To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

smeg - Śro Sty 09, 2013 13:19

Obie karmy są bardzo dobrej jakości. Rat Complete ma sporo białka, dlatego nadaje się bardziej dla młodych szczurków, starszych nie karmiłabym nią na dłuższą metę ze względu na to, że za duża ilość białka źle wpływa na nerki. Ale oczywiście to jedno opakowanie, które masz teraz możesz jak najbardziej podać bez względu na wiek. XtraVital jest bardzo dobry i zdrowy, ale nie wszystkim szczurkom smakuje - najlepiej sprawdź, czy Twoim będzie podchodziła ;) Nie ma znaczenia, czy będziesz mieszać karmy, czy podasz najpierw jedną, potem drugą. Ja bym pomieszała dla urozmaicenia :)
Naciol - Sob Sty 12, 2013 23:33

Szukam i szukam i sama już nie wiem. Szukam jakiegoś granulatu, ale nie ze zbyt dużą ilością białka, bo w stadzie mam jedną starszą panią. Ktoś mógłby coś polecić? Kupowałam kiedyś chyba selective i wcinały dłuższy czas. Labofeed bym chętnie spróbowała, ale nie wiem, czy się znajdą dobre duszki do podziału. Jest coś jeszcze? Rat&Mouse Duo?
Cola - Sob Sty 12, 2013 23:35

Naciol, ja tam uważam ze rat's & mouse pro to najlepsza karma :)
AngelsDream - Nie Sty 13, 2013 01:17

Naciol, zawsze możesz odebrać od kogoś z Warszawy na spróbowanie.

Prawdopodobnie my zamówimy cały worek.

Cola napisał/a:
ja tam uważam ze rat's & mouse pro to najlepsza karma

To dobra karma, ale pod warunkiem uzupełniania jej o inne składniki, dla szczurów z tendencją bywa tucząca.

Naciol - Nie Sty 13, 2013 01:48

AngelsDream, tylko w Warszawie będę za miesiąc z kawałkiem. Ale jeśli się zachowa to byłabym bardzo chętna :serducho:
AngelsDream - Nie Sty 13, 2013 12:46

Naciol, zachowa na bank. :) Będę pisać na forum, czy jest i w jakiej ilości.
Bezsenna - Śro Sty 16, 2013 11:51
Temat postu: supreme science selective
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie na ten moment dostanę karmę supreme science selective (szczur, oczywiście :) ) w wersji 2 kg?

Od ponad roku jest to podstawowa karma moich ogoniastych (którą zresztą z czystym sercem mogę polecić). Do tej pory zamawiałam ją w zooplusie… a teraz kicha.
Na stronie nie ma, dzwonię na infolinię, a pan uprzejmie mnie informuje, że w systemie ma ten produkt oznaczony jest jako „sezonowy” :shock: . Nie ma go obecnie na stanie i nie wiadomo kiedy będzie. Szukam w necie, ale wujek google też mi jakoś nie pomógł :(

AngelsDream - Śro Sty 16, 2013 11:58

Bezsenna, to także nasza karma podstawowa i niestety... rezygnujemy. Nie znalazłam nigdzie.
Bezsenna - Śro Sty 16, 2013 12:29

AngelsDream, to mnie nie pocieszyłaś :( .
A możesz uchylić rąbka tajemnicy na co się przerzucacie?
Rat's & mouse pro?

Potrzebujemy czegoś kompleksowego (dla pewności no i z lenistwa oczywiście). Laboratoryjne u mnie nie przejdą. Już się gimnastykowałam ze skarmianiem. Nie będę się wygłupiać. Towarzystwo zamiast jeść, rozwleka mi to po kątach i bunkruje "na czarną godzinę" :roll:

pszczoła - Śro Sty 16, 2013 12:33

chyba żartujecie!!! ;( ;( ;(

[ Dodano: Sro Sty 16, 2013 12:34 ]
Bezsenna, chyba mogę polecić Vilmie z zooplusa.

Nie wiem, co ja teraz zrobię, szczury mi zostaną na samym labofeedzie :(

AngelsDream - Śro Sty 16, 2013 12:35

pszczółka, niestety nie.

Bezsenna, my na Labofeed oraz mieszanki ziół, warzyw i ziaren.

Bezsenna - Śro Sty 16, 2013 12:47

AngelsDream, dzięki za odpowiedź. Coś mi się wydaje, że to niestety właśnie to cudo było traktowane po macoszemu przez moje stado... ehhh...

pszczółka, zastanawiałam się wcześniej nad tą karmą, ale w opisie chwalą się, że karma zawiera "dużą ilość białka zwierzęcego". W składzie podana jest informacje: Składniki analityczne: Białko surowe 14.5 %.

quagmire - Śro Sty 16, 2013 12:48

Bezsenna, pszczółka, wypatrzyłam, że firma trochę zmieniła opakowanie i wielkość - z dotychczasowych 2 kg, na 1,5 kg. Liczę, że może jeszcze wróci do Zooplusa, ale nie jestem pewna.
Bardziej zdesperowani mogą spróbować zamówić z zagranicznych sklepów, ale obawiam się, że koszty przesyłki będą zapewne ogromne.

Bezsenna, 14,5% to dobra ilość dla szczurów. A białko zwierzęce jest łatwiej strawne i lepiej przyswajalne niż roślinne (za wyjątkiem białka sojowego).

Bezsenna - Śro Sty 16, 2013 12:56

quagmire, dzięki za info.
Za granicą nie szukałam. Tyle co dowiedziałam się z infolinii Zooplusa, że w sklepie niemieckim też nie mają dostępnej tej karmy.

Co do składu, tyle się o przebiałczeniu naczytałam, że na hasło "duża ilość białka" włączają mi się czerwone lampki :mrgreen:

quagmire - Śro Sty 16, 2013 13:00

Bezsenna, tu bardziej chodzi o reakcję alergiczną na nabiał. Uważać z nabiałem, a będzie dobrze.

Dobrze też nie podawać karmy, która ma ok 20% białka, ze względu na nerki.

Tu jest lista sklepów, które sprzedają produkty Supreme Petfoods: http://www.supremepetfoods.com/online-retailers/

Wystarczy sprawdzić, które przesyłają do Polski.
Tu piszą na przykład, że przesyłka do większości krajów UE od 7,99 funtów: http://www.petplanet.co.u...432&pf_id=61354
Może gdzieś nie zależy od wagi i da się zrobić większe zamówienie po rozsądnej cenie.

Edit. Wygląda na to, że do Polski jest +10.99 funtów za paczkę (jeśli dobrze rozumiem), więc dałoby radę się zebrać w więcej osób może i zamówić wspólnie - ale wcześniej może warto też się upewnić.