O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Pyl - Wto Gru 13, 2011 14:35
Off-Topic: | waste, my też się cieszymy, że tu jesteście. Bo najważniejsze jest, żeby następnym razem wiedzieć lepiej/więcej i unikać błędów. A decyzja o uśpieniu części miotów jest strasznie trudna, ale ze względu na dobro Czarnej i maleństw cieszę się, że ją ponownie podjęliście. Nie miałam serca jej sugerować, ale jak przeczytałam o 17-tce...
Może załóżcie swój watek w "Waszych szczurach"? Będzie można tam śledzić losy Waszych dziweczynek. |
nezu - Wto Gru 13, 2011 16:27
Ja może sprostuję, tak obok tego co dziewczyny napisały o sklepach.
Double rex są RÓŻNE, widziałam i takie jak ten maluch ze zdjęć waste (dorosłe młode), więc w razie czego wet się przyda, ale wcale niekoniecznie musi oznaczać że znajdzie jakąś nieprawidłowość.
Nie każdy double wygląda jak szczeciniasty fuzz. Naprawdę.
Kiedy miałam u siebie double to też miały różny stopień łysienia. i w wieku szczenięcym i w dorosłym.
nimka - Wto Gru 13, 2011 20:38
wuwuna napisał/a: | nimka napisał/a: | a chcę wiedzieć jakiego szczura wybieram | tego to mogłabyś się dowiedzieć biorąc JEDYNIE rodowodowego zwierzaka.
U kundelków nikt ci tego nie powie zanim nie skończą -/+ 2 tyg. A i to wątpliwe. Bez przodków, wiedzy, prawie nierealne. |
Hehe, niejasno się wyraziłam
Ja nie chcę szczurka rodowodowego. Chcę kundelka z adopcji. Konkretnie (jako że mam już 4 szczury i nie potrzebuję brać czegokolwiek co się nawinie na szybko "bo mój szczur jest sam") chcę dumbo w jasnych barwach (właściwie obojętnie jakich, czyli może być cały biały, może być syjam, może też być jasny brąz, szary, niebieski) i dodatkowo jeśli będzie rex albo velveteen to będzie to dodatkowa zaleta (bo takiego szczura szukam).
To jest absolutnie mój wybór że uparłam się właśnie na szczura z adopcji a nie z hodowli
CZYLI (bo moje pytanie brzmiało: kiedy u kundelków widać już umaszczenie) odpowiedź brzmi: w wieku 2 tygodni, tak? Czyli znaczenia syjamskie bądź himalayan (tzn. ciemniejszy pyszczek i dupka) będą także dla niewprawnego obserwatora (czyli mnie ) widoczne po 15 dniu życia szczura?
No i kolejne, bo się chyba nie zrozumieliśmy: biały szczur po rodzicach w innych kolorach MOŻE MIEĆ potomstwo w kolorze innym niż biały? Biały nie jest dominujący w przypadku szczurów? Gdy oboje rodzice są biali, szczury także TEORETYCZNIE mogą być w innych kolorach niż biały, czy wszystkie będą białe ponieważ biały jest dominujący i ujawnia się u całego potomstwa dwóch białych szczurów?
Czy jest może gdzieś w internecie jakaś praca/artykuł/opracowanie/cokolwiek o dziedziczeniu koloru sierści i oczu u szczurów? - wtedy bym sama sobie doczytała i nie zadawałabym głupich pytań szukałam takiego opracowania, ale nie znalazłam...
Kasik - Wto Gru 13, 2011 20:45
nimka napisał/a: | Czy jest może gdzieś w internecie jakaś praca/artykuł/opracowanie/cokolwiek o dziedziczeniu koloru sierści i oczu u szczurów? - wtedy bym sama sobie doczytała i nie zadawałabym głupich pytań szukałam takiego opracowania, ale nie znalazłam... |
na forum przecież są tematy o genetyce...
Noxa - Wto Gru 13, 2011 21:39
nimka- ja nie wiem jak to dokładnie jest u szczurów, ale generalnie w genetyce jest tak że kolory jasne są recesywne, więc żeby osobnik był jasny musi mieć dwa allele które odpowiadają kolorowi właśnie recesywne. Z tego wynika że jeżeli oboje rodzice są jaśni, to ich dziecko też będzie jasne, bo żadne z nich nie może mieć alleli dominujących (;
nimka - Wto Gru 13, 2011 23:11
Noxa napisał/a: | nimka- ja nie wiem jak to dokładnie jest u szczurów, ale generalnie w genetyce jest tak że kolory jasne są recesywne, więc żeby osobnik był jasny musi mieć dwa allele które odpowiadają kolorowi właśnie recesywne. Z tego wynika że jeżeli oboje rodzice są jaśni, to ich dziecko też będzie jasne, bo żadne z nich nie może mieć alleli dominujących (; |
No to już rozumiem
Tzn. wiem jak jest u innych organizmów, ale w przypadku białego szczura z ciemnymi oczami (czarne lub dark ruby) nie jest to tak do końca oczywiste ze względu na to, że taki szczur nie jest albinosem (miałby wtedy także czerwone, czyli bezbarwne, oczy).
Dzięki za linka, poczytam
Noxa - Wto Gru 13, 2011 23:21
Za kolor włosów i za kolor oczu odpowiadają inne allele, więc dziedziczenie zachodzi (względnie) niezależnie (;
Kasik - Wto Gru 13, 2011 23:30
Noxa, ale albinizm jest cechą dotyczącą jednocześnie sierści i oczu przecież. Więc tu jest zależność. I nimka ma rację, albinos nie będzie miał oczu ruby - jeżeli biały szczur ma oczy ruby znaczy to, że niesie jakieś barwienia.
Niamey - Wto Gru 13, 2011 23:57
wszystko zależy od tego czy te szczury są "białe" w ten same sposób" tzn. czy za rozjaśnienie odpowiadają te same mutacje czy inne. Ciemny kolor widać jeszcze przed ofutrzeniem, więc w przeciągu kilku dni powinno być wiadomo, ale raczej jest duża szansa, że będą jakieś jasne maluchy.
nimka - Śro Gru 14, 2011 00:44
Na razie (tak napisała mi właścicielka szczurków ) wszystkie maluchy z tego miotu są różowe (więc nie widać na nich nic ciemnego), a urodziły się tydzień temu, więc myślę, że jakby miały być przykładowo w łatki, to na 100% już by to było widać. Jestem umówiona na oglądanie na żywo miotu jak będą miały ok. 3 tygodnie. Jestem strasznie ciekawa jakie będą maluchy
Noxa - Śro Gru 14, 2011 08:55
Kasik napisał/a: | Noxa, ale albinizm jest cechą dotyczącą jednocześnie sierści i oczu przecież. Więc tu jest zależność. I nimka ma rację, albinos nie będzie miał oczu ruby - jeżeli biały szczur ma oczy ruby znaczy to, że niesie jakieś barwienia. |
Ja pisałam generalnie o jasnych odmianach, nie tylko o albinosach. A wszystkie odmiany jasne, bądź rozjaśniane (typu Chocolate) są recesywne (; A odnośnie tego ze kolor oczu i włosów często dziedziczony jest w "pakiecie"- nie do końca jestem pewna, ale wydaje mi się że tu było tak ze odległość między genami warunkującymi te cechy jest niewielka i zachodzi dziedziczenie sprzężone, niezgodnie z II prawem Mendla- dlatego zaznaczyłam że "względnie" niezależnie (; (ale oczywiście mogę się mylić )
Pominęłam jednak to co napisała Niamey a co jest dość ważne- u szczurów za rozjaśnienie sierści i oczu odpowiadają różne mutacje genowe, co utrudnia sprawę szczególnie jeśli nie znamy przodków
W każdym razie- trzymam kciuki za nimkę, żeby się okazało że w miocie będzie jej wymarzony jasny dumbolec
L. - Czw Gru 15, 2011 20:39
nimka, a właśnie, że łatki pojawiają się najpóźniej. poza tym nagorzej je widać na jasnych szczurach. jak masz beża czy champana to łatki zauwazysz dopiero jak się ładnie ofutrzy. chyba, że ktoś ma już wprawione oko to może troche wczesniej.
Niamey - Czw Gru 15, 2011 21:16
Off-Topic: | L., ale chyba chodzi o takie czarno-białe łaty, bo nimka po prostu chce jasnego szczura, więc łaty na beżu czy szampanie, pewnie nie będą jej przeszkadzać |
nimka - Czw Gru 15, 2011 22:15
Dokładnie. Chodziło mi o ciemne łatki
Jasne mogą być (choć bym wolała już trzeciego beżowego szczura nie mieć dwa wystarczą - i tak ich czasem nie rozróżniam, jak leżą gdzieś w koszyczku zwinięte).
Tzn. ciemne łatki też są ładne, ale jeden czarno-biały łaciatek mi wystarczy, wolałabym teraz całkiem świadomie wziąć jakiegoś jasnego szczura.
RedHead - Śro Gru 28, 2011 10:43
Jaką sierść ma duoble rex zanim zaczną pojawiać się łyse place? Możliwe jest, że sierść przypominała odmianę velveteen? Mam 6 tygodniowego szczura którego sierść przypomina velveteen z wyjątkiem głowy która jest łysa, wibrysy są kręcone. Wiem, że jego ojciec był rexem, matka mogła być rexem albo velveteen. Pomyślałabym, że ze szczurkiem jest coś nie tak ale jego bracia byli łysi dokładnie w tym samym miejscu, siostra natomiast była normalna. I'm lost...
|
|
|