To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. III

pituophis - Wto Lip 29, 2008 16:18

Ja nie powiedzialbym, ze hovavarty sa niedoceniane. Mysle, ze wiele ras wyszloby z siebie z radosci, gdyby byly doceniane w takim stopniu, jak hovavart ;)
Anonymous - Wto Lip 29, 2008 16:58

Hovawart (czyli pilnujący podwórza) jest świetnym psem użytkowym. Fantastycznie pilnuje i broni. W dodatku jest karny i bardzo pojętny. Bywa trudny, ale nie w sposób nie dający się opanować.

Nostro jest wyjątkowo pojętny, nie raz i nie dwa zaskakiwał mnie szybkością nauki, sprytem i tym fantastycznym psim wyczuciem. Nawet jeśli działa instynktownie, bardzo szybko, to bez pudła. Ma też świetną pamięć. Nie wszystkie komendy są wykorzystywane, a jednak powtórzone po kilku miesiącach nadal są wykonywane i to prawidłowo.
Praca z nim to sama rozkosz. Jest niezwykle chętny, aż się pali do pracy. Z radością przyjmuje wszelkie nowości, warto uczyć go nie tylko w czasie tresury. Przez te 3 tyg spacerów z nim nauczyłam go, wykorzystując jego naturalne zachowania, przynajmniej 5 komend, całkiem od niechcenia i bez wysiłku.
Szczerze mówiać on się tak zachowuje jakby wręcz oczekiwał jakiegoś wysiłku.
Poza tym, że jest karny i chętny jest też uważny, niemal skrupulatny w tym co robi.

No i jest jedną wielką miłością. :D Koocha domowników. Jakby się mu pozwoliło, to by zalixał z tej miłosci. Jest szalenie pozytywnym, wesołym towarzyszem, potrzebuje ludzkiej uwagi, ale jest na tyle samodzielny, że nie staje się męczący.

Sorgen - Wto Lip 29, 2008 22:48

Pitu przez znajomego i jego sukę poznałam trochę światek hovków i niestety hodowcy krzywo patrzą na ludzi którzy coś z psem robią w kierunku szkolenia np. obrony. Jest kilka osób które chcą hodować hovy użytkowe i są najzwyczajniej w świecie zakrzykiwane przez resztę. No i karygodne jest moim zdaniem wciskanie ludziom hova jako "to samo co golden ale zdrowsze" bo taki tekst z ust hodowcy słyszałam a potem nieszczęście może być bo jednak hovek goldenem nie jest i charakter ma ciut "cięższy". Moi rodzice zakochali się w tej rasie ale psa kupią w Niemczech bo tam łatwiej kupić szczeniaka po faktycznie przebadanych i wyszkolonych rodzicach. Przykre to ale prawdziwe.
Anonymous - Wto Lip 29, 2008 23:44

Sorgen napisał/a:
Jest kilka osób które chcą hodować hovy użytkowe i są najzwyczajniej w świecie zakrzykiwane przez resztę.
Może kiepsko trafiłaś. Ja spotkałam masę ludzi, właśnie przez hodowcę Nostro i wszyscy nakłaniali mnie do szkoleń, pracy z psem, nawet agility. Nigdy nie usłyszałam od hovawartowców, żeby pracę z psem ktokolwiek potępiał. Wręcz przeciwnie, wiecznie słyszałam, że to pies, który kocha pracę i jego użytkowość jest prawdziwa, faktyczna. Zresztą hodowcy powtarzali, xe to pies nie nadający się do mieszkania.
hefi - Śro Lip 30, 2008 08:39

psiak słodki....

a mnie rozwaliło zdjęcie z hodowli ;)
http://hovawart-animagus.com/miotn/a.jpg

Nasze maleństwo ma już 3 miesiące i tydzień :D

Każdy się nabiera na jej słodkie ślepka... Zaczarowała nimi całą rodzinkę ;)

Dagus - Śro Lip 30, 2008 18:53

dawno mnie tu nie było :) musze nadrobić zaległości z tego wątku :)
tymczasem fotki z ostatniego spaceru

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 19:40

hefi piękny pies, a jak to jest z charakterkiem u tej rasy? bo bardzo mi się podobały kiedyś "wizualnie", ale nasłuchałam się wielu nieprzychylnych wypowiedzi pod kątem charakteru :(

o i taka ciekawostka. cockelspaniele (tak to się pisze?) w anglii są psami.... policyjnymi! myślałam, że padne ze śmiechu jak zamiast owczarka niemieckiego zobaczyłam u boku policjanta taką puchatą kulkę. pracowałam na lotnisku, więc nie raz widziałam psy w akcji (wykorzystywano je do tropienia narkotyków) wzruszające to było z jaką radością wypełniały komendy właścicieli :serducho:

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 20:03

Cocker spaniele ogolnie lubia prace. A duzo ludzi kupuje je sobie jako pluszowa zabawke. Te psy kochaja las, spacery, uczenie sie.
hefi - Śro Lip 30, 2008 20:08

Cocker Spaniele są psami które uwielbiają robić "coś" :) nieważne czy to spacer czy ćwiczenie komend... Ogólnie mają bardzo żywiołowy charakter :) Wszystko byle nie nudzić się i bezczynnie nie leżeć -> no chyba że są zmęczone po ferworze zabawy :)
Niestety mają skłonność do chorób psychicznych...

Oli - Śro Lip 30, 2008 20:23

Z rudymi spanielami trzeba uważać na dobre wychowanie. Te psy lubią rządzić w domu i przez to mogą wszystkich terroryzować. Jednak to częsta "wada" psów myśliwskich. :wink:
Anonymous - Śro Lip 30, 2008 20:30

Olimpia napisał/a:
Z rudymi spanielami trzeba uważać na dobre wychowanie. Te psy lubią rządzić w domu i przez to mogą wszystkich terroryzować. Jednak to częsta "wada" psów myśliwskich.

a inne kolory nie? :>

jokada - Śro Lip 30, 2008 20:53

katasza napisał/a:
Olimpia napisał/a:
Z rudymi spanielami trzeba uważać na dobre wychowanie. (...)
he he :D
zawsze było wiadomo że rude jest wredne ;)

nawet mój kanapowy spaniel uwielbia pracowac
aportowac może w nieskończoność

myslałam o agility, ale cosik nam się plany życiowe zmieniają, i szukuje dośc daleka przeprowadzka, tak że będe na bierzaco weryfikowac plany
na razie skika sobie na ławeczki i inne murki ;)

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 21:28

jokada napisał/a:
he he
zawsze było wiadomo że rude jest wredne

No zapomnialam :twisted:

Dawaj foty Tobiego.
Bo sie w nim juz od dawna podkochuje 8)

Oli - Śro Lip 30, 2008 21:28

katasza napisał/a:
Olimpia napisał/a:
Z rudymi spanielami trzeba uważać na dobre wychowanie. Te psy lubią rządzić w domu i przez to mogą wszystkich terroryzować. Jednak to częsta "wada" psów myśliwskich.

katasza, psikus polega właśnie na tym, że inne umaszczenia spanieli nie wykazują tak dużej chęci dominacji. Wiem to nie tylko z książek, ale z doświadczenia znajomych mających spaniele (obecnie mam 6 znajomych spanieli, w tym 4 rude mające skłonności do dominacji).

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 21:33

A ja mam w rodzinie dwa cavaliery tricolory i jednego rudego.
A znajoma ma czarnego. I tylko jeden cavalier ma sklonnosc do dominacji ;)