Zachowanie, psychika i oswajanie - Co gryzą i niszcza szczury? Dlaczego?
Ever - Nie Sie 26, 2012 07:42
wilczek777, Szczurów nie zrozumiesz
Moje pogryzły mi słuchawki do mp4, kołdrę, wszelkie poduszki tzw. ozdobne (jaśki), pościel, jak wchodzą za łóżko to gryzą jego tył (niedawno odkryłam), nagminnie gryzą koszyki i odgryzają zaciski do kabli na których wisi większość rzeczy w klatce (jak im coś nie pasuje, to w noc przegryzą tyle, że połowa koszyków dynda na jednym zacisku).
Kasik - Nie Sie 26, 2012 08:08
Ever napisał/a: | i odgryzają zaciski do kabli na których wisi większość rzeczy w klatce (jak im coś nie pasuje, to w noc przegryzą tyle, że połowa koszyków dynda na jednym zacisku). | Hahaha, skąd ja to znam Rupert jest w tym mistrzem, potrafi odgryźć opaski z takich miejsc, że mnie to zawsze fascynuje, jak on to robi
wilczek777 - Nie Sie 26, 2012 12:11
Ja miałam hamaki na zaciski a potem na haczyki metalowe. W obu przypadkach kiedy chłopakom się nudziło odgryzały... materiałowe zaczepy!! Po co się męczyć jak można odgryźć to to miękkie i już? Rano człowiek patrzy a cały szczurzy raj wygląda jak po tajfunie. Wredne PAszczury heh. Moje i tak bardzo mało strat robią ale jak już coś wybiorą to katastrofa (pościel etc to dla mojej mamuśki wyrok na szczury). Na szczęście z wiekiem w ogóle nie interesują się takimi rzeczami. Ostatnią rzeczą jaką wżarły szczury (uff nie moje) była skórzana kurtka mojego narzeczonego. Jego Czarny paskud usiadł sobie w fałdkach kurtki i wygryzł parę eleganckich dziur. Raczej nie da się naprawić... Ładna sumka poszła w piss..
Ever - Nie Sie 26, 2012 13:10
wilczek777 napisał/a: | Rano człowiek patrzy a cały szczurzy raj wygląda jak po tajfunie. |
Bo one sobie ten raj ulepszają... po swojemu!
wilczek777 - Nie Sie 26, 2012 15:05
Tak tak... lubię dźwięk spadającego szczura o poranku!
W momencie kiedy na 4 zaczepy 3 są odgryzione a w środku siedzi szczur i oczywiście kolejny chce dołączyć - może być bardzo ciekawie.
Btw. Moje szczuraki lubią gryźć mnie - tzn palce, noc i oczywiście opuszki palców mojej mamci która nauczyła ich żreć cuda przez kraty -.-'
Myslicielka - Pon Sie 27, 2012 20:42
Urok szczura z pozaklatkowym adhd? Nie ma czasu na żarcie niczego
No chyba, że trzymasz w palcach świeżo gotowaną kukurydze.. moze o palce zaczepić
szczurowata - Śro Sie 29, 2012 11:27
wilczek777, ja tez mam drewnianą podłogę w dużym pokoju, ale się nią nie interesują. Wolą mój, bo są listwy, i tak duużo półek do wspinania..jak fajnie się z nich spada.
Myslicielka - Śro Sie 29, 2012 18:33
szczurowata,
Oj fajnie się spada..
Ale nie jest tak źle.. rodzeństwo ma chomiki.. to są kaskaderzy
Ever - Czw Sie 30, 2012 13:05
szczurowata - Czw Sie 30, 2012 14:07
Myslicielka, no ba!, spadanie to najlepsza część, a później znów na górę, co z tego, że pańcia macha palcem, i delikatnie zabiera, próbuje zająć czymś innym, itp.
Ariska głównie dąży do tego, żeby mi przemeblować na tych półkach, i to co jest "blee" pozrzucać
Agniesha - Pią Sie 31, 2012 21:17
Ja mam u siebie ceglany fragment ściany, jak Freddie go uwielbia! A że obok jest ukośna ściana to jak nie chce mu się wspinać dalej to po niej zjeżdża.
Mam gdzieś filmik gdzie jest kawałek tego wspinania, muszę kiedyś wrzucić
Co do gryzienia, to oprócz tego że WSZYSTKO to co jeszcze?!
xD
szczurowata - Sob Wrz 01, 2012 09:05
O, zapomniałam napisać - ostatnio przy zmianie ściółki odkryłam pewną mroczną tajemnice Arisy.
Na dole, w domku, w ściółce etc, znalazłam "listki" kaktusa mamy, który jest na parapecie, niedaleko klatki
smeg - Sob Wrz 01, 2012 09:56
szczurowata, wiele roślin doniczkowych jest trujących dla szczurów, nie powinny stać blisko klatki ani w pomieszczeniu, w którym szczury mają wybieg. Najlepiej dowiedz się dokładnie, co to za kaktus.
szczurowata - Sob Wrz 01, 2012 11:58
smeg, ona go nie zjadła, bo widziałabym. Były całe "listki", ale ona na nich spała, dosłownie zrobiła z nich sobie gniazdko. Odkąd znalazłam je w klatce, Arisce nic nie było. Je, pije, bawi się, kał ma normalny.
Postaram się dowiedzieć jaki to kaktus, w necie poszukam, bo mamy teraz w domu nie ma.
smeg - Sob Wrz 01, 2012 12:04
No i najlepiej zabierz go z pomieszczenia, jeśli okaże się trujący, bo jeśli nawet teraz nie zjadła, to w przyszłości może zjeść, ona albo przyszły szczurek
|
|
|