O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
klauduska - Sob Gru 31, 2011 14:43
wuwuna, takie coś istnieje ? możesz pokazać jakieś fotki?
wuwuna - Sob Gru 31, 2011 15:50
Pyl napisał/a: | wuwuna, a jak to wygląda? |
klauduska napisał/a: | wuwuna, takie coś istnieje ? możesz pokazać jakieś fotki? |
proszę http://storage.canalblog....92/66373838.jpg
http://storage.canalblog....92/66373376.jpg
klauduska - Sob Gru 31, 2011 16:23
wuwuna, a kaptur to one czemu są? bo mają węższy pas na plecach? i jak to się zapisuje wtedy w takim razie?
ale to widać na pierwszy rzut oka, że to są husky, bo mają trójkąt na pysku.
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 16:31
wuwuna napisał/a: | btw. huskiego od blazeda da się odróżnić od 3 tyg. w połączeniu z rodowodem, ale przeważnie sam szczur wystarczy. |
a ja jeszcze raz spytam, bo ani w wątku ani na pw nie dostałam odpowiedzi, jak odróżnić husky od blazed mając do dyspozycji samego szczura (rodowód w razie potrzeby do wglądu)
Wuwuna po czym byś poznała czy to husky?
L. - Sob Gru 31, 2011 17:35
A w wieku 3 tyg wyglądała tak:
Cytat: | Óciecha - S,S, (jasny russian) blue, niest. berkshire + ukryty blazed? - rez. Majszczur

|
Jak wyjeżdżała ode mnie w wieku 5 tygodni plamki na nosie jeszcze nie było - bo własnie foty specjalnie przejrzałam. Jedyne co się zmieniło to berkshire w okolicy klatki piersiowej się powiększył.
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 17:58
L. napisał/a: | Jak wyjeżdżała ode mnie w wieku 5 tygodni plamki na nosie jeszcze nie było - bo własnie foty specjalnie przejrzałam. Jedyne co się zmieniło to berkshire w okolicy klatki piersiowej się powiększył. | Jak plamki nie było Była! Już na fotach z 28 lipca (ostatnia sesja u L.) widac delikatną plameczkę. Szczura przyjechała do mnie 29.lipca i kropkę już miała! Majszczur napisał/a: | Uprzejmie donoszę, że maleńka już u mnie. Jest cuuuuuudna !
... czemu nikt mi wczesniej nie powiedział, że ma pięknego białego piega za prawym nozdrzem
Żaden ukryty blazed tylko taka mała Merlin Monroe z ogonem | KLIK
Majszczur napisał/a: |
Terenia zaraz po przyjeździe z hodowli
|
Mając na uwadze to zdanie wuwuna napisał/a: | btw. huskiego od blazeda da się odróżnić od 3 tyg. w połączeniu z rodowodem, ale przeważnie sam szczur wystarczy. |
Ciekawa jestem opinii wuwuny czy i jak można było rozpoznać mając wybarwiającego się szczura (i podpierając się rodowodem), że to jednak nie będzie ukryty blazed berkshire tylko husky.
L. - Sob Gru 31, 2011 19:17
Majszczur, wyluzuj.. naprawdę, to tylko plamka. a ja też jestem ciekawa.
http://s890.photobucket.c...urrent=19-2.jpg
przed chwilą jeszcze tej plamki nie widziałam, dopiero teraz jak sie przyjrzałam zdjęciom to zauważyłam na tym cośniecoś, ale widać uznałam to za brud obiektywu lub cokolwiek innego. zdjęcia przeglądałam kilkanaście raz - mogłam nie zwrócić na to uwagi.
skoro tu plamka jest taka nikła to dzień wcześniej mogło jej nie być, a 2 dni później u Ciebie mogła być już dobrze widoczna. to nie czary.
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 19:51
L. nie spinaj się
pytam z ciekawości, a Ty cały czas odbierasz jak atak
Na zdjęciach ta plamka wyszła zdecydowanie mniej wyraźna niż była w rzeczywistości, a szczura (i rodowód) przecież miałaś w domu i widziałaś na żywo
Po prostu chciałabym się dowiedzieć czy można uniknąć takiej niespodzianki a Tobie też się taka dodatkowa wiedza przyda na przyszłość.
quagmire - Sob Gru 31, 2011 19:54
Off-Topic: | Ale skoro można odróżnić w 3 tygodniu, a szczura się wybiera jak ma 2, to nic to nie zmieni |
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 20:30
Off-Topic: | dla Ciebie nie zmieni, dla mnie tak. Będę wiedziała na przyszłość na co powinnam zwracać uwagę. Bo nadal chcę kupić blutka. Nie blue husky. Szczura wybiera się w 2. tyg ale zaliczka nie obliguje do kupna. Można zrezygnować, prawda? |
Anonymous - Sob Gru 31, 2011 21:24
Majszczur, oczywiście, że można zrezygnować i jeśli hodowla nie informuje inaczej, to zaliczka jest zwrotna.
Niamey - Sob Gru 31, 2011 21:28
Majszczur, jeśli Cię to pocieszy, to husky są bardzo rzadkie w hodowlach, niewielkie szanse, że kiedykolwiek jeszcze się natkniesz na kolejnego husky-niespodziankę.
Majszczur - Sob Gru 31, 2011 21:42
Niamey to że Terenia jest niezwykle rzadka, wyjątkowa, nietuzinkowa i w ogóle superszczur to wiadomo Widziałaś filmik z Terenią i Grandą? jak nie to zobacz Ale kolejnego z tej grupy barwnej chcę mieć realy bluta bluta.
Niamey - Sob Gru 31, 2011 21:44
Off-Topic: | idę obejrzeć |
wuwuna - Sob Gru 31, 2011 23:30
klauduska napisał/a: | wuwuna, a kaptur to one czemu są? | husky może się lączyć z większą ilością znaczeń, może być i na oszukanym selfie.
A hooded to pas ciągnący się od barków do ogona.
klauduska napisał/a: | i jak to się zapisuje wtedy w takim razie? | najzwyczajniej w świecie hooded husky.
Majszczur napisał/a: | a ja jeszcze raz spytam, bo ani w wątku ani na pw nie dostałam odpowiedzi, jak odróżnić husky od blazed mając do dyspozycji samego szczura (rodowód w razie potrzeby do wglądu)
Wuwuna po czym byś poznała czy to husky? | Majszczur, nie ma na to oczywistej odpowiedzi.
Określanie kolorów, znaczeń polega na wprawie, nie na regułkach.
Często fenotyp nijak się ma do genotypu i nic rodowód nie pomoże.
Patrząc na rodzeństwo twojej Óciechy i wiedząc, że jest husky ( bo w tej linii husky się niosą od jakiegoś już czasu) i wnikliwie to rozważając po kolorze wąsów można było określić ją jako husky, znając drzewo genealogiczne.
Ale dla nie wprawnego oka to nie do zauważenia wręcz. I powiem tyle, że w 90% przypadkach mało kto trafnie by ją określił.
Taki niuans znaczonych szczurów.
No i burmy i linie burmowe nie pojawiają się w wersji blazed, jedyne były w UK.
A jak wiadomo mamą była burma.
|
|
|