Archiwum - Psiaki vol. III
wuwuna - Nie Lip 27, 2008 17:53
KaRDii napisał/a: | Tak sobie przypomnialem, przeciez ludzia tez sobie kopiuje czlonki z powodu tradycji, np. takie obrzezanie i nie powiecie ze to jest sadyzm i okrucienstwo | Ale oni są nieuświadomieni.A Ty już wiesz i upierasz sie przy swoim.
Proponuje nie odpisywać na posty KaRDii'ego ponieważ,jak on nie rozumie to nic nie da sie zrobić.
KaRDii - Nie Lip 27, 2008 18:31
Ale jak to nie sa uswiadomieni? Oni nie mieli do czynienia z inna kultura? czy poprostu z topikiem "Psiaki vol. III" ?
Pozatym forum chyba sluzy do dyskusji nie, zwlaszcza jak sie znajdzie nowy watek?
Oli - Nie Lip 27, 2008 19:06
KaRDii napisał/a: | Pozatym forum chyba sluzy do dyskusji nie, zwlaszcza jak sie znajdzie nowy watek? |
Dyskusja polega na podawaniu argumentów, a Ty jak narazie jedyny argument podajesz "bo chcę/mi się podoba" i tak w kółko "ja, ja, ja"...
Mangusta - Nie Lip 27, 2008 19:08
Olimpia napisał/a: | i tak w kółko "ja, ja, ja"... | Off-Topic: | może ma niemieckie korzenie |
KaRDii - Nie Lip 27, 2008 19:16
Zaczalem sie w to bawic, poniewaz ktos musial wrzucic zapalke do skladziku prochu. No przepraszam ale kopiowanie u tej rasy uznaje za odpowiednie, a z "hodowla" to przeciez wiecie ze to jest ciezki orzech do zgryzienia. Suczka hodowlana, a pies rasowy - nie najgorzej to wyglada. Jesli mialo by byc wszsytko pieknie, trzeba wylozyc sporo pieniedzy na "swistek papieru" i czas na te wszystkie wystawy, a idea jest prosta - zeby poszerzyc rodzine
Offtopic:
No co? Lubie niemiecki
Oli - Nie Lip 27, 2008 19:37
KaRDii napisał/a: | Suczka hodowlana, a pies rasowy |
Hodowlana, a z jakiej hodowli? Rasowy, a pokaż mi jego rodowód?
Wiesz KaRDii, czekoladę też łatwiej ukraść ze sklepu niż za nią zapłacić...
KaRDii - Nie Lip 27, 2008 19:56
Hodowla kolo Lipiec Rejmontowskich, a swistek psa musialbym pozyczyc od sasiada, nie dlatego ze nie ma, ale troche to glupie: - po co panu rodowod mojego psa - na takie forum o szczurach zaloczyc xd
Mangusta - Nie Lip 27, 2008 20:05
ale ja jednej rzeczy nie rozumiem - ty ten rozród planujesz tylko z sąsiadem czy też konsultowałeś się ze swoimi rodzicami? bo nie jesteś pełnoletni i zapewne mimo że to sąsiad buli na utrzymanie (co też dla mnie jest bezsensowne) to te szczeniaki będą mieszkać u was i niewątpliwie narobią szkód.
KaRDii - Nie Lip 27, 2008 21:08
No oczywiscie ze rodzice podjeli decyzja z sasiadem, a mnie to cieszy bo kazde szczeniaki sa slodkie, a tak jak juz pisalem z tych szczeniat planujemy wziac na stalem 2 psy.
Wiesz sa hodowcy i wielbiciele psow... sasiad jest typu wielbiciela i jest podobnie jak ja ciekawy co ztego wyjdzie.
Mangusta - Nie Lip 27, 2008 21:48
Cytat: | Wiesz sa hodowcy i wielbiciele psow... sasiad jest typu wielbiciela i jest podobnie jak ja ciekawy co ztego wyjdzie. | są też ludzie myślący rozsądnie nad losem przyszłych zwierząt i tacy co rajcują się "małymi kuleczkami futra" a później ich nie obchodzi co sie z nimi stanie.
wuwuna - Nie Lip 27, 2008 22:11
KaRDii napisał/a: | sasiad jest typu wielbiciela i jest podobnie jak ja ciekawy co ztego wyjdzie. | rozmnażajac zwierzę rasowe,wiadomo co wyjdzie,a krzyżując jakieś mieszanki totalna niewiadoma
Oli - Nie Lip 27, 2008 22:51
KaRDii, czyli Twoja suka też ma rodowód? Co do tej paplaniny o hodowcach i miłośnikach, to osoby tu wypowiadające się w 99.9% są miłośnikami psów, jednak nikt z nas nie leci od razu rozmnażać swoich psów z psami sąsiadów...
L. - Nie Lip 27, 2008 23:00
KaRDii, wiesz co, ludzie własnie wykładają te grube pieniądze, jeżdzą, stresują się, robią wszystko tak, aby spełniało wymogi, chcą coś zrobic dla rasy, mają cele i ideały - a jest taki człowiek jak Ty (i widać też, że rodzice) który ma kaprys i zachciewajkę i zależy mu TYLKO na zrobieniu KASY i na zobaczeniu co wyjdzie.
Psujesz to nad czym ludzie z fachem, wykształceniem i pasją pracują.
Psujesz to dla własnego egoizmu.
[ Dodano: Nie Lip 27, 2008 23:05 ]
A poza tym jak sami hodowcy i miłośnicy CAO powiedzą Ci, że teraz w cale dużego poytu na tą rase nie ma.
Asaurus - Pon Lip 28, 2008 09:30
KaRDii napisał/a: | Dla mnie to jest azjata, czuje jej charyzmę, sile szlachetność i przywiązanie. Więcej mi nie trzeba. |
Najwyraźniej jednak ci trzeba jeszcze tych puchatych kuleczek...
KaRDii napisał/a: | Jeśli Darwin miał chociaż w części racje pisząc "o powstaniu gatunków", to jest duże prawdopodobieństwo ze szczeniaki odziedzicza najlepsze cechy. |
Jakbyś chociaż 5 minut poświęcił na podstawy genetyki to byś wiedział, że w praktyce większość cech jest dziedziczona co drugie pokolenie. Dlatego tak bardzo ważne jest aby znać przodków rozmnażanych zwierząt a nie tylko tą jedną parę. Jeżeli któreś z rodziców twojej suki było agresywne to pomimo tego, że ona jest spokojna i zrównoważona to jej dzieci mogą odziedziczyć po dziadkach tą agresję. Z wyglądem jest tak samo, mogą wyjść totalne potworki zupełnie nie podobne do rodziców. Im dłuższy rodowód czyli więcej znanych przodków tym większa pewność co wyrośnie z psów z miotu. W rodowodach nie chodzi o świstek papieru ale o te informacje i przewidywalność.
KaRDii napisał/a: | ludziom tez sobie kopiuje członki |
Ludzie ze swoimi członkami niech robią co chcą, tak samo pies jeżeli chce niech sobie sam ogon odgryzie, ale jeżeli decyzja jest niezależna od woli okaleczanej osoby/zwierzęcia to jednak jest nie fair. Chciałbyś aby ktoś wbrew twojej woli cię obrzezał ?
KaRDii - Pon Lip 28, 2008 10:00
Olimpia napisał/a: | KaRDiijednak nikt z nas nie leci od razu rozmnażać swoich psów z psami sąsiadów... |
Wpominalem ze za rok? czy to czasem nie jest 365 dni?
L. napisał/a: | który ma kaprys i zachciewajkę i zależy mu TYLKO na zrobieniu KASY i na zobaczeniu co wyjdzie. |
Mazoku napisał/a: | są też ludzie myślący rozsądnie nad losem przyszłych zwierząt i tacy co rajcują się "małymi kuleczkami futra" a później ich nie obchodzi co sie z nimi stanie. |
Robie to dla stada... zwierzeta takie jak psy to istoty stadne, pojedyncze jednoski najczesciej sa rozpieszczone i czesto maja wiecej egoizmu od wlasnych wlascicieli.
Asaurus napisał/a: | Jeżeli któreś z rodziców twojej suki było agresywne to pomimo tego, że ona jest spokojna i zrównoważona to jej dzieci mogą odziedziczyć po dziadkach tą agresję |
Suczka nie toleruje drobiu, nie pod wzgledem zywieniowym. Jesli jej ojciec polowal na ludzi dowiem sie tego u specjalisty.
Cytat: | Ludzie ze swoimi członkami niech robią co chcą |
Niemowlat sie o to nie pyta.
[/quote]
|
|
|