Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
zuzaaanna - Śro Sty 25, 2012 00:12
mieszanka należy do firmy Versele-Laga (prestige premium), ale jest to jakiś nowy skład, którego nie ma jeszcze na rynku Polskim tak normalnie. Chyba, że sprzedawca mnie okłamał Ważne, że moim szczurkom smakuje
Kasik - Śro Sty 25, 2012 00:39
zuzaaanna, ale jakaś nazwa? A czy to nie przypadkiem VL zero, Rat&Mouse, albo Rat crispy? http://www.versele-laga.c...ucts/result.jsp tu sa wszystkie produkty VL.
JolkaB - Wto Kwi 03, 2012 08:56
A ja się przyczepię tych kolorków w karmie/granulacie.. właśnie mnie one irytują jak mało co bo mam świadomość, że jakiś osioł jeden z drugim wymyślili, że głupiego ludzia nabiorą, że jak dadzą granulki trzy kolorowe to ludzie kupią, bo przecież takie urozmaicone... guzik prawda! liczy się skład granulatu a nie kolor! Więc ja z Rat Complete jestem mega zadowolona... a kolorowe mnie irytują bo wiem, że ten kolor jest "dla mnie" żeby mi wode z mózgu robić....
Martynka - Pon Kwi 16, 2012 07:31
Ja na początku kupowałam Vitapol dla szczurów i był zjadany ale teraz mam karme Versele-Laga Rat Nature i dostałam w " spadku " karme po chomiku to mieszam obie i też sa zjadane ale w większości te małe ziarna znikają niż te duże kawałki .. nie wiem , może te duże nie smakują zbytnio?
unicorn - Wto Lip 10, 2012 16:50
A ja polecam karmę Supreme Science - Selective Rat. :3 Karmę kupuję przy okazji robienia zakupów w zooplusie. http://www.zooplus.pl/sho...gryzonie/152428 Z karm, które wypróbowałam: VL rat complete, Beaphar Care+, VL rat nature, Reggie Rat, Beaphar XtraVital, (możliwe, że było coś tam jeszcze, a nie pamiętam), właśnie ta karma najbardziej im smakuje. Kończymy właśnie drugi worek i nie zaprzestanę, bo chociaż nie najtańsza (49,80zł - 2kg na zooplusie) warta swojej ceny! Na szczęście ja przy 4-szczurowym stadzie mogę sobie na nią pozwolić, co ok. dwa miesiące. Szczury są nią zachwycone!
Skład w 25g (dziennym zapotrzebowaniu szczura):
86kcal - 100%
- białko 14%
- tłuszcz 4%
- włókno 4%
zalety:
- smakuje szczurom
- zapach
- nie tuczy
wady:
- nie opłacalna dla osób posiadających duże stado
- jednorazowo otwierane opakowanie w karmie 2kg (350g zamykane tak jak rat complete)
Także polecam.
Kasik - Wto Lip 10, 2012 19:11
Off-Topic: | unicorn, Ty masz samiczki? Jakim cudem karma starcza Ci na tak długo? Wychodzi 33 gramy dziennie, na 4 szczury to strasznie mało mi się wydaje. |
unicorn - Wto Lip 10, 2012 21:03
Off-Topic: | Kasik, kończą drugi worek w ok. 2 miesiące. Chociaż faktycznie - jest to trochę napisane dwuznaczne z mojej strony, zwracam honor - jeśli o to chodziło. Oprócz granulatu mają Timę, więc głodne nie chodzą |
zoppo27 - Czw Lis 08, 2012 08:25
Hej, ja od roku moje dwa maluchy karmie Rat Nature wymieszanym z mixem orzechowo owocowym i musli. Parę razy w tygodniu chłopaki dostają surowe warzywa i owoce oraz produkty mleczne typu śmietana, jogurt. Dla młodszego (Maluszka) dieta najwyraźniej służy, bo wygląda cudnie zdrowo i pulchniutko ale starszy Kiwuś ostatnio schudł i ma słabe tylne łapki Je stojąc na wszystkich czterech. Co w związku z tym polecacie, co będzie mógł zjeść, ew. wylizać nie trzymając w łapkach?
Kasik - Czw Lis 08, 2012 08:41
zoppo27 napisał/a: | dieta najwyraźniej służy, bo wygląda cudnie zdrowo i pulchniutko | Nie powiedziałabym, że pulchny szczur to zdrowy szczur nadwaga i otyłość to bardzo obciążające schorzenia...
Starszego szczura możesz karmić gerberem i kaszką sinlac, ale przede wszystkim koniecznie idź do dobrego szczurzego weterynarza.
zoppo27 - Czw Lis 08, 2012 09:02
Właśnie z tym jest problem, bo od niedawna z moim psem i szczurciami mieszkam w Danii Mój chłopak właśnie próbuje znaleźć jakiegoś porządnego szczurzego weterynarza.
A Maluszek wygląda tak i nie powiedziałabym, że jest otyły, po prostu cudny http://forum.szczury.biz/album_page.php?pic_id=222
smeg - Czw Lis 08, 2012 10:39
No, otyły nie jest, ale i tak nie powinnaś dosypywać orzechów do karmy (są dość tłuste i alergizują, wystarczy ta niewielka ilość, która jest już w karmie) ani ludzkiego musli (jest słodzone, szczury nie powinny dostawać cukru poza tym, który jest w owocach). Śmietana jest wykluczona, chyba że musisz podać leki i musisz czymś zamaskować ich smak. Jogurt naturalny można podawać, ale raczej młodym szczurkom, starszym należy ograniczać ilość białka, bo obciąża nerki.
Żeby podtuczyć starszego szczurka możesz mu podawać Sinlac i gerbery owocowe (raczej nie mięsne ze względu na białko), a także nutridrinki (do kupienia w aptece, trzeba zamrozić w woreczku do lodu).
Niamey - Czw Lis 08, 2012 14:13
smeg napisał/a: | ani ludzkiego musli | chyba że jest to musli bez cukru
zoppo27 - Czw Lis 08, 2012 21:34
To mi się dostało... ale baaaardzo dziękuję za porady.
W aptece kupiłam cały czteropak (nie sprzedawali pojedynczych) Nutridrinków bananowych (mam nadzieję, że za smak mi się nie dostanie ), a teściowa zrobiła kaszkę bezglutenową, duński odpowiednik Sinlacu, bo takowego nie znalazłam na miejscu. Kiwuś się najadł, chociaż na początku chyba trochę się zniechęcił, bo stracił równowagę i całym pysiem wpadł do jedzonka Na szczęście udało mi się przekonać go, że to pyszne jedzonko. Zjadł połowę i poszedł spać do domku
Jeszcze raz dziękuję za bezcenne rady. Trzymajcie kciuki za mojego ogonka. Oby doczekał swoich drugich urodzin, bo to już za miesiąc
Martini - Czw Lis 08, 2012 21:38
zoppo27, sprawdź, czy kaszka jest bez cukru. Produkty bezglutenowe często niczym się nie różnią od zwyczajnych poza brakiem glutenu - cukier i reszta syfów obecne:)
zoppo27 - Czw Lis 08, 2012 21:59
Sprawdziłam- na 100g:
*energia 380kcal
*białko 14g
*węglowodany 67g
w tym cukry 1g
*tłuszcz 7g
w tym nasycone 1,3g
*włókno 9,5g
*sód 0g
Teściowa ugotowała z wodą.
[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 22:10 ]
Co do kaszki/owsianki, nie wiem jak przetłumaczyć... chociaż jak patrzę to raczej jak owsianka wygląda to jest ekologiczna i ma znaczek jakości duńskiej królowej
Zawsze chciałam dla moich dzieciaków jak najlepiej...a wychodzi jak wychodzi...
|
|
|