To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

yoshi - Czw Lut 19, 2009 13:56

rozumiem, tylko się śmieje, to jest mikrus, znajomy ma samice ponad 2m i 20kg. Tak mówił, ja jej nie widziałam, ale nawet nie chce sobie tego wyobrażać... 10kilo na metr :shock:
Justka1 - Czw Lut 19, 2009 14:04

Piękny boaś :) .
Mangusta - Czw Lut 19, 2009 14:45

yoshi, szef ma boaskę 30kg, 2,7 metra.

piękne to Twoje maleństwo, w ogóle nie ma piegów, ciekawe jak się wybarwi :) ma pazurki odbytowe? bo jak nie to samica na bank...

a nasz schroniskowy salmon samczyk dzisiaj zrzucił wylinkę po zaledwie 4 tygodniach od poprzedniej :shock: a mała boaska zrzuciła drugą wylinkę po tygodniu... chyba im trochę tych wylinek narosło.

no i znalazłam kolejne dwa jajka gekonie.

a Czesio pierwszy raz przy mnie dzisiaj jadł! i zjadł mi trochę koperku z ręki a później był tak niesamowicie szczęśliwy że żałowałam że nie wzięłam aparatu by zrobić mu zdjęcie... miałam świeczki w oczach z radości :)

yoshi - Czw Lut 19, 2009 20:43

dziękuje :)

Pazurki? wiesz ja zawsze u gadów mam z tym problem, dla mnie to wszystko wygląda tak samo... :roll: Dlatego jak zrobi się cieplej, jadę z nim na określanie ;)

A mi to naprawdę obojętne, w sumie ;) ważne żeby dobrze się rozwijał ;)

no to zwierzaki u was naprawdę dobrze mają skoro wam jajeczka składają, wspaniale. a które geki wam takie niespodzianki robią?

Mangusta - Czw Lut 19, 2009 23:31

lamparty oczywiście, wachlarz sam siedzi więc nie ma z kim się mnożyć ;) pazurki są łatwo widoczne nawet u małych węży, albo można je wyczuć pod ręką. może daj fotę podwozia po prostu? jeśli dasz radę zrobić, wiem jak się toto wierci ;)
Grucha - Pią Lut 20, 2009 12:14

yoshi, genialny!!
yoshi - Pią Lut 20, 2009 13:51

dziękuje grucha :)

rodzicom, po pokazaniu nowego domownika, też przypadł do gustu ;) Myślałam że mi głowę ususzą ale cóż widać ze spokojem tolerują wszytsko co nie ma sierści :roll: Oprócz mamy, ona jest trochę nieszczęśliwa z powodu mieszkania z takimi zwierzakami :roll: :wink:

Mazok, pazurki to to chyba ma ale takie niewyraźnie strasznie, a czytałam że samiczki też je mogą mieć, właśnie niewyraźne, ale teraz się zastanawiam czy są niewyraźne z tego powodu że ja się nie znam czy z tego że są po prostu naprawdę niewielkie :lol1:

Szkoda że nie umiem tej metody z wyciskaniem, choć facet wyciskał przy mnie amura, jednak ja się w to bawić nie będę. :roll: Nie chce pokrzywdzić zwierzaka.

czytałam też o metodzie prześwietlenia, albo rtg, albo żarówka, podstawiłam węża przed żarówne ale za bardzo mnie to oślepiło hehehe żeby dojść do jakiś wniosków ;)

Postaram się zrobić jakieś zdjęcie, może popracuję nad tym póżniej, i zobaczymy czego twoje oko się tam wyszuka :) :)

W ogóle się przeraziłam.... boas szybko wyrośnie mi z terra przejściowego, dla mahonia też bym chciała jakieś większe. i sobie wymyśliłam w sumie fajny projekt :D przynajmniej mi się podoba... tyle że sama budowa - deski, szyby, korki, kable, termoregulatory będą mnie kosztować coś ok 400zł. Muszę wziąć się szybko za gromadzenie takiej kwoty :) Chociaż pól to rodzice mi resztę dołożą :roll:

konary z lasu- tu się zaoszczędzi... ale jakieś roślinki trzeba będzie wykombinować... ja sztucznych nie toleruję ;)

a projekt jest taki... że połączę dwa terraria ;) Na dole będzie 100x50x50 jako przejściowe dla boa, a później docelowe dla AmoreAmore, nad tym terra będzie zrobiona wnęka, a w wnęce będzie szuflada, - wysuwane terra dla mahonia, 100x50x30 :) )

Mangusta - Pią Lut 20, 2009 17:47

yoshi napisał/a:
konary z lasu- tu się zaoszczędzi... ale jakieś roślinki trzeba będzie wykombinować... ja sztucznych nie toleruję ;)
zaś boasy nie tolerują żywych...
yoshi - Pią Lut 20, 2009 18:47

eee, dobre się posadzi, zabezpieczy, w nie byle jakich miejscach, i będzie tolerował :wink: W przejściowym też ma roślinkę, momentami na niej przesiaduję, zobaczymy czy da radę :wink: Roślinka nie boas :wink:
Mangusta - Pią Lut 20, 2009 21:25

nasze schroniskowce ważą ledwo po parę kilo a nie wierzę żeby przy "łażeniu" jakiekolwiek roślinki dały radę.... przecież wąż ich nie obejdzie tylko rozwali jak leci.
yoshi - Pią Lut 20, 2009 22:23

eee.. jest wiele roślin, wystarczy dobrze dobrać, dobrze poszukać ;) I na pewno znajdzie się coś co oprze się boa ;)

Nie po to jestem na architekturze krajobrazu żeby nie umieć zaprojektować wnętrza terra węża ;) hehehehe łatwo się nie poddam to jest pewne

Ale docelowe dla boasa będzie dopiero po wakacjach, wtedy zobaczymy, najwyżej roślinek nie będzie, choć wierzę że mi się uda :wink: Na razie bardziej się martwię o to że roślinki przydało by się kupić już teraz aby miały szanse urosnąć do porządnych rozmiarów, a nie takie maciupkie, bo z takimi na pewno szybko się rozprawi ;) Ale na razie kasy, nic, a nic nie mam... :roll:

No i zobaczymy jak da rade w przejściowym gdzie roślinki też sie na pewno pojawią :wink:

pituophis - Sob Lut 21, 2009 11:06

W pewnej renomowanej czeskiej hodowli boa, w miocie supersalmon, trafiło się takie oto maleństwo:

http://konta.pirxnet.pl/~azazel/Reptile ... G_6226.JPG

Ciekawe, co z dalszym jego rozwojem. Bywały przypadki, że takie węże żyły nawet kilkanaście lat, niektóre inne mają po kilkanaście lat, i nadal żyją.

babyduck - Sob Lut 21, 2009 11:08

pitu link nie działa.
nezu - Sob Lut 21, 2009 11:42

Podejrzewam że chodzi o to biedactwo... :(

http://konta.pirxnet.pl/~...ny/IMG_6226.JPG

babyduck - Sob Lut 21, 2009 11:47

:shock: o rany