To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

rysia.13 - Sob Gru 31, 2011 23:42

wuwuna napisał/a:
A hooded to pas ciągnący się od barek do ogona.

Czyli teoretycznie zwykłe kapturki powinny sie nazywać Capped hoodet ?

Majszczur - Sob Gru 31, 2011 23:47

Wuwuna bardzo dziękuję :) W temacie Óciechy-Terechy taka odpowiedź mi w zupełności wystarczy. Szczególnie dwa ostatnie zdania :wink:

Natomiast przy adopcji, gdy nie możemy posiłkować się wiedzą genealogiczną, na co zwrócić uwagę w samym szczurze, żeby nie pomylić blutka z potencjalnym blutkiem haszczakiem?

wuwuna - Sob Gru 31, 2011 23:59

rysia.13 napisał/a:
wuwuna napisał/a:
A hooded to pas ciągnący się od barek do ogona.

Czyli teoretycznie zwykłe kapturki powinny sie nazywać Capped hoodet ?
Nie. W opisie pominęłam zabarwienie głowy, karku. Bo przy huskich jest zredukowane.

Pokażę zdjęcie prawdziwego dobrego hoodeda. http://www.spoiledratten.com/_uimages/hooded.jpg
http://www.afrma.org/breedimg/maxbaby2cx1.jpg kolor ma sięgać od nosa do końca głowy poprzez szyję nie wyłączając podbródka i gardła + pas wzdłuż kręgosłupa.

[ Dodano: Nie Sty 01, 2012 00:05 ]
Majszczur napisał/a:
na co zwrócić uwagę w samym szczurze, żeby nie pomylić blutka z potencjalnym blutkiem haszczakiem?
to już pół na pół. Albo trafisz dobrze, albo nie.
Nie ma schematu, który trzeba znać, który odpowie na twoje pytanie.

Rodowód do określenia tego jest niezbędny i wiedza o linii kilka pokoleń wstecz.
Krótko mówiąc przewaga rodowodowych zwierząt jest olbrzymia.
Tym bardziej, że są dwa typy dziedziczenia się tej odmiany i bez znajomości linii to trudne.

Majszczur - Nie Sty 01, 2012 00:16

no cóż, zasugerowałam się mocno tym co sama napisałaś, że "przeważnie sam szczur wystarczy" i miałam nadzieję, na poznanie jakiegoś "myku identyfikacyjnego" :wink:
wuwuna - Nie Sty 01, 2012 00:19

Majszczur napisał/a:
"przeważnie sam szczur wystarczy"
Majszczur, to też prawda, ale na żywo (nie po zdjęciach) i ze standardową-typową wersją.

Bo wzięłam też pod uwagę wszelkie inne niuanse i udziwnienia jego.

noovaa - Nie Sty 01, 2012 20:13

To ja poproszę o pomoc ;)

kolor: blue agouti ?

Białe skarpetki, końcówka ogona i dość wąski pasek na od brody, przez cały brzuś.
Znaczenie: berkshire ?

Lili ma 7,5 tygodnia i dziś zauważyłam że chyba chciałaby zostać kapturkiem ( ślicznie zrudziała po bokach, zostawiając czysto 'szary' pasek przez całe plecki ;P .

Banalne ? :P
Dla mnie nie o.O

Nakasha - Pon Sty 02, 2012 23:37

Jest blue agouti (czy american czy russian - to nie wiem), berkshire. :) Szczurki gdy zmieniają futro na dorosłe często mają taki "kapturek" na końcu. ;)
aneczka1-13 - Wto Sty 03, 2012 11:32

Ja bym obstawiała że american. Trochę za jasny kolor jak na russian.
L. - Wto Sty 03, 2012 11:53

Wg. mnie american :wink:
noovaa - Wto Sty 03, 2012 12:16

Ona w rzeczywistości jest tak jasna, że ja nie byłam pewna czy ma białą brodę :P ... na ciemnym zdjęciu, widać idealnie :P
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 11:01

Zapytanie: to jest russian blue aguti i irish?

I ma białą końcówkę ogona.

babyduck - Śro Sty 18, 2012 11:14

russian blue, niestandardowy irish
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 12:04

babyduck, dzięki, choć wydawało mi się, agouti bo taka dziwnie brązowawa jest :P
quagmire - Śro Sty 18, 2012 12:21

Cegriiz, ale agouti powinien mieć raczej jaśniejszy brzuch, bardziej szary. A tu wygląda, jakby był normalnie w kolorze.
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 12:53

Nie wiem czy to pomoże. Brzuch ciut ma jaśniejszy. Ale nie wiem, czy to podchodzi po "agucie rozjaśnienie" :P

Zresztą to kundelek, więc wszystko możliwe :P