyjmuje dopiero popołudniu a ja się o nią strasznie boję bo przecież taka malutka jest. Można robić jakieś okłady czy coś?
Anonymous - Nie Lut 27, 2011 22:22

b. miał taką opuchliznę i okazało się, ze to od zębów.
furburger - Nie Lut 27, 2011 22:25

D. mówi że chyba ma spuchnięte dziąsło
Oli - Nie Lut 27, 2011 22:28

furburger, należałoby jej zajrzeć do tej buzi. czy jej się coś nie wbiło w wargę/fafel od wewnątrz, między zęby (np drzazga z patyka), czy nie ma właśnie jakiegoś stanu zapalnego (czerwonych dziąseł) wokół jakiegoś zęba. rozumiem, że nie chce się dać dotknąć, ale należałoby to zrobić na chama, bo może wtedy wystarczy "gorszy" wet do pomocy lub Wy jej pomożecie przynajmniej w bólu (wyjęcie drzazgi).
karolajna94 - Nie Lut 27, 2011 22:29

A nie ma w twoim mieście kliniki całodobowej?
To może być zapalenie dziąsła...

furburger - Nie Lut 27, 2011 22:37

Niestety nie ma takich klinik. Do Wrocławia mamy dwie godziny ale auta brak. Napisałam mu żeby zrobił tak jak Oli radzisz żeby na chama sprawdził, gdybym tam była to bym to zrobiła on pewnie będzie się bał że jej krzywdę zrobi...
karolajna94 - Nie Lut 27, 2011 22:40

furburger napisał/a:
Niestety nie ma takich klinik. Do Wrocławia mamy dwie godziny ale auta brak. Napisałam mu żeby zrobił tak jak Oli radzisz żeby na chama sprawdził, gdybym tam była to bym to zrobiła on pewnie będzie się bał że jej krzywdę zrobi...

To delikatnie, niech ją pogłaszcze, później delikatnie odchyli wargę, cały czas niech do niej mówi, a jak sprawdzi, to niech ją pochwali. Trzeba z wyczuciem, jeśli się boi. :)

furburger - Nie Lut 27, 2011 22:44

Ajj tyle to ja wiem :P
Nic sobie nie wbiła sprawdził, ma czerwone dziąsło

karolajna94 - Pon Lut 28, 2011 20:22

furburger napisał/a:
Ajj tyle to ja wiem :P
Nic sobie nie wbiła sprawdził, ma czerwone dziąsło

I jak? Wet sprawdził dziąsełko?