To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

krysztalowy_noz - Czw Sty 17, 2013 22:09

a tak a pro po karmy, mam pytanie, czy samemu można skompletować karmę dla szczura?. Wiem, ze w wielu sklepach można kupić ziarna na wagę, można też kupić suszone owoce, różne liście w sklepach ze zdrowa żywnością, jako dodatki do karmy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?. Ziarna na wagę, na prawdę są bardzo tanie, i wydaje mi się, że bardziej opłaca się samemu ją zrobić, niż wydawać tyle kasy za 1 opakowanie niekiedy 6 zł, a opakowanie ma bardzo małą pojemność, i przy większej liczbie ogonków, takie koszta są po prostu olbrzymie.
Jeszcze nie przeliczyłam ile kosztowałoby zrobienie takiej karmy, np. na miesiąc, ale wydaje mi się, że byłoby tanień. Co o tym sądzicie?

Pyl - Czw Sty 17, 2013 23:37

krysztalowy_noz, w tym poście masz spis treści działu odżywianie. W pierwszej części posta masz link do 15-stron wątku o własnej mieszance. Miłej lektury.
quagmire - Pią Sty 18, 2013 14:02

krysztalowy_noz, ja jeszcze dodam, że taniej w tym miejscu to pojęcie względne. Na początek trzeba sporo zainwestować w różne dodatki - także mięsne.

Plus w przypadku własnej mieszanki bardzo ważne jest podawanie witamin, bo trudno o właściwe skomponowanie wszystkiego tak, żeby ich nie brakowało. Do sklepowych mieszanek witaminy są dodawane.

Channel - Sob Lut 09, 2013 13:54

Ja z początku karmiłam szczurki Vitapolem. Bardzo im smakowało. Kiedy kupiłam megan dla odmiany to praktycznie pół miski zostawało pełne! Teraz na zmiane daje im versele laga i vitapol bo mimo ceny i dobrej jakości versele ona dalej wolą vitapol! Jakis czas temu robiłam nawet własną mieszanke ale tak ciężko jest dobrać wszystkie składniki potrzebne maluchom że w końcu zrezygnowałam... Wiecie może gdzie w KAtowicach można znaleźć zirna pszenicy na przykład..?
Cegriiz - Sob Lut 09, 2013 14:00

Channel, z vitapolu lepiej całkowicie zrezygnuj bo to nie jest dobra karma. Nawet jeśli szczury ją jedzą.
mmarcioszka - Sob Lut 09, 2013 14:00

Channel, a próbowałaś np. Vilmie albo Timę Rattimę? Którą VL dajesz, że im nie smakuje - Nature? Spróbuj VL Complete albo Pro.
Channel - Sob Lut 09, 2013 14:07

Gdybym miała taki wybór w sklepach! To dziwne! Ide do Silesi jedno z większych centrum handlowych na śląsku wchodze do zoologicznego i jest tam wszystko! Nie licząc karm dla szczurów! Jedyne jakie znalazłam to vitapol i versele laga..
Poszukam tych o których mówisz! Dzięki za pomoc! Mama nadzieje że maluchy nie będą wybredne! Myślicie że na allegro można kupowac karme? Czy jest prawdopodobieństwo że karma będzie trochę stara..?

Cegriiz - Sob Lut 09, 2013 14:20

Channel, te o których mówi mmarcioszka są dostępne w internecie. W sklepie stacjonarnych nie znajdziesz.

Tu masz dobry sklep http://www.zooplus.pl/

mmarcioszka - Sob Lut 09, 2013 18:08

Channel, zdecydowanie polecam internetowe sklepy zoologiczne, jak wyżej wspomniany Zooplus, bo ceny są niezłe, duży wybór i dowiozą Ci do domu ;)
quagmire - Sob Lut 09, 2013 19:48

Channel, a pszenica nie jest najlepszym ziarnem dla szczurów.
Channel - Sob Lut 09, 2013 22:56

Ok! Dziękuję bardzo za pomoc! Zaraz poszukam karm o których mówicie w tym sklepie internetowym! Mam nadzieje że maluchom bedzie smakować. ;)
dotsa - Sob Lut 09, 2013 23:18

Channel, ja moim szczurom aktualnie podaję karmę Vilmie, jakbyś chciała, to mogłabym Ci odsprzedać paczkę 2 kg do wypróbowania. ;) Jeżeli jesteś zainteresowana, to daj znać na PW. ;)
Nikaa - Czw Mar 07, 2013 15:21

A co byście polecili jako karmę dla malucha ? Tak od 5 tygodni wzwyż ? Bo z tego co udało mi się gdzieś wyczytać, takie malce powinny mieć nieco więcej białka i tłuszczu w karmie, czy to prawda ? w takim razie... co konkretniej byście polecali ?
quagmire - Czw Mar 07, 2013 15:38

Nikaa, nie. Szczurki w tym wieku można już karmić zupełnie normalną karmą.
W tym wieku wyrabiają się maluchom nawyki żywieniowe, kształtuje "metabolim tłuszczu". Zwłaszcza w przypadku chłopców ważne jest, żeby nie tyli wtedy za szybko.

Nikaa - Czw Mar 07, 2013 15:44

Hmm... a to zastanawiające, bo to gdzieś tu taką informację znalazłam. Aczkolwiek nie podam gdzie dokładniej, bo już nie pamiętam. No dobrze... skoro tak.. ;) Ehh.. czyli teraz czeka mnie studiowanie dokładnie gdzie, co, ile i jak :roll: Także poszukiwanie idealnej karmy czas zacząć ! (a raczej wznowić w trybie natychmiastowym) :mrgreen: