To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Myszki

idaa - Pią Wrz 05, 2008 22:23

Albo cyknąć fotki :wink:
Mohanah - Pią Wrz 05, 2008 22:49

Dokładnie Idaa najlepiej wszystko od razu zapisywać. Ja zawsze do małych podchodzę z kartką i długopisem :mrgreen:
Przed chwyceniem małych najlepiej poczekaj aż samiczka wyjdzie z domku, potem wyjmij domek razem z małymi a samiczce daj coś np. rurkę papierowa lub jakis przysmak żeby sie zajęła. Ręce dokładnie umyj a potem natrzyj mocno trocinami z klatki. Samica nie powinna wyczuć obcego zapachu. Wyjmuj małe jedno po drugim i od razu wszystko zapisuj. Te opisane odkładaj np w miseczke wyłożoną ręcznikami papierowymi. Jak skończysz wszystkie kluchy z powrotem do domku i domek juz zamkniety do klatki i od razu sie wycofaj. Staraj się by to trwało jak najkrócej.
Powinno być ok :mrgreen:

idaa - Sob Wrz 06, 2008 09:13

Przejrzałam maluszki. Mają już 8 dni. Wszystkie brzuszki wyglądają jednakowo. Żadnych kropek, czy czegokolwiek. O tak:

Nie znam się na tym. Ale czy to oznacza, że mam samych chłopców???????? ;(
Potem wkleję zdjęcia poszczególnych maluszków.

Anonymous - Sob Wrz 06, 2008 11:31

Cytat:
Potem wkleję zdjęcia poszczególnych maluszków.

Czekam w takim razie na pojedyńcze fotki,może ktoś znajdzie samiczkę mysią. :) Czy to możliwe,żeby było aż 11 samczyków :co jest?: bez ani jednej samiczki? :drap:

idaa - Sob Wrz 06, 2008 11:40

Mamuśka Mussli (czarna) i jej pomocnica Malutka:

No i kluseczki. Po kolei:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Ja się zapłaczę, jeśli faktycznie nie będzie żadnej samiczki ;( . A czy sutki, o których pisała Mohanah już powinny być widoczne? (8 dni)

Layla - Sob Wrz 06, 2008 11:42

idaa, a jak tam u myszek jest z odległością cewki od odbytu? Czy płeć u myszy zanim zejdą jajca rozpoznaje się tylko po sutkach?
idaa - Sob Wrz 06, 2008 12:01

Mohanah napisał/a:
Co do płci najlepiej sprawdzać po sutkach. Teraz będzie widać najlepiej. Samiczki maja sutki , samce nie mają.

:( Pytałam bardziej doświadczonych. Kurcze, tak bardzo chciałabym się mylić :( .

Matrix - Sob Wrz 06, 2008 13:34

A wkleję tu co znalazłam..Może Ci się przyda idaa (jaki rym :-P ) :)

http://www.myszy.info/viewtopic.php?t=721

http://myszy.net/rozroznianie_plci.htm

idaa - Sob Wrz 06, 2008 16:56

http://www.myszy.info/viewtopic.php?t=721
Tu napisali, że te sutki widać dopiero po skończeniu dwóch tygodni. A moje kluseczki mają dopiero 8 dni. To może jeszcze jest szansa na samiczki :oops: . Za to zaczynam się zastanawiać nad Malutką :lol:

sachma - Sob Wrz 06, 2008 18:44

3 i 9 położyły mnie na kolana :falover: az zaczynam myslec o posiadaniu myszek :doh: O_o
Mangalarga - Sob Wrz 06, 2008 19:42

Kluchy są prześliczne, jedna piękniejsza od drugiej :serducho: a numerek 6 przypomina bardzo mojego Mishę [*] ^^
Mam nadzieję, że szybko znajdą domy w odpowiednim czasie, jakbym nie miała myszora, sama bym chętnie wzięła ^^

Anonymous - Sob Wrz 06, 2008 20:20

Wszystkie piękne ale ten :falover: i może okaże się samiczką :huh2:
http://www.fotosik.pl/sho...d55b88c4231a01b

idaa - Sob Wrz 06, 2008 22:55

Sama nie wiem, jak ja się z nimi rozstanę :cry: . One tak ufnie mi dziś na rękę się pchały. A jaka akcja dziś była :lol: . Zmywam sobie gary w kuchni. Nagle słyszę, któryś klusek się drze :lol: . Lecę przerażona, bo myślałam, że po tych moich przeglądach Mussli malca morduje. A tu jeden po prostu z domku wypadł :lol: . Wyszła z domku mamuśka, złapała malca za ucho i wciągnęła do domku. I błoga cisza zapadła. Nie sądziłam, że takie maluszki potrafią tak głośno krzyczeć :doh:
nutaka - Sob Wrz 06, 2008 23:10

cudonosci :serducho:

6. :serducho:

idaa - Nie Wrz 07, 2008 14:32

U numerków 1, 4, 7 i 11 odkryłam kropeczki na brzuszku :mrgreen: :serducho: . Na razie po dwie za każdą przednią łapką i zaczątki trzecich. Więc na pewno to będą dziewczynki :serducho: . Poczekam do jutra i znów obejrzę. Może z myszkami tak jak z dziećmi, każde rozwija się w swoim tempie. Tylko miałam nadzieję na te "czekoladki" . Ale może jeszcze nic straconego. Kciukajcie, żeby samiczek było więcej. Niewykluczone, że panienki zostaną u mnie :kciuki: . Ależ one są już szybkie. Po prostu uciekaję jak szalone, a każde w inną stronę :lol: