O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
aneczka1-13 - Czw Gru 29, 2011 13:37
Jeśli matka była velveteen to mogły powstać rexo-velveteeny ale one chyba nie łysieją
quagmire - Czw Gru 29, 2011 13:46
Nie łysieją tak jak double-rexy. Masz pewnie doubla. Po dwóch rexach mogą być double, rexy i standardy. A double zanim zacznie łysieć wygląda jak rex (chociaż to, że jest double widać już zazwyczaj przed 5 tygodniem życia).
Małe rexy też czasami łysieją przy pierwszej zmianie futra, chociaż głowa wtedy raczej nie łysieje, a później wyglądają już normalnie.
RedHead - Czw Gru 29, 2011 17:48
Powiedzcie mi czy mam się czym martwić? Teoretycznie mogę mieć double rexa syjama. Szczurek wygląda jak na zdjęciu. Mam go 3 dzień i mogę powiedzieć, że szczur nie ma świądu ani zmian skórnych, wiec problemy dermatologiczne są mniej prawdopodobne. Generalnie włos ma słabo osadzony, co też może wynikać z bycia doublem. Przypomnę, że jego brat wygląda identycznie. Co o tym sądzicie?
http://imageshack.us/phot...7/dsc0140w.jpg/
http://imageshack.us/f/220/dsc0186zs.jpg/
nimka - Czw Gru 29, 2011 23:47
W którym momencie wychodzi u szczura "haskowatość"?
bo mi coś Plamka "siwieje", na łebku ma coraz bardziej szarą sierść, a i na ciele pojedyncze włoski jaśniejsze.
Ona ma teraz 8 tygodni. To czarny kapturek w teorii jest
Sam pyszczek (nosek) ma całkiem czarny, szarość zaczyna się na linii oczu i kończy się na potylicy.
wuwuna - Pią Gru 30, 2011 01:19
RedHead, nie wszystkie DR mają placki łyse, to sprawa indywidualna/liniowa.
Niektóre są pięknie łyse inne pięknie zarośnięte.
Poczekaj jeszcze chwile, aby się upewnić. Niektóre rexy łysieją późno.
nimka, początki jaśnienia mogą pojawić się w 5 tyg +/-
nimka - Pią Gru 30, 2011 01:55
wuwuna napisał/a: | nimka, początki jaśnienia mogą pojawić się w 5 tyg +/- |
a najpóźniej?
Jeśli do 7 tygodnia nie wyszły przejaśnienia to znaczy że to nie husky?
wuwuna - Pią Gru 30, 2011 02:46
nimka, niektóre husky mogą pozostać w 90% bazowej barwy. Nie ma reguły. Zależy to też od wielkości koloru.
Standardowo mogą i od 3 miesiąca jaśnieć, ale mogą prawie wcale. Mogą też w wieku 3-4 miesięcy być prawie białe (mówię o kolorach ciemnych jak black, agouty)
To wcale nie jest takie oczywiste.
nimka - Pią Gru 30, 2011 02:52
Ok Dzięki
To będę patrzeć czy jaśnieje bardziej czy nie
furburger - Pią Gru 30, 2011 11:50
nimka, moja haszczanka ma ponad rok a wyjaśniała w minimalnym stopniu trochę na pyszczku i dupce
quagmire - Pią Gru 30, 2011 12:02
nimka, ale jeśli Twoja szczura ma być kapturkiem, to musiałaby być bardzo ukrytym husky. Masz zdjęcie?
Edit. Obejrzałam w Twoim temacie. Nie wydaje mi się, żeby ona mogła być husky. Chociaż 100% pewności nie mam.
nimka - Pią Gru 30, 2011 14:27
No właśnie mi też się nie wydaje (głównie dlatego że ma cały pyszczek czarny, a nie biały ), ale jakoś tak szarzeć zaczęła na głowie ostatnio...
quagmire - Pią Gru 30, 2011 14:31
Może po prostu zmienia futerko, jak patrzę na jej ostatnie zdjęcia, to na 100% kaptur
klauduska - Pią Gru 30, 2011 18:56
nimka, no coś ty. Plamka to 1000000% kaptur
jeszcze husky od kaptura, to ja odróżnić umiem
wuwuna - Sob Gru 31, 2011 02:48
klauduska napisał/a: | nimka, no coś ty. Plamka to 1000000% kaptur | to prawda,
ale
to:
klauduska napisał/a: | jeszcze husky od kaptura, to ja odróżnić umiem | już nie.
Te dwie kombinacje mogą występować razem.
Pyl - Sob Gru 31, 2011 14:17
wuwuna, a jak to wygląda?
|
|
|