To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

wilczek777 - Pią Lut 07, 2014 23:20

Wydałam już miliard monet na bajery dla psa którego jeszcze nie ma. Zabawki, bajery, kenel a jeszcze trzeba będzie worek żarcia kupić, zaszczepić, obróżki dopasować, miski zmienić jak z szczenięcych wyrośnie...

Może i totalna głupota ale chcę mieć wszystko jak ten szczeniak przyjedzie. Wszystko i jeszcze trochę.

katasza - Sob Lut 08, 2014 00:24

Spoko, ja dwa miesiace przed odbiorem mialam klatke, tone nowych zabawek ( i tone Froda), kocyki, miseczki, gryzaczki, obrozke, smycz, scierki i plyn w spryskiwaczu do wycierania siuskow, a zapomnialam o karmie i cale szczescie hodowca dal mi sporo, wiec zdazyla dojsc...
wilczek777 - Sob Lut 08, 2014 10:28

katasza to jest takie szaleństwo jak z wyprawką dla dziecka o.0 szkoda tylko, że znajomi nie wpadają z "prezentem dla małej" przecie to też dziecko :P

Chciałabym znać absolutny must have żeby nie zaliczyć wpadki. Już teraz widzę, że mam milion zabawek gumowych i żadnej "twardej". Nie mogę sobie pozwolić na taki brak bo potem stworzenie odmówi brania do pyska rzeczy twardych! Mika wychowała się na mięciochach lekkich i ma efekt miękkiego pyska (fajne bo może bez problemu nosić listy co było naszą codzienną sztuczką "zanieś pani rachunki" - o taki uprzyjemniacz odbierania nieprzyjemnych wiadomości :P ) ale potrzebuje wielofunkcyjnego "pyska" więc nie będzie zmiłuj ;)

Podobają mi się nylabone ale 45 zł za zabaweczkę boli ;( Tyle to mam zamiar wydać jeśli ktoś będzie zamawiał Hol-ee Roller piłki.

Strasznie chcę tego psa rozpieścić bo Mika jako szczeniak miała zabawek mało ( kupowałam z kieszonkowych wyłącznie) i teraz mam takie niedosyt.

Aktualnie szukam piłki na taśmie i oczywiście jak już znalazłam to "towar niedostępny" :(

Nakasha - Sob Lut 08, 2014 12:52

Cytat:
żadnej "twardej". Nie mogę sobie pozwolić na taki brak bo potem stworzenie odmówi brania do pyska rzeczy twardych!

O bogowie, spokojnie. :D Moje nie miały twardych zabawek, a chętnie biorą do pyska wszystko. :P

Nawet jak zaliczysz wpadnę, to żaden problem, brakujące rzeczy się dokupi lub wymieni. Pies nie umrze przez tydzień bez twardych gryzaków. :D

Moja Shirka też czasami leży pod schodami. :)

wilczek777 - Sob Lut 08, 2014 13:01

Nakasha panikuję :D Szczerze się do tego przyznaję. Japro się łapie za głowę i tylko mina mu rzednie jak widzi jak pieniądze z konta topnieją. Ale siedzi cicho i w miarę dzielnie gryzie się w język przy moich wymysłach. To ja sponsoruję psa & gadżety on to stworzenie będzie karmił :P P

Znowu duszę ekscytację bo nie mam z kim dzielić się dobrą nowiną. Rodzice nie koniecznie cieszą się, że biorę na siebie kolejnego futrzaka, znajomi nie ogarniają jakim freakiem trzeba być żeby brać psa z tak daleka.

A ja się po prostu cieszę.

limomanka - Sob Lut 08, 2014 13:23

wilczek777, dziel się radością - tutaj same freaki :D
wilczek777 - Sob Lut 08, 2014 13:25

limomanka :serducho:

Czasami chciałabym, żeby freaki mieszkały w jednym mieście :P Ile psów do zabawy by miała sucz! A ile ogonów do głaskania przy herbatce by było :serducho:

PALATINA - Sob Lut 08, 2014 14:34

Nakasha napisał/a:
O bogowie, spokojnie. Moje nie miały twardych zabawek, a chętnie biorą do pyska wszystko.

A moje miały, a nie brały do pyska ani tych zabawek, ani w przyszłości niczego innego twardego (w sensie klucze, kamień itd.). :P

katasza - Sob Lut 08, 2014 15:23

mysle, ze nie ma co kupowac zabawek na zapas. najlepiej kupic z kazdego rodzaju po jednej (pluszak, gumowa, jakas twarda, sznur) i zobaczyc co pies najbardziej lubi.

Z doswiadczenia wiem, ze to ze czegos nie bierze do pyska, nie znaczy ze nie mozna go tego nauczyc ;)

wilczek777 - Sob Lut 08, 2014 16:42

katasza ja wychodzę z założenia, że każdy ma jakieś preferencje ale wszystkiego da się nauczyć. Liczę się z tym, że suka może nie przepadać za gumą ale zakładam, że przy pozytywnych wzmocnieniach niechęć do trzymania badziewia w pysku przejdzie na rzecz zabawy/smaczków czy co to tam będzie chciało :)
jokada - Sob Lut 08, 2014 18:47

Florka - dogoterapeutą :)

dumnam z niej bardzo 8)
królewna odsypia dzisiejszy egzamin, moj stresik na pewno ja zmęczył
no i myślenie ;) myślenie męczy :-P

katasza - Sob Lut 08, 2014 18:59

Jokada, co trzeba zrobic zeby pies zostal terapeuta? I jak to wszystko wyglada?
Nakasha - Sob Lut 08, 2014 19:17

jokada, gratuluję! :)

wilczek777, ooo jakby super wtedy było! Tyle psów do spacerów i szczurów do głaskania. :DD

wilczek777 - Sob Lut 08, 2014 19:21

jokada brawo! Gratulacje!

katasza na mojej uczelni ogłaszają czasem kurs dogoterapii dla człowieków ale dwa razy w ciągu dwóch lat za późno się dowiadywałam i kurs obok nosa mi przechodził. Wiem, że po takim kursie człowiek ma z głowy a pies musi mieć egzaminy powtarzane tak?

jokada - Sob Lut 08, 2014 20:23

katasza,
napiszę jak to wygląda u nas w Fundacji -
przede wszystkim pies musi przejść test predyspozycji,
czy w ogole sie nadaje, czy sprawia mu przyjemność praca z człowiekiem, bliski kontakt z człowiekiem
czy ma chęc współpracy nie tylko ze swoim przewodnikiem, ale i z innymi osobami
czy nie jest agresywni, do osób i innych psów - plusem jest jak jest przyzwyczajony i do innych zwierząt

potem szkolenie - ostatnio bylo zorganizowane dla Fundacyjnych wolontariuszy, do egzaminu przygotowywało sie 6 psów
ale wcześniej Tobiego szkoliłam we własnym zakresie

no i na koniec egzamin :)

W przypadku Florki, ta droga wyglądała trochę inaczej, po testach predyspozycyjnych została na podstawie obserwacji w trakcie zajęć dopuszczona do pracy warunkowo
(wtedy już pracowałam z Tobim)
Tak że Florka od skończenia roku regularnie bierze udziała w zajęciach
od jesieni bralismy jeszcze udział w szkoleniu, zeby dopracować trochę posłuszeństwa
i dzis rano zdałyśmy egzamin najlepiej z 5 podchodzących do niego par

Wiadomo - pies sam z siebie terapeutą nie bedzie - musi tez do pary byc przewodnik który ma chęc pracy z psem i robienia czegoś pozytywnego z ludźmi :)