To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

Ninek - Pią Mar 06, 2015 17:39

Kolejna rasa z tej sekcji, która mi się podoba. Bo nagusy wielbię.

Ale pod względem psychiki pewnie byśmy się nie dogadali :P

Ebia - Pią Mar 06, 2015 23:07

Ten biały ibiza-podenco http://newsletter8.dogdot...troduction.aspx :serducho: :serducho: :serducho:
Oli - Nie Mar 08, 2015 02:49

Gdyby ktoś z Was lub Waszych znajomych szukał psa, który nie tylko dogaduje się z psami każdej płci, lubi koty, ale także pięknie dogaduje się ze szczurami, to taki jegomość jest u mnie na dt. ;) Gruber do adopcji. https://www.facebook.com/...&type=1&theater
wilczek777 - Nie Mar 08, 2015 17:57

Lecą finały agility teraz ;) Po 20 będzie Best in show :mrgreen:
Sorgen - Nie Mar 08, 2015 20:09

Po 21 naszego czasu :-P My rodzinnie oglądamy, nawet Deltka :lol:
wilczek777 - Nie Mar 08, 2015 20:41

Sorgen ja już po "ichnemu" liczę. Grupę Toy wygrał maltańczyk - i to jaki cudny! Od początku zwracała na siebie uwagę - ruchem, budową, kondycją włosa oh ah :P Nie lubię "zabaweczek" ale to było ładne coś :mrgreen: Czekam na best in show.

Hellwork po zabaweczkach mnie powalił! Bordery górą :D

Lavi - Pon Mar 09, 2015 09:54

Ech, muszę przerwać barfowanie Astro i przerzucić go na jakiś czas na suche. Zaczął mieć problemy z żołądkiem i marudzi okropnie na mięso, a niestety nie mamy u siebie możliwości kupienia mu wielu rodzai mięs, bo po prostu ich nie ma a jak są to kosmicznie drogie. Jedzie więc na kaczce, gęsi, kurze, wołowinie i wieprzowinie i albo się tym znudził albo nie wiem.
Stąd też moje pytanie do Was. Praktycznie od początku karmię go barfem, w hodowli i przez pierwszy miesiąc u nas jadł husse z jagnięciną. Jaką karmę mi polecicie? Czy jest na rynku coś z dobrym składem i w miarę przystępną ceną? Zależałoby mi na tym, żeby chrupy były wilgotne a nie suche całkowicie.
Przeglądałam też Alsy ofertę i wpadły mi te dwie karmy:

http://alsa-swiatpsow.pl/...wania_kg_-12_kg

http://alsa-swiatpsow.pl/...wania_kg_-12_kg

Myślicie, że są okej? Mają dobry skład? Nie mam pojęcia na co patrzeć w suchych karmach :roll:
A ta z płatkami pełnoziarnistymi z pewnością by mu smakowała, bo jak tylko sypię szczurom jedzenie to przybiega i wciąga wszystko, co mi na podłogę spadło. Uwielbia szczurze żarcie :lol:

A i jeszcze o dawkowanie chciałam spytać. Na dole jest podane dawkowanie i dla psów od 10kg jest do 165g. Ale to jest porcja dzienna czy porcja na jeden raz? Bo ciężko mi uwierzyć, żeby to była dzienna jak Astro zjada 450 g mięsa dziennie... Chociaż wiadomo, że sucha inaczej się przyswaja i inaczej zapełnia. Jestem skołowana :roll:

Lama - Pon Mar 09, 2015 10:33

Moja bździągwa na psim hasaniu:

I tak się znowu zastanawiam... Może jednak drugi rodezjan?:P

Ninek - Pon Mar 09, 2015 10:37

Lavi, chyba zawsze podawana jest dzienna porcja.

Nie myślałaś o zamawianiu jakichś ciekawszych mięs z jakiejś barfowej firmy? Co prawda nigdy nie wiadomo na 100% co w tym siedzi, ale w suchej karmie tym bardziej tego nie wiesz. Teściowie brata karmią swoje ONki (chyba w podobnym wieku co Astro są) głównie takimi gotowymi mielonkami i w sumie nie narzekają, tylko dodają więcej mięsa bo w tych miksach często jest pół na pół mięsa i kości.

Co do psiego wybrzydzania to próbowaliście go zwyczajnie przetrzymać? Pies podobno nie potrafi się zagłodzić, jeśli ma co jeść i jest zdrowy.

katasza - Pon Mar 09, 2015 12:39

Ja karmiłam psy aspolem i było ok. Tyle że tam jest duzo krwi, co mi pasowalo akurat.

Co do alsy to ostatnio na wystawie dostalam probki. Sklad wydaje sie fajny, Bluesowi smakuje i daje mu w formie nagrody. Jednak chrupki sa suche mocno.

Ninek - Pon Mar 09, 2015 14:04

katasza, duża ilość krwi to zaleta, bo sklepowe mięso jest odkrwawiane a krew to ważny element naturalnej diety. Psy chyba chętniej jedzą takie krwiste mięso, powinno mocniej pachnieć. Moje koty wolą bez krwi ale tak czy siak dostają suszoną do mieszanek.
wilczek777 - Pon Mar 09, 2015 14:11

Lavi droga karma jak na taki skład - ja bym nie kupiła. W karmie patrz na to żeby na pierwszym miejscu było mięso - najlepiej suszone. Fajne są karmy bez zbożowe bo to ogranicza badziewie które może uczulać ale są psy które produkty zbożowe przyswajają pięknie. Ja osobiście unikam kukurydzy i drobiu bo to najgorsze z mięs. Mięs będzie jadł duuuużo więcej niż suchego bo po wysuszeniu 450 gramów mięcha też nie zostanie dużo - karma przy okazji jest prasowana więc dużo mniej wychodzi tego. Ja parzę w tabelkę i na początku się sugeruję a potem zmniejszam/ zwiększam zależnie od psich potrzeb.
Co do gardzenia barfem to bym nie panikowała. Teoretycznie raz w tygodniu powinna być głodówka a mało kto ją robi. Daj mu z 2 dni i wróć do normalnych posiłków. Może przejadł się ? Może coś jest nie tak - obserwuj. Nes przeszkadzała jedna malenka wątróbka na pół kilo mięsa na tyle, że nie jadła tydzień ;)
Lama jestem za drugim :D

Sorgen - Pon Mar 09, 2015 14:23

Ja chyba trafiłam wreszcie na karmę na której zostaniemy dłużej. Delta aktualnie je Brit Care łosoś z ziemniakami. No i muszę przyznać że jest duuużo lepiej niż na TOTW. Kupy zwarte, zazwyczaj jedna dziennie, sierść ok zwłaszcza biorąc pod uwagę że właśnie się kłaczy. W uszach czysto, oczy czyste, gruczoły ok (na każdej innej karmie miała ciągle zatkane), nie drapie się, nie ma syfolągów na ryju, brak bąków :shock: dawkowanie super małe i suce serio wystarcza, parametry krwi na chrupach ok (poza limfocytami ale to akurat diagnozujemy i na 100% nie jest to winą karmy), wapń i fosfor w normie i w dobrych proporcjach a praktycznie niczym więcej jej nie dokarmiamy. Zdecydowanie najtaniej jest na allegro, my trafiliśmy na promocję i wyszło nam niecałe 10 zł za kilo. Chrupki mocno tłuste, małe (u nas to lekka wada bo jednak Delta ma ryja wielkiego ale i tak ładnie gryzie a nie łyka), zapach wyczuwalnie rybi ale nie jakiś mega intensywny. Suczydło je chętnie (to też raczej się nie zdarzało często), trzyma ładnie wagę i energii jak na nią to ma sporo ;)
Delta na tym zostanie tak długo jak się da, najwyżej smak zmienimy. Drugą sukę też planujemy na tych chrupkach trzymać o ile jej służyć będą. Przetestowałam już dziesiątki karm, praktycznie co 30 kg. było coś innego i wreszcie trafiłam.

jokada - Pon Mar 09, 2015 14:29

Ja od dłuższego czasu mam psy na zwykłym Brit light,
i po próbach z innymi - i tani, i kupy najporządniejsze po nim, i chrupki takie że psy gryza a nie łykają
nie jest to wysoka półka, ale przynajmniej nie ma po tym sensacji...

Sorgen - Pon Mar 09, 2015 14:49

Ja już doszłam wreszcie do tego że nie ma co tak ekstremalnie patrzeć na składy. Delta np. po Acanie bez zbóż prawie wyszła z siebie tak ją wszystko swędziało, przy TOTW było ok ale tylko ok w sumie porównywalnie jak np. na Josera Optiness. Zwykłego Brita Premium też jadła i było ok, tak samo jak na Royalu dla hodowców, Purinie Pro Plan, Regalu, Markusie, Lukullusie i całej masie innych. W sensie było bez dramatu ale np. miała łupież lub syf w uszach i oczach. Od jakiegoś czasu unikam karm z kukurydzą bo mam wrażenie że przy kukurydzy ma zawalone uszy bardziej i takie "śpiki" w oczach.
I mam wrażenie że nie ma co cudować jakoś ekstremalnie, jak pies je, nie pierdzi, nie sra mega często i na miękko, nie drapie się i nie sypie kłakiem jak wściekły to jest ok. I czy w chrupku będzie 20 czy 25 % mięsa to już większego znaczenia nie ma. Trochę otrzeźwiałam jak zaczęłam rozważać karmy kosztujące tyle na miesiąc ile na siebie na jedzenie wydaję ;)