O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
rysia.13 - Sob Gru 31, 2011 23:42
wuwuna napisał/a: | A hooded to pas ciągnący się od barek do ogona. |
Czyli teoretycznie zwykłe kapturki powinny sie nazywać Capped hoodet ?
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 23:47
Wuwuna bardzo dziękuję W temacie Óciechy-Terechy taka odpowiedź mi w zupełności wystarczy. Szczególnie dwa ostatnie zdania
Natomiast przy adopcji, gdy nie możemy posiłkować się wiedzą genealogiczną, na co zwrócić uwagę w samym szczurze, żeby nie pomylić blutka z potencjalnym blutkiem haszczakiem?
wuwuna - Sob Gru 31, 2011 23:59
rysia.13 napisał/a: | wuwuna napisał/a: | A hooded to pas ciągnący się od barek do ogona. |
Czyli teoretycznie zwykłe kapturki powinny sie nazywać Capped hoodet ? | Nie. W opisie pominęłam zabarwienie głowy, karku. Bo przy huskich jest zredukowane.
Pokażę zdjęcie prawdziwego dobrego hoodeda. http://www.spoiledratten.com/_uimages/hooded.jpg
http://www.afrma.org/breedimg/maxbaby2cx1.jpg kolor ma sięgać od nosa do końca głowy poprzez szyję nie wyłączając podbródka i gardła + pas wzdłuż kręgosłupa.
[ Dodano: Nie Sty 01, 2012 00:05 ]
Majszczur napisał/a: | na co zwrócić uwagę w samym szczurze, żeby nie pomylić blutka z potencjalnym blutkiem haszczakiem? | to już pół na pół. Albo trafisz dobrze, albo nie.
Nie ma schematu, który trzeba znać, który odpowie na twoje pytanie.
Rodowód do określenia tego jest niezbędny i wiedza o linii kilka pokoleń wstecz.
Krótko mówiąc przewaga rodowodowych zwierząt jest olbrzymia.
Tym bardziej, że są dwa typy dziedziczenia się tej odmiany i bez znajomości linii to trudne.
Majszczur - Nie Sty 01, 2012 00:16
no cóż, zasugerowałam się mocno tym co sama napisałaś, że "przeważnie sam szczur wystarczy" i miałam nadzieję, na poznanie jakiegoś "myku identyfikacyjnego"
wuwuna - Nie Sty 01, 2012 00:19
Majszczur napisał/a: | "przeważnie sam szczur wystarczy" | Majszczur, to też prawda, ale na żywo (nie po zdjęciach) i ze standardową-typową wersją.
Bo wzięłam też pod uwagę wszelkie inne niuanse i udziwnienia jego.
noovaa - Nie Sty 01, 2012 20:13
To ja poproszę o pomoc
kolor: blue agouti ?
Białe skarpetki, końcówka ogona i dość wąski pasek na od brody, przez cały brzuś.
Znaczenie: berkshire ?
Lili ma 7,5 tygodnia i dziś zauważyłam że chyba chciałaby zostać kapturkiem ( ślicznie zrudziała po bokach, zostawiając czysto 'szary' pasek przez całe plecki .
Banalne ?
Dla mnie nie o.O
Nakasha - Pon Sty 02, 2012 23:37
Jest blue agouti (czy american czy russian - to nie wiem), berkshire. Szczurki gdy zmieniają futro na dorosłe często mają taki "kapturek" na końcu.
aneczka1-13 - Wto Sty 03, 2012 11:32
Ja bym obstawiała że american. Trochę za jasny kolor jak na russian.
L. - Wto Sty 03, 2012 11:53
Wg. mnie american
noovaa - Wto Sty 03, 2012 12:16
Ona w rzeczywistości jest tak jasna, że ja nie byłam pewna czy ma białą brodę ... na ciemnym zdjęciu, widać idealnie
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 11:01
Zapytanie: to jest russian blue aguti i irish?
I ma białą końcówkę ogona.
babyduck - Śro Sty 18, 2012 11:14
russian blue, niestandardowy irish
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 12:04
babyduck, dzięki, choć wydawało mi się, agouti bo taka dziwnie brązowawa jest
quagmire - Śro Sty 18, 2012 12:21
Cegriiz, ale agouti powinien mieć raczej jaśniejszy brzuch, bardziej szary. A tu wygląda, jakby był normalnie w kolorze.
Cegriiz - Śro Sty 18, 2012 12:53
Nie wiem czy to pomoże. Brzuch ciut ma jaśniejszy. Ale nie wiem, czy to podchodzi po "agucie rozjaśnienie"
Zresztą to kundelek, więc wszystko możliwe
|
|
|